Markası Quantum. Halen modelini çok sevdiğim bir saattir.
Burada bir ekleme daha yapmalıyım. Örneğim benim mekanik Omega kronometrem de var.
Moda ve şık görüntü için saat takmıyorum. Ancak prestijine ve detay kalitesine önem veririm. Quartz derken Tissot filan da var. Ama açıklıkla söylüyorum, Seiko 5 i daha severek takıyorum.
Bu iş biraz zevk ve renk meselesi. Tabii bir de kaliteli mekanik saatleriniz varsa, zaten prestij için saat seçeneği devre dışı kalıyor. Örneğin ben saate acımasam 2. Rolex le işi bitiririm. Ama çizilmeye, hasar görmeye açık ortamlarda iyi saate insan acıyor. Bu da benim tarzım.
Eğer ucuz mekanikler olmasaydı 2. el ve kozmetik olarak belli yıpranmışlık taşıyan ikinci ve iyi bir mekanik saat alarak işi iki adet saatle sınırlandırırdım.
Gerekçesi ne olursa olsun quartz işine belli amaçlar dışında saatte sıcak bakmıyorum ve Japon kalibrelerin ETA karşısında aşağılanmasını uygun görmüyorum. Elektronik devrelerin bellibir ömrü var. Bu kullanılan malzeme ve kullanım biçimiyle doğru orantılı. arrıca elektro manyetik alan oluşturuyorlar. Gerçi kablosuz internet ağlarından ve başıboş sinyalden geçilmeyen günümüz dünyasında ne önemi kaldı denebilir ama kanser deki patlamayı yalnız Çernobile bağlamayın. alzheimer da aynı şekilde muazzam artış gösteren hastalıklar arasında. İnsan vücudu ve beyninin elektrik sinyalleriyle iş gören muazzam bir makine olduğunu düşünürsek, aslında geleneksel olanın ne denli sağlıklı olduğu açıktır.
Bence Japon kalibreler daha dayanıklı ama swatch un quartz ları Renata pil kullanmak kaydıyla sorunsuz çalışıyor. Zaten bu pili satanları buldum, artık bunları kendim değiştiriyorum.
Hatta bu pilleri bilgisayar ve örneğin müzik klavyeleri içinde de kullanıyorum.
Saatçilere son yediğim kazıktan sonra iş yaptırmaktan vaz geçtim....
Elektronik bir devrenin ekonomik ömrü 5-6 yıl olarak kabul edilmektedir. Hatta üreticiler bu durumu kullanım kılavuzlarına da yazıyorlar. Ancak doğru kullanılmış ve uygun ekipman ve malzeme ile mekanik bakımı yapılmış mekanik bir ünite değeri ne olursa olsun koleksiyonluk olabilir.
Örneğin siz de 20 $ lık farklı modellerde quartz kalibre koleksiyonu yapabilirsiniz. İşe yaramaz hale gelse de bence saatten daha değerli olacağı kesindir....

"I fear the day when the technology overlaps with our humanity. The world will only have a generation of idiots." Albert Einstein