Merhaba sevgili arkadalar,
Saat ve kalem piyasas覺n覺 takip ederim, ald覺覺m da olmutur, satt覺覺m da.
Fakat saat al覺m ve sat覺m d繹ng羹s羹n羹n gitgide s覺k覺c覺lat覺覺n覺, internetin salad覺覺 faydalar覺n saat癟iler taraf覺ndan saatseverlerin elinden al覺nd覺覺n覺 g繹zlemliyorum. Elbette bunlar benim g繹zlemlerimdir, ikinciel saat癟iler de 癟ok farkl覺 a癟覺lardan yaklaabilir.
Saat癟iler ile al覺veriim Ankara'da iwc mark xv almam ile balad覺. Birs羹r羹 saati bu 繹le k繹t羹, u 繹le gibi klasik ikincielci sat覺c覺 taktiklerini umursamadan 癟ok ucuza takas yap覺p d羹羹k olmayacak bedele alm覺t覺m, nas覺lsa bilindik yer diye de internetten alsam saatlerce incelerim, incelemedim, fakat makineyi k覺sa bir a癟覺p kapam覺t覺 ve yanl覺 hat覺rlam覺yorsam b羹y羹k harfler ile IWC yaz覺yordu. Daha sonra bu durum enteresan gelmi olacakt覺 ki, o bi anl覺k belleimdeki fotoraf i癟ime kurt d羹羹rd羹. Karum'daki hem sat覺 hem de tamir yapan baka bir ikinciel saat癟iye g繹sterdim, orjinal deyip kapatt覺 tekrar. Ama i癟ime sinmemiti. Sonra saatin arkas覺nda UTC yazd覺覺n覺 farkettim, internetten olsa her detay覺 k覺yaslard覺m ama saat癟iden ald覺覺m i癟in orjinal 繹nkabulu olumutu kafamda. Oysa saat utc modeli deil mark xv idi, neyse paray覺 geri istedik, gittik geldik yok takastaki saatlere rodaj yapt覺rd覺m bu orjinal ama memnun deilsen deitirelim baka model se癟 - tabi yine u癟uk fiyatlar- neyseki sonras覺nda saolsun s覺f覺r bir iwc mark xvi getirdi de onla deitirdik 羹zerine fark vererek.Saat癟inin de bilerek yapt覺覺 birey deildi, o da Ankara'daki asl覺nda dupont癟u ama saat tamirinde de isim yapm覺 tamirciye g繹stermi, rodajlar覺 falan da orada yapt覺r覺yordu. Ben de ona da sordum, o bana da orjinal demiti.
Bu m羹spet bir olay denebilir, ama u an 癟ok bilindik, internette hep ilanlar覺 olan bir saat癟inin ebay'de de sat覺 denemesinde orjinal diye yollad覺覺 Cartier bileklik veya bileklik linkine sahte diye olumsuz yorum ald覺覺n覺 da tesad羹fen eski bir zenith'i arat覺r覺rken rastlam覺t覺m 癟ok yak覺n s羹re 繹nce.
YAN襤 SAAT襤DEN 襤K襤NC襤EL RN ALMAK ORJ襤NAL襤TES襤NE GARANT襤 OLAMIYOR, HATTA SATICININ RN P襤YASA F襤YATINA KAR EDEREK SUNAB襤LMES襤 GEREKT襤襤NDEN BAINDAN OK EY GEM襤 襤K襤NC襤ELLER襤N ORALARA DMES襤 DE OLASI.
Elbette yukar覺da belirttiim olay genel bir durum deil, konuyu esas a癟ma sebebim ise saat piyasas覺.
Zaman boluklar覺nda, g羹nl羹k olarak saat sat覺lan internet platformlar覺n覺 takip ederim. Bir anlamda hobiye ve al覺kanl覺a d繹n羹t羹, internette yapacak biey olmad覺覺 anlar bununla oyalan覺yorum.
Sevgili saatseverler, art覺k saatini satan baka bir kullan覺c覺dan saat alabilmenizi neredeyse imkans覺z hale getirdiler. Kim bir saati piyasa fiyat覺n覺n biraz alt覺na sat覺yorsa iin simsarlar覺 birka癟 saat i癟inde al覺p piyasa fiyat覺n覺n 羹zerine hemen ertesi g羹n tekrar listeliyorlar. 襤in enteresan taraf覺 ise, bazen aylarca sat覺lamayan saatleri de al覺p, tekrar aylarca sat覺lamad覺覺 fiyat覺n daha da 羹zerinde listeliyorlar. Elbette bu durum belki satabilmesi s羹re癟 isteyen 羹r羹nleri elden 癟覺kartmak isteyen kullan覺c覺lar覺n lehine, ama genel anlamda piyasay覺 bir balon gibi yukar覺 癟ekiyor. Korkar覺m yak覺nda distribit繹r'羹n satt覺覺 fiyatlar覺 da ge癟ecekler. rnein aylarca sat覺lamayan quartz bir JLC'yi bir sat覺c覺dan baka bir sat覺c覺 ald覺 ve daha da yukar覺 br fiyata tekrar listeledi. Bir saatseverin satt覺覺 otomatik JLC ise ondan al覺n覺p 1200 dolar yukar覺 癟ok k覺sa s羹re sonra tekrar sat覺ld覺. 羹zld羹羹m nokta asla ucuz, hatta ucuzu da ge癟tim normal bir fiyattan bir saatsever bu 羹r羹nlere ulaam覺yor, daima bu arada bir duraa urat覺larak fiyat覺 y羹kseltiliyor. Elbette pahal覺 羹r羹nler, liste fiyat覺n覺n belli oranda alt覺 olduktan sonra etmez diyemeyiz, fakat bari y羹ksek fiyatlar satan kullan覺c覺lara kalabilse.
Asl覺nda internet t羹m al覺c覺lar覺 ve sat覺c覺lar覺 ayn覺 platformda buluturuyor. B繹yle olunca arada duraklara ne gerek var diye d羹羹n羹yorum. Zaten iknciel 羹r羹n piyasas覺ndan kar elde edebilmek, galerideki ara癟lar gibi biraz sorunlu bir durumdur. Mesela s覺f覺r 羹r羹n al覺rken fab. fiyat覺 bellidir, bayi kar覺 bellidir, belirli oranda esner. Oysa ikinciel piyasas覺 al覺c覺-sat覺c覺 ve esnaf覺n ayn覺 ortamda olduu bir alan. galerideki araba gibi, ya 癟ok ucuza d羹羹rd羹羹 sorunlu bir 羹r羹n羹 s羹sleyip satabilmesi laz覺m, veya bir saatseverden 癟ok ucuza kapat覺p dier saatsevere piyasa rayici-rayi癟 羹st羹 satabilmesi laz覺m. Dolay覺s覺yla esnaftan 羹r羹n al覺nd覺覺nda daima saatseverin madur olduunu d羹羹n羹yorum.
Saat癟i arkadalar al覺nmas覺n, elbette serbest piyasa, herkes istedii fiyattan al覺p satmakta serbest ancak herkesin istedii g繹r羹羹 de dile getirebilmesi de serbest. Ve gereksiz yere al覺m sat覺mlar覺nda zarara urayan taraflar覺nda daha fizibil bir yol aramas覺 serbest diye d羹羹n羹yorum.
Ben kendi ad覺ma ikinciel 羹r羹nleri arada kar eden birisi olmadan almaya 癟al覺覺yorum, 癟羹nk羹 aksi durumda daima pahal覺 olmak durumunda olaca覺n覺 biliyorum. Eskiden bu ekilde deildi, saat癟iler de satar fakat normal saatseverlerin de internetten bazen ilk kullan覺c覺dan saatlere daha uygun fiyatl覺 ulaabildii olurdu. Saatsever arkadalar覺m da b繹yle g羹zel siteler, platformlar oluturdular burada da sat覺 b繹l羹m羹 var ancak son d繹nemde ikinciel piayas覺nda olumaya balayan zevksiz durumu belki daha da etkili bir yap覺 yada belki bilin癟lenme ile giderebilir miyiz acaba diyorum?