Aslında bu fiyat klasmanındaki markaların böyle bir duruma fırsat vermemesi ve uyarması lazım.
Ayrıca ben Rolex deki seramik bezel işine pek akıl erdiremedim. Seramik, fren diski gibi yüksek performans isteyen yerlerde var. Ama günlük kullanımda neye yaradığını doğrusu değerlendirmek lazım. Doğal olarak saati çarpmaya karşıyım çünkü özellikle şiddetli çarpmalar ve hoyrat kullanım başka mekanik hasarlara da neden olabilir. Sonuçta bu hassas çalışan bir mekanizma. Pahalı ve güzel işlikle üretilmiş bir mücevheri de çarpar ya da darbeye maruz bırakırsanız hasarlanabilir.
Özellikle bu başlığa konu saate ait ETA kalibre standart olarak 500 USD civarında bir başlangıç değerine sahip görünüyor.
Özensiz ya da dikkatsiz kullanım söz konusu olunca plastik türevi kasaların ve quartz mekanizmalarında belki bu konuda bir üstünlüğü ortaya çıkıyor. Ancak Top Gun gibi iddialı bir isim taşıyan bu saatin daha dayanıklı olmasını ben de beklerim. Yine de satış aşamasında bu konuda uyarı olmaması önemli bir eksiklik.
Örneğin Rolex de seramik bezelin kırıldığını duymamıştım. Yine de bezel değiştirmek ucuz olmasa da (Rolex de crown dahi 100 USD den başlayan fiyatlara sahip ve buna işçilik dahil değil) kasayı tamir ettirmek den daha ucuz ve sorunsuz bir işlem.
Açıkçası bu fiyatlara IWC alacağıma benzer calibre kullanan Steinhart ya da benzeri bir saat almak belki daha doğru. Bu nedenle Steinhart Rolex mukayesesi türünden konuların bence örneğin IWC ye karşı olarak değiştirilmesi, daha isabetli olacaktır diye düşünürüm....
Bir de ekleme konuyla ilgili yapmak gerekiyor, evet distribütör nezaketsiz, ciddi para ödeyen kullanıcı doğal olarak tepkili. Ancak burada bir incelik var. Siz herhangi bir firmadan saat alıyorsunuz. Saatiniz arıza yapıyor. Ancak saati aldığınız yerin bayilik anlaşması kalmamış.
Bunu size söylemiyorlar ya da siz aldırmıyorsunuz ve saatin burada servis görmesine ya da açılmasına onay veriyorsunuz. Burada maalesef kullanıcının önemli bir ihmali mevcut. Bu rakamlara bir saat alıyorsanız mutlaka neyin ne olduğunu araştırmak mecburiyetindesiniz.
Bence bu işlemler yetkili serviste halledilmiş olsaydı, sorun bu boyutta olmayabilirdi. ama eğer ben IWC distribütörü olsaydım, içinde 1000 TL altında değeri olan bir kalibreye sahip saat için, müşterimle böyle bir polemiğe girmezdim.
Sonuç bu ülkede satıcı da alıcı da bu işin inceliklerinden ne yazık ki habersiz.
Yani saat görünüşüne ve imajına bakarak alınıyor ve satılıyor....

"I fear the day when the technology overlaps with our humanity. The world will only have a generation of idiots." Albert Einstein