BarisFB yazd覺:Sonu癟ta hepimizin nispeten rasyonel insanlar olup, gelecek i癟in, k繹t羹 g羹nler i癟in, ya da ev gibi daha b羹y羹k varl覺k al覺mlar覺 i癟in para biriktirmeye 癟al覺t覺覺m覺z覺 d羹羹n羹rsek tabii ki bir oran var bence. Eer gelirinizin %20-30u oran覺nda y覺ll覺k bir para kayb覺 yaayacaksan覺z bu biraz y羹ksek bence. Ama ben burda sat覺n alma fiyat覺ndan deil kaybedilecek paradan bahsediyorum.
Sonu癟ta araba, saat gibi eyler hobi - ve dolas覺yla finansal terimiyle appreciating deil aksine depreciating assetler. Bu hobileri ger癟ekletirmek biraz para kayb覺n覺 ve masraf覺 g繹ze almak demek. Ama sonu癟ta yine de "asset" - yani verdiiniz para bilan癟onuzda duruyor gibi d羹羹nmek laz覺m. Mesela bence bir tatile 3,000 lira harcamak bir saate 15,000 TL vermekten 癟ok daha iddial覺 bir hareket 癟羹nk羹 3 y覺l sonunda 9,000TL tatile "harcam覺" olucaks覺n覺z ama saat durumunda 3 sene sonra elinizde 6,000TL'den deerli bir saat olucak
Ama herkesin deer alg覺s覺 ve g繹ze alabildii para kayb覺 farkl覺. Benim i癟in mesela bireye verebildiim para ile atfettiim deer aras覺nda 繹nemli bir iliki var. rnein arkadalar覺mla gidip 癟ok g羹zel yemek yediim elendiim bir gece 300 lira vermek belki koymaz ama 2 saatliine arabay覺 park ettiim otopark 30 lira isterse 癟覺ld覺r覺r覺m gibi [emoji38]
Y覺llarca en b羹y羹k hobim arabayd覺 herhalde 10 y覺lda 20 araba kulland覺m ama art覺k araba kullanmay覺 komple b覺rakt覺m. 羹nk羹 t羹m d羹nya 100,000 euroya son model 911 Turboya binerken burda o araban覺n 400,000 olmas覺, ya da 100,000 euroya bizim burda asl覺nda 35,000 euroluk arabalara binio olmam覺z kendimi enayi gibi hissettiriyor. O y羹zden diyorumki bu paraya demez.
Saat de aynen bunun gibi. Ayda 10,000 lira dediiniz i癟in s繹yl羹yorum - bug羹n s覺f覺r bi submariner alsan覺z US$7,000 diyelim. Araba gibi benzin, MTV, kasko, bak覺m masraf覺da yok. Ald覺n覺z 3 y覺l takt覺n覺z sonra satt覺n覺z ne kadara satars覺n覺z... diyelim US$4,500. Eder y覺lda 800 dolar yani 2000 TL kay覺p. Y覺lda 120,000TL kazanan birinin kendisi mutlu eden bir hobi i癟in y覺lda 2000TL yani gelirinin %1.6s覺n覺 harcamas覺 bence hi癟 abes deil, hatta son derece makul. [emoji106]
Bu yorumu 繹nceden de 2-3 defa okumutum. Burada yaz覺lanlara kat覺lmamak m羹mk羹n deil.
Ge癟en g羹n internette g繹rd羹羹m bir Rolls-Royce'un resmini buraya koyuyorum. Kendi 羹lkemizde arabaya yabanc覺lar覺n 4 kat覺 daha pahal覺 biniyoruz. Resimlerdeki ilanlar覺n biri yabanc覺dan yabanc覺ya dieri normal T羹rk vatandalar覺 i癟in. Turbo gibi u癟 繹rnekler verdiiniz i癟in bende biraz y羹ksekten u癟arak Rolls 繹rnei veriyorum.