TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

Rolex Almayacak Kadar Zengin Olmamak

Tüm Genel Saat Konuları Üzerine Paylaşımlar
Forum kuralları
Sayın Üyeler TSF'ye Hoş Geldiniz. Genel Saat Sohbeti Bölümümüzde Saatlerle İlgili Diğer Spesifik Konu Başlıklarımız Haricideki Sohbet ve Paylaşımlarınızı Yapabilirisiniz. Düzenli ve Anlaşılabilir Bir Ortam Olması Amacı ile Lütfen Mesajlarınızı Yazım Kurallarına Uygun Formatta Yazmaya Gayret Ediniz.

İyi Forumlar Dileriz

TSF

Re: Rolex Almayacak Kadar Zengin Olmamak

Mesaj Clk » 26 Oca 2015, 15:00

Olay kar/zarar hesabi ile basliyorsa bunun hobi ile bir alakasi yok zaten.

Hobim saat; aklimda ki markalar da X,Y,Z ise ve bu marka ve modellerinin bana verdigi heyecan ve zevk ayni ise maddi karsilastirmayi yapmadan saat almak biraz salakliktir.

Kendimden bir örnek vereyim. Otomobiller de aynen saatler gibi benim hobim. Bir otomobili alirken sadece marka, performance ve lüksüne degil ayni zamanda mali avantajina bakarim.

Range rover sport'u aldigim zaman Porsche Cayenne yeniydi ve indirim vermiyorlardi. 10.000 Euro farki (liste fiyatlari ayni olan iki aractan cikan fark bu) kullanim süreci olan 3-4 senede gözden cikartana birsey demem. Kendi bilecegi is ama ben kalkipta bu farki sadece markanin ukala satis politikalarindan dolayi vermem. Vermedim de!

Herkes kendi cüzdanindan ve kendi secimlerinden sorumlu ama kimse olayin ekonomik tarafini da düsünenlere ve kararini bu yönde verenlere garip gözle bakmasin!
TÜRK'üm!!! Ülkem TÜRKIYE CUMHURIYETI, bayragim TÜRK BAYRAGI ve milli icecegim RAKI'dir...
Kullanıcı avatarı
Clk

Mesaj Baran » 26 Oca 2015, 15:23

Bu kar zarar olayini hobi ile butunlestiremeyenlerden biride benim sanirim.Herkesin tahmininin aksine ben zaten eskiden beri Rolex severdim hatta Rolex demeyelim Submariner severdim,birgun alirsam birdaha baska saat almam derdim 2. El bircok Rolex ve farkli marka saat kullandim cogu zaman 2 Rolex birden oldu saat kutumda.En sonunda 2. El saat olayi icime sinmedi ve sifir en sevdigim saati aldim yani Deepsea yi.2014 jelatinlerini ben soktum ne oldugunu biliyorum herseyi tam set.Dogrusu acımadanda takiyorum 24 saat cizildi sagi solu ama umrumda degil buyuk keyifle takiyorum hala gozum surekli ustunde.Alirken sifir alma bosa zarar satarken bole olur sole olur dediler ama bildigimi okudum simdi bakiyorumda iyikide okumusum.Allah sattirmasin baska saat icin satacagimida sanmiyorum artik.Gelirse yanina komple altin submariner gelir.Kac tane saat aldim ne zararlar ettim saat alirkende dogrusu 3une 5ine pek bakmadim beni bilenler bilir gozden cikardiysam veririm begendiysemde ogun alirim.Herseyde kendimizi garantiye almak mantikli ama bi saat bide araba hobim var ondada dogrusu karima zararima cok fazla bakmam.
Kullanıcı avatarı
Baran

Mesaj Tolgi06 » 26 Oca 2015, 15:40

Tamamen gelir duzeyi ile alakali bir durum oldugunu dusunuyorum. Ihmal edebileceginiz/zarar ya da riske edebileceginiz para miktari gelirle dogru orantili genelde. Yani su an 100 lira kayip benim icin kabul edilebilirken gelirim artinca belki de 1000 lira kabul edilebilir zarar miktari olacak ve alacagim saatin 2.el degeri umrumda olmayacak. Kisacasi zaman ve maddi durum meselesi.
Kullanıcı avatarı
Tolgi06

Mesaj mrbars » 26 Oca 2015, 17:52

aynı ikilemi ben otomobilde yaşıyorum. 100k EUR'ya araba alıp 3 sene sonra değerinin 60k EUR'ya düşecek olması beni almak istediğim araçtan soğutuyor.
sık saat değiştirilen dönemlerde işin maddiyatı, değer kaybı, kolay satılabilmesi bence de önemli. alıp satıyoruz, bazen 1 ayda bazen 1 yılda. değiştirirken çok gol yememek lazım. en azından bende durum böyle.
Kullanıcı avatarı
mrbars

Mesaj Orhanbalu » 26 Oca 2015, 18:22

Baran yazdı:Bu kar zarar olayini hobi ile butunlestiremeyenlerden biride benim sanirim.Herkesin tahmininin aksine ben zaten eskiden beri Rolex severdim hatta Rolex demeyelim Submariner severdim,birgun alirsam birdaha baska saat almam derdim 2. El bircok Rolex ve farkli marka saat kullandim cogu zaman 2 Rolex birden oldu saat kutumda.En sonunda 2. El saat olayi icime sinmedi ve sifir en sevdigim saati aldim yani Deepsea yi.2014 jelatinlerini ben soktum ne oldugunu biliyorum herseyi tam set.Dogrusu acımadanda takiyorum 24 saat cizildi sagi solu ama umrumda degil buyuk keyifle takiyorum hala gozum surekli ustunde.Alirken sifir alma bosa zarar satarken bole olur sole olur dediler ama bildigimi okudum simdi bakiyorumda iyikide okumusum.Allah sattirmasin baska saat icin satacagimida sanmiyorum artik.Gelirse yanina komple altin submariner gelir.Kac tane saat aldim ne zararlar ettim saat alirkende dogrusu 3une 5ine pek bakmadim beni bilenler bilir gozden cikardiysam veririm begendiysemde ogun alirim.Herseyde kendimizi garantiye almak mantikli ama bi saat bide araba hobim var ondada dogrusu karima zararima cok fazla bakmam.

+1 Al benden de o kadar :)
En son Orhanbalu tarafından 26 Oca 2015, 18:31 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
balu
Kullanıcı avatarı
Orhanbalu

Mesaj Orhanbalu » 26 Oca 2015, 18:31

Kısaca özetlersek: Eğer sadece ekonomi kısmı ile ilgileniyorsek hiç kimsenin sıfır saat almaması gerekir. Hele ticaretini düşünüyorsak sıfır saat hiç almamak lazım. Eğer hobi ise beğendiğimiz saati almak lazım. Yok hem hobi hem ekonomi ise : kesinlikle bütçeye uygun ikinci el alınmalı gibi oldu sanki :)
balu
Kullanıcı avatarı
Orhanbalu

Mesaj BarisFB » 26 Oca 2015, 19:02

mrbars yazdı:aynı ikilemi ben otomobilde yaşıyorum. 100k EUR'ya araba alıp 3 sene sonra değerinin 60k EUR'ya düşecek olması beni almak istediğim araçtan soğutuyor.
sık saat değiştirilen dönemlerde işin maddiyatı, değer kaybı, kolay satılabilmesi bence de önemli. alıp satıyoruz, bazen 1 ayda bazen 1 yılda. değiştirirken çok gol yememek lazım. en azından bende durum böyle.

Katılıyorum. Hatta şunu diyorum - eğer saat veya araba bir hobi ise işin ekonomisi çok daha önemli çünkü hobisi olmayan adam alır bir saat, yenisi çıktığında farketmez bile, gözüne bile çarpmaz, 10 yıl paşa paşa kullanır.

Ama eğer hobi ise öyle olmuyor. Ben 911 kullanıp, bırakın makyajlı / makyajsız kasayı ayırt edemeyen adamı, 997 / 996 / 991 kasa arasındaki farkı anlamayan adamla karşılaştım. 996 Turbo var, abi seninkinden sonra kasa 2 kere değişti diyosun, yok ya hepsi aynı görünüyor zaten ne para vericem ben mutluyum halimden diyor :lol: :lol:

Saat için de aynısı geçerli - kendimden örnek veriyim. 2012 yılında AP Safari aldım 2014 yılında yeni Offshore'lar çıktı. Neyseki yeni Safariyi beğenmedim ama eğer beğenmiş olsaydım şöyle diyecektim:
"aa yenisinde open caseback yapmışlar 3120 kalibreyi görüyosun, ceramic pusher yapmışlar bence rubber'dan daha iyi olmuş, mega tapisserie deseni daha belirgin yapmışlar, rengi daha sarı, inner ringi de koyu yaptıkları için kadran daha küçük duruyor, chronoları da koyu yaptıkları için hafif Panda havası katmış"

Eğer bu değişikler hoşuma giden şeyler olsaydı o zaman benim Safariyi veriyim para ekliyim yenisi alıyım diyecektim. İşte bu noktada saat hobim olduğu için saatin ne kadar değer kaybettiği önemli olacaktı. Yoksa bu işe zaman harcamasam, aaa yenisi de eskisinin aynısı der geçer giderdim. Ama hobi olunca en ufak değişiklikler bile düşündürdüğü için, ve o zaman eskisi kalsın, bi de yenisini alıyım demek mantıklı olmadığı için , "trade-in value" bizim gibiler için çok daha önemli :thumbup: Yoksa umursamayan adam alır kullanır değiştirme gereği bile duymaz.

İKinci el konusu bence çok mantıklı ama saat piyasası araba piyasası gibi diil maalesef. Öncelikle ikinci eldeki değer düşüklüğü PP / AP gibi saatlerde ikinci alma riskini karşılamıyor. Arabada alırken bir ustaya gösterirsin, takar makinaya bakar, Tramer kaydını görürsün, sonra bişi çıkarsada 1 hafta servise bırakırsın yaparlar.

Ama mesela sıfır bir annual calendar PP $40,000 ise, ikinci eli $32-33,000 civarında oluyor. O kadar parayı veriyorsam sıfır alıyım demek var. Ama mekanizmayı kontrol ettirmek mümkün olmadığı için eğer onda bir sorun varsa, o saat İsviçre'ye gider, en az 5 ay orda kalır, üstüne de 4,000 dolar fatura çıkarırlar, ikinci eldeki bütün kazancın bi anda gider.
ex-nick: watch1907
Kullanıcı avatarı
BarisFB

Mesaj Bg17 » 26 Oca 2015, 19:02

Sonucta herkes kendini bilecek taniyacak. Ben simdi bir saati 5 yil kullanirim diye alirsam muhtemelen kendime yalan soylemis olurum. Sonucta baska bir saat almak isteyecegim ve bir sure sonra elimdeki saatin degerini korumasi onemli olacak.

Bu nedenle trmiz ikinci el tercih ediyorum, alirken de bir miktar zarari goze aliyorum.

Bu degerlendirmeyi yaparkende genel olarak butce ayirirken de o paranin gittigini varsayiyorum, yani aldigim anda satis bedelini dusunmekle beraber, ilk siraya koymuyorum.

Dogru fiyattan alindigi surece ust segmentteki her saatin cok az zararlanyada zararsiz satilabilecegini deneyimledim. Kriter ne kadar zamanda satildigi, rolexler cok hizli giderken diget markalarda alici bulmak zorlasabiliyor.

Aldigim bedele gore sadece bir saatde %25 zarar ettim, baska ciddi bir zararim olmadi.

Orta seviye saatlerin cok daha zor satildigini ve degerinin cok dustugunu gozlemledim. Maure lacroix yads frederic constant insatmak hem zor hem de deger kaybi cok fazla.

Bu noktada bence sifir alinabilecek saat rolex. Hem satis degeri hemde satis hizi olarak. Ondan baska markada sifir almak icin hakkaten emin olmak yada cok iyi fiyata almak lazim.

Ayni zamanda turkiyede alicisi cok zor cikan bazi markalarin yurtdisinda cok hizli satildigida olabiliyor.

Sadede gelirsem, tek saat olarak kullanilacaksa, uzun sureli kullanilacaksa en mantikli secim kesinlikle sifir rolex.
Time is too precious to be measured by a cheap instrument...
Kullanıcı avatarı
Bg17

ÖncekiSonraki

Dön TSF Genel Saat Sohbeti - General Watch Discussion

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 222 misafir

TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista

Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      

All brand names and trademarks are the property of their respective owners