ben öncelikle bir konuya daha değinmek istiyorum anlatmaya çalıştığım şey su saat üreten butun markalar farklı mekanizmalar
alıyor ve bu markaların modeli çok çok fazla size sadece şöyle bir örnek vereyim Longines markasının coğu satıcı bilmez bunu 10 model altında toplamda 483 tane saati var ve bunların içersinde eta nın quartz makinaları ile otomatik mekanizmaları cıkıyor. Longines kataloglarında içinde hangi mekanizma oldugunu bilirsiniz. Ama HİGH-END dediğiniz yani türkçesi ile yüksek kalitesi, lüks seviyesindeki saatlarde bilinir içinde hangi mekanizma olduğu, ama hangi saatçiye sorsanız bir diesel in içince miyotanın hangi mekanizması olduğunu söyleyemez, o zaman tüm saatleri vitrine koymadan içini açıp bakmak gerekir ki bu da saçma bir iş olur ki takip ettiğim forumlarda da quartz saat düşmanlığı seziyorum. ama unutmayın quartz teknolojisi saat dunyasında bir devrim oldugunu unutmayınız hala HİGH-END saatler bile quartz kullanıyorlarsa bunu bi düşünmek lazım, quartz makinanın sağlamlığı ve hassasiyeti otomatik bir mekanizmaya daha iyidir. otomatik bir saat kullanırken saati yere dusurseniz ki benim başıma defalarca geldi saatin balansı, çatalı veya balans direği kırılabilir. mesela bir arkaşımız bahsetmiş, bir tanıdığı DKNY almış, keşke almasaydın demiş bu tamamıyle yanlıs bir durumdur. Dkny fossil group tarafından üretilir ki fossil group un ürettiği saatler uygun fiyatı kalitesiyle türkiye ve dünya saat piyasasında iyi bir konuma sahiptir, yıllık saat satışları 6,000,000 adet kadardır dünya çapında, fossil group dkny, burbery, esprit gibi markaların isim hakkını alıp kendi fabrikalarında üretmektedir. Bügün Rado, Omega, Longines gibi markalar hala quartz kullanmaktadır. başka bir konu ise illa otomatik saat olacak diyerek düşük fiyatlara Seiko 5 serisi alınmasıdır, bu saatler artık bitti piyasalarda çok çok orjinal diye satılan sahteleri mevcut ve merak ediyorum neden otomatik bir saat olacak diye 30 yıl öncesinin teknolojisi sapma yapma oranı yüksek bir saati tercih edeyim artık nerdeyse seiko 5 lerin yedek parçaları bile kalmadı piyasalarda. Kimse yanlış anlamasın sadece bir saatçi olarak yanlış olan bazı durumların doğrularını size aktarmaya çalışıyorum.