Triton » 31 Mar 2013, 01:02
mlm, estağfurullah... O sizlerin güzelliği ve bu forumun düzeyinden kaynaklanıyor...
Buradaki her paylaşım başka güzelliklerle dolu. Biz de kendimize göre bir şeyler yazmaya çalışıyoruz...
mcco, fransızlar benim için kolay diyalog kurulan ama en anlaşılmaz avrupalılar. Fransızlar ve fransızca ile 10 yaşlarındayken tanıştım. Doğal olarak pompalanan kültür ve devamındaki yatkınlık özellikle Fransada pek yabancılık çektirmiyor . Ancak madem anekdotlarla süslüyoruz, Louvre da ki kafelerden birine oturmuştum. Her milletten insan var. Ancak bir garson var ki tam evlere şenlik. Hani tam bitirim sözünü hak edenlerden. Kalkmak üzere adamdan hesabı istedim. Kredi kartı ile ödeyeceğimi ve pos makinesini getirmesini söyledim.
Burada anlatması mümkün olmayan enteresan bir tavırla önce hesap fişini eline aldı, sonra garip bir reveransla hesaba bakıp yani Monsieur dedi. Başka söz yok ve anlamlı anlamlı yüzüme baktı. Ben saf saf ne yani diyorum, adam gidiyor sağa sola bakıyor yine yani diyor.
İş tam bir tiyatro halini aldı. Peşin parayla ödenen hesaptan bir çıkarı var herhalde diye düşünmeden edemedim, inatla makine diyorum, o geliyor gidiyor aynı mimikleri sergiliyor. Sonunda güç bela hesabı ödedik ve adamın elinden kurtulduk. Hadi dedi bu seferlik böyle olsun....
Ancak Fransızlarla ilgili üzüldüğüm olay, kızımın bir Fransız arkadaşının tutumudur. Almanya da aynı yurtta kaldığı Fransız kız arkadaşını Türkiye ye davet etti. Kendisini 15 gün evimizde misafir ettik ve çok iyi ağırladık. Kız çok etkilendi. İlk defa Türkiye ye geldiğini, böyle bir ülkeyle karşılaşacağını ummadığını defalarca söyledi ve bir süre sonra kızımı Strasburgdaki evlerine davet etti.
Ancak koyu bir Sarkozy hayranı olan bu arkadaşı, kaldığı süre zarfında kızıma son derece kötü bir tatil geçirtti. Üstelik annesi ve babasının tüm nazik tutumuna karşın. Ancak en vurucu olanı, yayıncı olan babası bir müze gezisi esnasında tarihi eserler hakkında dili döndüğünce bilgi vermeye çalışırken, babasını kenara çekerek Fransızca, ne uğraşıyorsun o Türk, kültürden sanattan ne anlar demesi, adamın ne yapacağını şaşırması ve kızımın bu durumu anlayarak çok üzülmesidir. Doğal olarak daha sonra arkadaşlıkları sona erdi.
Babası saatçi olan bir Fransız dostum var. Mütevazı, müzisyen ve sinema ses uzmanı. Zaman zaman İstanbul a iş nedeniyle geliyor. Bir Fransız gözüyle saat zanaatkarlığına yönelik bir şeyler derlemeye uğraşıyoruz.
Umarım paylaşacak noktaya getiririz....
"I fear the day when the technology overlaps with our humanity. The world will only have a generation of idiots." Albert Einstein