brckk yazdı:Frax katılıyorum, camekan içinde sergilenen saatlerle fuar yapmışlar hesapta. Bizlerden gelen olumsuz tepkiler umarım organizatörlere ders olur ve seneye (tabi tekrarı yapılabilirse) daha profesyonel bir fuarı ziyaret ediyor oluruz.
Ellerindeki koca koca yüzüklerle arabaların camlarından içine bakmaya çalışırken ÇAAT diye tavana vuran, aracın içinde neredeyse piknik yapan ayular bol olduğundan otomobil fuarına gitmiyorum, istediğim araçları bayide görüyorum..
Bu durum tamamen gerçek ve bu nedenle artık araba ve motosiklet fuarına gitmiyorum. Benim başıma yeni BMW M3 de gelmişti. kalabalık dağıldıktan sonra BMW yetkilileri hiç sıkıntı yaratmadan aracı açtılar. Bir de kusura bakmayın diyerek. Ancak bir gerçek var, markayla ilgisi olan ya da bu marka araca sahip birisi iseniz pek sorun olmuyor.
Ancak araba sahibi dahi olamayacak güçte olan, heves ve eğlence için bu fuarlara çoluk çocuk gidenlerin aşırı ve düzeysiz tavırları adamları çirkin davranmaya itiyor. Tabii burada bir gerçek var, fuarın amacı ortada, belki araba almayacak ama ilgili ve ya bilgili insanlara yol açmak lazım. Bizim sorunumuz vandal yaklaşımlarla ilgili. Bunun pırıl pırıl bir aracı zevk için tornavidayla çizmekten hiç bir farkı yok.
Adam zarar veriyor, inip binerken sağı solu çiziyor, bilmediği donanımı kurcalıyor ve zorluyor. Ben de olsam sigortam atar. O zaman görevli olanları neden suçlayayım? Yine de çok kibar davranıyorlar.
Ayrıca bu durum bize özgü de değil. Örneğin Paris Louvre müzesindeki Fransız görevliler sert ve çirkin tavırlar sergiliyorlar, çünkü çok değerli tarihi eserler sarılarak fotoğraf çektirmeye kalkanlar vb., nedeniyle zaten ukalalık ve terbiyesizlik sınırında gezen Fransızlar hepten çirkinleşiyor. Özellikle uzak doğululara ve benzer milletlere karşı.
Üzülerek izlemiş ve kendi aralarındaki alaycı konuşmalarını hayretle dinlemiştim. Türkiye bu konuda kıyaslanamaz. bu boyutta çirkin davranış yok. Sorun şirketlerin bir ölçüde haklı olan talimatları.
Örneğin İstanbul da yaşıyorum ve benim için oto show a filan gerek yok. Her türlü premium aracı (tabii belli segmentte) inceleme ve deneme fırsatım var. Üstelik gayet güzelde ağırlıyorlar. Oto show daki kuru kalabalıkla işimiz olmuyor.
Ancak saat fuarı diye lanse edilen etkinlikte kalabalık yoktu ancak incelemeye değer önemli bir çeşitlilik de yoktu, biraz daha fazla detay ve model olmasını tercih ederdim. Yoktu. hele Rolex standi gerçekten şaka gibiydi....
Çünkü bu işin arkasında Türk usulü rekabet anlayışı ve umursamazlık var. Adamlar buraya para harcamak istememiş. Bu katılanların da tepkisine neden olmuş. Çünkü katılımcı azalınca masraf katılanların sırtına binmiş.
Görevli kızlar bilgili olsun ya da olmasın daha kibar ve ilgili bir tavır içerisindeydiler. Özellikle mini sergi başında görevli olanlar sürekli ilgi gösterdi. Ayrıca İsviçreli olduğunu tahmin ettiğim orta yaşta bir zat vardı, kızlarla sohbet etmeye çalışmaktan başka işle ilgilenmediğini izledim.
Yine de fuar başka bir iş ve bunu doğru yapılan yerlerde izlemek lazım. Örneğin Frankfurt da yapılan fuarlar gibi...
Umarım gelecek sefere düzeltirler ....