TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

Ekonomik kriz ve artan saat fiyatları

Tüm Genel Saat Konuları Üzerine Paylaşımlar
Forum kuralları
Sayın Üyeler TSF'ye Hoş Geldiniz. Genel Saat Sohbeti Bölümümüzde Saatlerle İlgili Diğer Spesifik Konu Başlıklarımız Haricideki Sohbet ve Paylaşımlarınızı Yapabilirisiniz. Düzenli ve Anlaşılabilir Bir Ortam Olması Amacı ile Lütfen Mesajlarınızı Yazım Kurallarına Uygun Formatta Yazmaya Gayret Ediniz.

İyi Forumlar Dileriz

TSF

Re: Ekonomik kriz ve artan saat fiyatları

Mesaj Pardayan » 06 Eyl 2018, 00:56

ozgtegin yazdı:Sevgili Pardayan, seiko snzf15 ve snzg13 var bende, iyiki almışım zamanında. Son vuruşumuz da Swiss Military Hanowa Colonel Automatic oldu 1120tl ye... bir süre sanırım elimdekilerle idare ederim veya ucuz yollu vintage saat bakarım belki...

Sent from my SM-C7000 using Tapatalk

:thumbup:
Kullanıcı avatarı
Pardayan

Mesaj Ksk74 » 06 Eyl 2018, 04:40

nzmokur yazdı:
foottwo yazdı:Belli bir fiyattan TL cinsinden ödemesini yapıp stoğuna aldığı ve TL cinsinden fiyatlandırdığı mala kur yükseldi diye zam yapan esnafın kıtlık zamanında temel besin malzemelerini stoklayıp karaborsa satan bakkaldan farkı yoktur bence.

Aynı malı stoğuna tekrar almazsa mesela ne olmuş olacak?
Vitrininde 200 saat yerine 100 saat koyabiliyor olacak.
Daha az ürün satacak haliyle.
Giderlerini daha zor karşılar hale gelecek demek bu.

SM-G965F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Değerli Nzmokur
Döviz şoku ve çok ciddi bir ekonomik kriz yaşanan bizim gibi ülkelerde ithalatçılar ancak ve malesef küçülerek çıkabilrler bu durumdan.
Stok devir hızı, nakit akışı, varsa ki kesin vardır kredi döndürme durumu, %30 lara varan kredi maliyetleri, kira,personel,vb durumunda TR güncel satın alma imkan ve kabiliyetlerine rağmen "ben zarar etmem kar marjımdan ödün vermem" diyen ithaltçıya piyasa/tüketici doğal seleksiyon şeklinde "güle güle" çeker. 2007 de usd 1.4 iken 2008 de neredeyse 1.1e düştüğünde saat ithalatçıları %25-30 a varan kur farkından dolayı damping yapıp fiyat mı düşürdüler de şimdi kurlardan dolayı şak diye 1 ay içinde %60-80 fiyat arttırma derdine düştüler. 2004-2011 arası ithalatçı kral dönemini yaşarken yani tatlı tatlı yerken bu ülkede şimdi de acı acı çıkarma dönemine girdi ve bunu kar marjını koruyarak geçirmeyi hayal ediyorsa "tatlı rüyalar hepsine"...
Bu ülkede ucuz döviz düşük faiz yüzünden yıllarca gereksiz yere onbinlerçe ithalatçı yaratıldı her alanda. Berbere gidiyorsun adam aliexpress den mal alıp satma peşinde, bakkal desen keza öyle.2 bina deken avm müteahidi oldu vb. Bu kadar çok tüccarı,sözde girişimciyi hangi ülke kaldırabilir.
Geçen y.dışı resmi bir istatistik te TR'nin dünya genelinde %40 civarı ile en fazla "self employment"(kendi işini yapan insan sayısı) olan ülkelerden biri olduğunu dehşetle okudum. TR ile aynı seviyede birkaç batı afrika ülkesi daha vardı hani ormandan bahçeden birkaç muz/mango toplayıp, bir avuç pirinç/buğday getirip herkesin barter (takas) usulü aç kalmamak adına yırtındığı dünyanın en fakir ülkeleri.
Bizde bu kategoriye girmişiz ama görünüm farkı var sadece. Her ufak sokakta 3-5 bakkal/market, berber/kuaför, emlakçı (zaten demeye gerek yok) ve sürekli 6-12 ayda bir kiracı değiştiren dükkanlar sonuç.
Sadece vergi muhasebesi tutan ve gayrı resmi karlılık hesaplayan saatçilerimiz ne zman yönetim muhasabesine geçer, sahipleri de bilanço,gelir tablosu, ebitda vb kavramlara kulaktan dolma değil de cidden anlar şekilde vakıf olur o zman bu ülkede biraz birşeyler düzelir yoksa kobilere eroin verir gibi devlet destekli daha çok kredi yağdırırlarak ancak iflaslar geciktirilir.
Ama beklenen kaçınılmaz sonlardan kurtuluş asla yoktur er yada geç vuku bulur....
Büyük saat mağaza zincirlerine/ithalatçılarına/distribitörlerine tavsiyem piyasa/tüketici ile barışık kalarak ellerinde ki stoklarını mantıklı/uygun fiyatlarla zarar pahasına da olsa eritip küçülerek de olsa yollarına devam etmeleri yoksa bu işin sonu yaş.. Kimse biz ne 94 krizleri 2001 krizleri gördük geçirdik demesin bu sefer ki çok farklı ve daha acı ilerliyor...
Kullanıcı avatarı
Ksk74

Mesaj foottwo » 06 Eyl 2018, 09:57

nzmokur yazdı:
foottwo yazdı:Belli bir fiyattan TL cinsinden ödemesini yapıp stoğuna aldığı ve TL cinsinden fiyatlandırdığı mala kur yükseldi diye zam yapan esnafın kıtlık zamanında temel besin malzemelerini stoklayıp karaborsa satan bakkaldan farkı yoktur bence.

Vitrininde 200 saat yerine 100 saat koyabiliyor olacak.
Daha az ürün satacak haliyle.
Giderlerini daha zor karşılar hale gelecek demek bu.

SM-G965F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Bu söylediğiniz ürünü sattıktan sonra satın alıyorsa ancak geçerli olur. Yani dükkana koyduğu ancak parasını sattıktan sonra güncel fiyatından ödeyeceği bir ürünün fiyatını tabi ki alış fiyatına göre güncelleyebilir.

Benim dikkat çektiğim esnafın parasını ödeyip/alış fiyatını sabitleyip stoğuna aldığı ürünler için geçerli.

10 TL'ye aldığınız bir malı 15 TL'ye sattıysanız, 5 TL kar ettiniz demektir. 5 TL ile kaç dolar alacağınızın bir önemi olmamalı.

Aynı malın alış fiyatı 20 TL olduysa bunu 30 TL'ye satabilecekseniz stoğa alırsınız. (siz elinizdekini satmadan önce alış fiyatının yükselmiş olması birşey değiştirmez, siz zaten ucuza aldınız.) Eğer 30 TL'ye satamayacağınızı düşünüyorsanız stoğa zaten almamalısınız.

Bir üstte dediğim gibi, ilk alış-satıştan kazanılan 5 TL ile daha çok dolar almak istenmesi, bir önceki yazıda belirttiğim gibi bana göre fırsatçılık/karaborsacılık anlamına geliyor.

Benim söylediğim / olmasını istediğim zihniyet ile ticaret yapan esnaflar var ve mümkün olduğu kadar desteklenmeyi hakediyorlar.

Diğer türlüsü zaten var :)

Saygılar
"Baş eğmedik edâniye ikbâl ü câh için.."
Kullanıcı avatarı
foottwo

Mesaj Ground » 06 Eyl 2018, 10:16

Buradaki temel nokta TL cinsi ödeme yaparak aldığı malı kaynağı menşei döviz olduğu için bir daha aynı rakamdan alamayacak olması.

Stoğuna tekrar alamazsa satış yapıp kar yapamayacak. Fakat her ay verdiği kira sgk maaş vb ihtiyaçları (bunlarda tabi değişiyor) ödemeye zorlanmaya başlayacak. Satış yapamadıkça (rakamların artması alım gücü azalması) da bu devamlı giderleri ödeme güçlüğü çekecek. Bu dükkanın kapanmasına vesile olacak. Stok konusundan öte yüksek rakamlar alım gücünün azalması çok sıkıntılı bir faktör.

Gibi.

Ülkedeki krizin derinleşmesinin lüks tüketim olan ürünlerin arzından çok , aslında temel tüketim (gıda vb.. ) rakamlarının yükselmesi çok etkili. Lüks tüketim ilk akıldan çıkarılması gereken konu.
O yüzden bu zamanlarda saat alımını unutmak en doğrusu.

Deyeceksiniz ki saat almazsak onlar da batacak. Sanmıyorum. Zaten kazandıkları para otomatik saatten ya da bizim hedeflediğimiz saatlerden değil. Asıl parayı pilli, moda saatlerinden kazanıyorlar. :)

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Kullanıcı avatarı
Ground

Mesaj rtalhaustun » 06 Eyl 2018, 10:18

Ground yazdı:

Buradaki temel nokta TL cinsi ödeme yaparak aldığı malı kaynağı menşei döviz olduğu için bir daha aynı rakamdan alamayacak olması.

Stoğuna tekrar alamazsa satış yapıp kar yapamayacak. Fakat her ay verdiği kira sgk maaş vb ihtiyaçları (bunlarda tabi değişiyor) ödemeye zorlanmaya başlayacak. Satış yapamadıkça (rakamların artması alım gücü azalması) da bu devamlı giderleri ödeme güçlüğü çekecek. Bu dükkanın kapanmasına vesile olacak. Stok konusundan öte yüksek rakamlar alım gücünün azalması çok sıkıntılı bir faktör.

Gibi.

Ülkedeki krizin derinleşmesinin lüks tüketim olan ürünlerin arzından çok , aslında temel tüketim (gıda vb.. ) rakamlarının yükselmesi çok etkili. Lüks tüketim ilk akıldan çıkarılması gereken konu.

Deyeceksiniz ki saat almazsak onlar da batacak. Sanmıyorum. Zaten kazandıkları para otomatik saatten ya da bizim hedeflediğimiz saatlerden değil. Asıl parayı pilli, moda saatlerinden kazanıyorlar. :)

Biz en iyisi kendi içimizde dönelim. [emoji3]
in love w/ Cartier
Kullanıcı avatarı
rtalhaustun

Mesaj Ankthas » 06 Eyl 2018, 10:23

Benim de naçizane önerim bir müddet lüks tüketimden ve yatırımdan uzak durmak, elde nakit -mümkünse döviz cinsinden" para tutmak. Krizin sorumluları bizim yerimize de lüks tüketim yapıyorlar zaten saraylarında ejder meyveleriyle, zencefilli suşilerle, modifiye mersedeslerle. Ama elbet bu devran da dönecektir.
Deniz
Kullanıcı avatarı
Ankthas

Mesaj canzdmr » 06 Eyl 2018, 10:31

Hepimiz biliyoruz ticarette farklı yorumlar ve farklı anlayışlar var. Bunları ve kur artışının etkilerini konuşuyoruz bu forumda zaten.

Ticaret yapmayanlar pek yorum yapmamalı lafı biraz talihsiz olmuş, herkesin her konuda yorum yapabilmesi gerekiyor bilgi alışverişi için.

Neyse, farklı arkadaşlardan farklı yorumlar almak ve okumak keyifliydi. Sonuç olarak serbest piyasada herkes ürününe istediği fiyatı belirleyebilir önemli olan o fiyattan alım yapılıp yapılmayacağı.

Bana göre düzgün ve doğru ticaret fırsatçılık yapmadan karşı tarafı ve elbette ki kendini de magdur etmeden yapılandır. Uzun vadede başarı getiren budur.
Diğer türlüsünü yapan çok var zaten piyasada.
Kullanıcı avatarı
canzdmr

Ekonomik kriz ve artan saat fiyatları

Mesaj Mandos » 06 Eyl 2018, 10:35

Ground yazdı:

Gibi.

Deyeceksiniz ki saat almazsak onlar da batacak. Sanmıyorum. Zaten kazandıkları para otomatik saatten ya da bizim hedeflediğimiz saatlerden değil. Asıl parayı pilli, moda saatlerinden kazanıyorlar. [emoji3]

Demesi kolay da saat alımı akıldan çıkmıyor bir türlü [emoji3]

Yukarıda da yazmıştım bu süreci firmalar stoktaki ürünler için yumuşak geçebilirdi. Bir anda 2.5 kat zam yapmak hiç hoş olmadı ki kur bu kadar artmadı yani. 1.5 kat bile yapsalar insanlar hoş bakardı, alışverişe devam ederdi. Ocaktan sonra da asgari ücretin belli olması, maaş zamlarıyla insanların biraz nefes almasıyla yeni ürünleri istedikleri fiyattan koyarlardı. Hangi saati denesem 2.5 kat zamlı ve indirim yapmıyorlar. Üstüne haftaya yine zam gelecek alacaksan al tavrı var. Karşı taraf hiç fedakarlık yapmayınca insanın da bir şeylerden fedakarlık edip saat alası gelmiyor.

En son Mandos tarafından 06 Eyl 2018, 10:44 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
Kullanıcı avatarı
Mandos

ÖncekiSonraki

Dön TSF Genel Saat Sohbeti - General Watch Discussion

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Majestic-12 [Bot] ve 38 misafir

TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista

Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      

All brand names and trademarks are the property of their respective owners