Baran, öncelikle Razz bu konuda net. Bunu ben de düşünmüşümdür ancak mekanik saatin bakıma ihtiyacı oluyor. En iyisinin de en kötüsünün de. Şartlara göre değişmekle birlikte, eğer belli durumlarda yapılmazsa, sonuçta yaptırılacak bakımın ekstra parça değişimi nedeniyle maliyeti de artıyor. Tabii bu da bir seçim meselesi. Ya sorun çıkartmadıkça olabildiğince kullanıp gerektiğinde her türlü maliyeti göze alacaksınız ya da düzenli bakıma sokacaksınız ki bence ikisininde artı ve eksi yönleri var. Düzenli bakım demek saati düzenli olarak söküp takmak ve ekstra maliyet demek. Bu da ayrı bir risk faktörü ve maliyetli bir iş. Dolayısı ile aslında Rolex kullanmanın sıkıntısı burada ortaya çıkıyor. Eğer koleksiyon amacı yoksa belli aralıklarla saati yenilemek ve fazla sayıda modele sahip olmamak (gelir ve merak seviyesine göre değişen bir durum) daha akılcı.
Rolex in aslında bence iki önemli özelliği var. Birincisi lüks segmentte el üretimi ve çok daha pahalı modellere göre aslında daha uygun fiyatlı bir uzun dönem koleksiyon saati olabilme özelliği ve bilinen marka avantajları.
ikincisi ise klasik ve eski modelleri de rahatlıkla korunabilir olan ve değer kazanan ya da değerini koruyan, yani aslında demode olmayan bir saat olması. Bu nedenle diğer saatlerle kıyaslarken hep maliyet unsuruna değinmemin nedeni budur. Mantıklı bakınca doğru biçimde ve belli aralıklarla düzenli olarak bakım yapılmış kaliteli ve hatta Seiko 5 gibi saatler bile uzun yıllar sorunsuz hizmet eder ve babadan oğul a devredebilir. Zaten mekanik saati quartzlar dan ayıran ve değerli kılan da bu. Ben 32 yaşındaki Seiko 5 i hala sorunsuz kullanıyorum. Üstelik yalnızca 1 defa o da uydurma bir servis gördüğü halde günlük 5 sn sapma sınırını dahi rahatlıkla yakalıyorum.
Ancak her saat ustasının Rolex e özel takım bulundurması ve mekan tutması (mekan işini küçümsemeyin, evinizdeki toz miktarı bile aslında hassas bir saat mekanizması için risk faktörüdür) mümkün olmadığından (ki bu durum örneğin otomobillerde de aynıdır ancak özel koleksiyon modelleri dışında otomobilde uzun dönem kullanımı rantabl değildir) ne kadar yetenekli olunsa da orijinal montaj hattında gösterilen hassasiyet eksik kalmaktadır. Neden açılmamış saatin kıymetli olduğunu bunlar izah eder sanırım. Eğer bir Rolex mekanizmasını birkaç yüz dolara komple değiştirmek mümkün olsaydı zaten sorun olmazdı. Bu nedenle içinde standart ETA olan homage ya da benzer belli sınırdaki saatlerin, ortalama kullanıcı için neden daha üstün olduğunun açıklaması burada gizlidir.
Örneğin Seiko nun 250 Tl değerindeki Seiko 5 e standart 60 Tl servis işçiliği talep ettiği düşünülürse, saatin değerine kıyasla Rolex bu konuda makul kalmaktadır. Ancak Seiko 5 de her türlü değişim mümkün ve ucuzken, her saat ustası ve hatta benim gibiler rahatlıkla müdahale edebilirken Rolex in en azından değeri buna engeldir.
okz de lütfen kusura bakmasın, bence Rolex olayını tam anlayamamış. SD ya da DSSD gibi saatler sıradan saat değildir. Yine tekrarlıyorum o model bende olsaydı kesinlikle bu nedenle değiştirmezdim.
Hem koleksiyon saati olmuştur çünkü üretilmiyor, hem de gerçekten yüz akı bir model. Bunlar derin su dalışı yapan dalgıçlara yönelik üretilmiş nitelikli saatler. Her zaman nitelikli bakımı hak ediyorlar. Bu iş biraz motosiklet gibidir. Eğer motora bineceksen doğru ekipman edineceksin. Eğer Rolex alıyorsan doğru prosedürü uygulayacaksın. Bu kadar basit.
Servis için Rolex size ilk şunu soruyor. Saatle ilgili bir şikayetiniz var mı? Cevap yok ise o zaman neden getirdiniz sorusu geliyor.
Siz de 10 yıldan fazladır kullanıyorum bakım görmesi gerekir cevabı veriyorsunuz. Tamam evet uzun süre olmuş ama geri kalma, durma gibi sorun olursa zaten biz kapsamlı bakıma alıyoruz. Size açıklamak isteriz ki yaptığımız bakım fabrika standartına göre düzenlenmiş olup, saat tamamen sökülmekte ve belli parçaları kontrol edilerek/değiştirilerek ancak belli süre sonra teslim edilmekte ve en az şu fiyata mal olmaktadır cevabı geliyor. Bunlara onay aldıktan sonra size bir müşteri takip kartı veriliyor. Ve malum süreç devam ediyor.
Servis sonucunda verilen garanti kartı aslında Rolex için 2. el kimliği dir. Bu size 2. el alım satımlarında avantaj teşkil ediyor. Bu saati göğsünüzü gererek her yerde satışa koyarsınız.
Rolex ve benzer markaların Türkiye deki açığı buradadır. Gerçi Rhodium yeni kurduğu servisle bu sorunu çözdüğünü iddia ediyor ancak bildiğim kadarıyla hala resmi onaylı servis değiller.
Bu nedenle eğer bu maliyeti göze alıyorsanız yapılan işlemlerin buna değdiğini hatırlatırım. Çünkü spesifik ekipmanla yapılan standart testlerde bu işleme dahil. Yinede saatiniz 0 olarak alınmış bir saatle eşdeğer hale gelmemektedir. Yeni bir Rolex saatle servis görmüş eski bir saatin tepesini ayarlamak için açtığınız anda çevirme esnasındaki dönüş direncinin dahi farklı olduğunu göreceksiniz. Ama bunlarla kim ilgileniyor ya da kim bir diver modeli 300 metre ya da SD a uygun şartlarında test edecek biçimde kullanıyor derseniz büyük çoğunlukla kimse cevabı gelecektir.
O zaman, maliyet, teslim vb sorunlar siz engelliyorsa, titiz, bilgili ve nitelikli ekipman kullanan tecrübeli bir saat ustası tarafından yapılacak yıkama yağlamadan ibaret doğru yapılmış bakım da, belli şartlar için bence yeterli olacaktır. Ama en küçük orijinal parçası 100 USD civarında olan bir saatte, bu parçaların nasıl temin edildiği ve değiştirildiği de ayrı bir soru işaretidir. Ben her saati onarırım demek başka benim her tür Rolex modelinde onarım ve servis tecrübem ve eğitimim vardır demek başka işler. Bu nedenle Rolex işi biraz bu tür saatlere yatkın saat severlere hitap eden bir iş.
Aksi hallerde aslında çok güzel bir saate denk gelmiş ancak uzun uzun yazdığımız nedenlerle bundan vazgeçen okz nin karşılaştığı durum ortaya çıkıyor...

"I fear the day when the technology overlaps with our humanity. The world will only have a generation of idiots." Albert Einstein