Bugünün pazar olmasından dolayı uzun zamandır denemeyi istediğim;"Kello" adlı iPhone/iPod Touch/iPad uygulamasını arkadaşım vasıtası ile satın aldım.Uygulamanın temel amacı "mikrofon" aracılığı ile saatinizin kalbini dinliyor ve sapmasına karar veriyor.Sözü uzatmamaya çalışıp incelemeye başlıyorum

Kredi kartım olmadığı için arkadaşımdan edindiğim "gift card'ı" iTunes hesabıma tanımladım.iTunes hesabımda 10 dolarım olmuştu.

Appstore'dan(Uygulama mağazası) "Kello" adlı uygulamayı buldum.Fiyatını daha önceden bilmeme rağmen,her gördüğümde şaşırıyordum.8.99$ fazlaydı zira."Bir kere yola çıktık,devamı gelsin" düşüncesiyle uygulamayı satın aldım.

Telefon geldiğinden beri kullanmadığım,paketini dahi açmadığım,Apple'ın tabiri caizse "dandik" kulaklığı sonunda bir işe yarayacaktı.Üzerindeki mikrofon sayesinde saatin mekanizması dinlenecek,sapma hesaplanacaktı.Paketini açtım hemen ::)

Gerekli malzemeler;
1 Adet telefon
1 Adet mikrofonlu kulaklık
1 Adet(Tercihen x kadar) saat
Bunlarda tamamsa yavaş yavaş ölçümlere ve denemelere geçelim 8)

Bu şekilde mikrofonu telefonun arkasına yerleştiriyoruz.(Ben oynamasın diye koli bandıylada sabitledim) Ardından yumuşak bir cisme saati yerleştirdim."Start" tuşuna bastığınız anda saatin sapması hesaplanmaya başlıyor.Vuruş sayısını isterseniz kendiniz,isterseniz otomatik olarak ayarlayabiliyorsunuz.Otomatik modunu 2-3 kere denedim hepsindede doğru seçimi kendisi yaptı.Tek sorun size fazla vakit kaybettiriyor olması.Vuruş sayısını bulması uzun sürebiliyor ;D

Bu aşamada veriler toplanıyor(Gathering data) Otomatik seçtiyseniz bunla karşılaşıyorsunuz.Vuruş sayısını ayarlayana kadar bu yazı sizi bekletiyor.2-3 dakika sürdüğüde oldu,15 saniyede tespit ettiğide.

Mutlu son.Saatin sapmasını saptamış durumda.Sürekli değişkenlik göstermesine rağmen ortalama bir sonuç elde etmenize yarıyor.Güvenirliğini test etmek amacıyla saati hiç kıpırdatmadan 10 kere tekrar tekrar test ettim.Çıkan sonuç genel olarak 5-6 saniye/günlük civarındaydı."time.is" sitesinden yaptığım eşitlemelerle aşağı yukarı denk bir rakam bu.Profesyonel olarak yapılan ölçümlerde bu değişmeler olur mu bir fikrim yok.Sonuçta bir cep telefonunun bu kadar ölçmesi bile mucize

Orient Mako XL test sonucu;

Seiko 5 test sonucu;

Youtube'tan bulduğum test videoları