TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

Rolex Almayacak Kadar Zengin Olmamak

Tüm Genel Saat Konuları Üzerine Paylaşımlar
Forum kuralları
Sayın Üyeler TSF'ye Hoş Geldiniz. Genel Saat Sohbeti Bölümümüzde Saatlerle İlgili Diğer Spesifik Konu Başlıklarımız Haricideki Sohbet ve Paylaşımlarınızı Yapabilirisiniz. Düzenli ve Anlaşılabilir Bir Ortam Olması Amacı ile Lütfen Mesajlarınızı Yazım Kurallarına Uygun Formatta Yazmaya Gayret Ediniz.

İyi Forumlar Dileriz

TSF

Re: Rolex Almayacak Kadar Zengin Olmamak

Mesaj BarisFB » 26 Oca 2015, 10:17

Bence yanlış bir mantık değil- bende çünkü hedefimdeki saatlere ister istemez biraz o gözle bakıyorum.
Örneğin forumda defalarca paylaştığım AP 15305 Royal Oak Skeleton var, büyük ihtimalle $32-33K'ya alabilirim ama biliyorum ki satmak istesem $20K'ya gidecek. Onun yerine $18K'ya Jumbo alsam $14K'ya rahat satarım ya da yine $30K civarına 5712 alsam $25K'ya rahat satarım. Saat tabii ki değerini kaybeden bir asset ama nispeten daha likit bir saat almanın kafa rahatlığı olarak avantajları var. Saate ne kadar para verdiğimden ziyade ne kadar parayı çöpe attığıma bakıyorum.

Benzer bir durum mesela Lange için geçerli - Türkiye'de çok meraklısı olmadığı için 2.elde değer kaybedecek bir marka o yüzden alırsam mutlaka 2.el olması lazım ya da inanılmaz bir iskonto bulmam lazım. Patek ve AP'nin talep gören modelleri değerlerini tutma açısından en az Rolex kadar iyi bence - ama tabii yüzde olarak hepsi %80 değerini tutsa bile $30K'lık saatte $6K, $7K'lık Rolex'te ise $1.5K kaybediyorsunuz.

O yüzden bence değerini tutma konsepti daha yüksek fiyatlı saatlerde iyice önemli oluyor - yani $7K veriyorsanız ha $1.5K kaybetmişsin ya $3K...çok da farketmez diye düşünüyorum ama $6k kaybetmek ile $12K kaybetmek arasında ciddi fark var.

Araba konusuda benim için benzer. Şu anda mesela gönlümdeki araba Alfa Romeo 4C ama biliyorum ki gidip sıfırını €100K'ya alsam 2 sene sonra €60K olucak o araba - onun yerine belki beni bi parça daha az mutlu edicek bir alman arabası almak daha mantıklı çünkü aslında her ne kadar yaptığınız alım size belli bir "utility" yani mutluluk veriyor olsa da o alımda ne kadar para kaybedeceğinizi bilmek de o mutluluk fonksiyonunun başka bir boyutu :thumbup: net net bakmak lazım yani :lol:
ex-nick: watch1907
Kullanıcı avatarı
BarisFB

Mesaj onboardx » 26 Oca 2015, 11:14

26 bine Zenith doublematic aldım. Şimdi satsam çok değer kaybedecek. Ama sırf değer kaybı çok az, ikinci eli diye Rolex almadım çünkü bana hitap eden bir modeli yok. Saatinizi zevkinize göre alın derim. Eğer keyifle, severek takamayacaksam almam daha iyi.
Kullanıcı avatarı
onboardx

Mesaj Orhanbalu » 26 Oca 2015, 12:19

onboardx yazdı:26 bine Zenith doublematic aldım. Şimdi satsam çok değer kaybedecek. Ama sırf değer kaybı çok az, ikinci eli diye Rolex almadım çünkü bana hitap eden bir modeli yok. Saatinizi zevkinize göre alın derim. Eğer keyifle, severek takamayacaksam almam daha iyi.

Aynen katılıyorum, altı üstü bir saat. Onu da alırken yok saterken para kaybederim yok ikinci eli çok düşer... Vs vs... Satmak içinse neden alıyorsun. Bu yatırım aracı değil ki. Zevk aracı bence hiç ikinci eline bakmadan en Hoşunuza gideni en beğendiğinizi ALIN ve takın. Hayat çok kısa uzun hesaplar sığmaya bilir.
balu
Kullanıcı avatarı
Orhanbalu

Mesaj BarisFB » 26 Oca 2015, 12:34

Orhanbalu yazdı:
onboardx yazdı:26 bine Zenith doublematic aldım. Şimdi satsam çok değer kaybedecek. Ama sırf değer kaybı çok az, ikinci eli diye Rolex almadım çünkü bana hitap eden bir modeli yok. Saatinizi zevkinize göre alın derim. Eğer keyifle, severek takamayacaksam almam daha iyi.

Aynen katılıyorum, altı üstü bir saat. Onu da alırken yok saterken para kaybederim yok ikinci eli çok düşer... Vs vs... Satmak içinse neden alıyorsun. Bu yatırım aracı değil ki. Zevk aracı bence hiç ikinci eline bakmadan en Hoşunuza gideni en beğendiğinizi ALIN ve takın. Hayat çok kısa uzun hesaplar sığmaya bilir.

Eğer saate verdiğiniz para gelir gider dengenizi bozmayacak bir meblağ ise sonuna kadar katılıyorum. Ama sınırları zorlayıp alabileceğim en iyi saati alayım diye düşünüyorsanız ilk kriter tabii ki sevdiğiniz model olmalı ama ikinci kriter olarak da değerini düşünmek lazım diye düşünüyorum. Yoksa tabii ki sırf az para kaybederim diye insanın bayılmadığı bir saati alması mantıksız :thumbup:

Ben Reverso'yu aldığımda ikinci eli pek olmayan bir model olduğunu biliyordum ama çok sevdiğim için aldım fiyat olarak da benim gelir gider dengemi çok değiştirmicek bir meblağ idi. Şu anda tabiri caizse rüyalarıma giren saat AL&S Datograph ama bir saate o kadar para vericeksem eğer sıkılırsam ya da onu verip üstüne bir şey koyucaksam gidip 20bin Euro değer kaybedicek olması elimi titretiyor.
Kullanıcı avatarı
BarisFB

Mesaj Orhanbalu » 26 Oca 2015, 13:37

@ " Eğer saate verdiğiniz para gelir gider dengenizi bozmayacak bir meblağ ise sonuna kadar katılıyorum. Ama ..."

> Bence "ama" sı yok!
Siz siz olun limitleri zorlayıp saat almayın, hele hele gelir gider dengenizi bozacaksa, bütçenize uygun bir saat alın. Alın ki satmak zorunda kalmayasınız.
" ihtiyacın olmayanı alırsan, ihtiyacın olan birşeyi satmak zorunda kalırsın"
balu
Kullanıcı avatarı
Orhanbalu

Mesaj eraslani » 26 Oca 2015, 13:58

Aldığınız hiçbir saati satmazsanız hayatınız boyunca kaç ayrı model kullanma şansınız olur ?
olay saat merakının dozajıyla ilgili bence..herbir modelde ayrı bir tat buluyor insan.. *artık başka tat gerekmez olay budur* denildiği andada basarsınız nikahı manil arkadaşımız gibi olur biter :D
ikinci el değeri tabiiki önemlidir..rain man filmindeki rolex in satış sahnesi beni çok etkilemiştir mesela
Kullanıcı avatarı
eraslani

Mesaj onboardx » 26 Oca 2015, 14:11

Zaten saatte limitler zorlanıp alınıyorsa, baştan hata yapılmış demektir.
Kullanıcı avatarı
onboardx

Mesaj BarisFB » 26 Oca 2015, 14:38

Kişisel tecrübem 1) herkesi "sınırı zorlamak" olarak algıladığı limit farklı oluyor genelde 2) zaten hayatın doğal akışı içerisinde 2 kere düşünmeden alabileceğiniz şeyler bir yerden sonra tatmin vermiyor. Kapitalizmin gözü kör olsun gibi oldu ama bence hayatın gerçeği bu... :lol: :lol:

Bence bir çoğumuz gelirimiz arttıkça daha önce yaptığımız şeylerin aynısını yapmaya devam edip daha çok para biriktirmek yerine bunun bir kısmını hayat standardımızı geliştirmeye harcıyoruz...daha büyük eve çıkıyım, arabayı değiştiriyim, tatile daha güzel yerlere gidiyim, üstüme başıma yeni bişiler alıyım gibi :thumbup: :thumbup:

Limit zorlamak bence çok subjectif bir konu...Yılda 500,000 dolar net geliriniz olsa 200,000 doları arabaya vermek mantıklı mı? kişiden kişiye değişir. Limiti zorlamak mıdır? diyebilirsiniz ki hayır zaten 300,000 dolar kalıyor harca harca bitmez, ya da diyebilirsiniz ki gelirinin %40'ını değer kaybeden bi assete koymak manyaklıktır :lol: Eğer limiti zorlamak değilse bile bu kişinin o yılkı bütçesinde bir etkisi olur mu..ee herhalde olur die düşünüyorum.

O yüzden sapıtmamak açısından herkesin kendine bir strateji / limit koyması lazım. Benim limitim istediğim ama ihtiyacım olmayan şeylere (mesela saat) yıllık net savinglerimin maximum %20'sini ayırmak :thumbup:

Örnek vermek gerekirse yıllık 100,000 TL kazanıyorsanız, kira dahil yıllık 60,000TL gider varsa, 40,000TL'nin %20si 8,000TL eder - yani her 3 yılda 24,000TL'lik saat hakkı gibi :lol: :lol: :lol:
Kullanıcı avatarı
BarisFB

ÖncekiSonraki

Dön TSF Genel Saat Sohbeti - General Watch Discussion

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 217 misafir

TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista

Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      

All brand names and trademarks are the property of their respective owners