Archimed » 30 Haz 2014, 13:37
Akla birkaç neden geliyor:
1. İnsan anatomisindeki değişim. İnsanların beslenme alışkanlıkları ve spor alışkanlıkları değiştikçe boy ortalaması, kilo ortalaması ile kas oranı da artmakta. Buna istinaden el/ayakların büyümesi ve bileklerin de kalınlaşması söz konusu. Dolayısıyla örneğin 1960-1970'li yıllarda 34-36 mm çaplı saatler çok iri olmayan insanlarda normal dururken günümüzde 40-42 mm çaplı saatler bugün aynı işlevi sağlıyor. Aynı durum araba modelleri için de geçerli. 1980'li yıllarda üretime başlanan Mercedes 190 modellerinin günümüzdeki emsali olan C serisi ile aralarındaki ebat farkını da aynı nedene bağlayabileceğimizi düşünüyorum. İnsanın bedeni daha iri oldukça yeni bedene uygun eşya ve mal tasarımları yapılıyor.
2. Tasarımda yapılan innovasyonlarla tüketimi artırmak mümkün.
3. Bazı pazarlamacılar ve imaj yapıcıları; insan karizmasını artırıp birisini lider göstermek için iri saatler/kadınlardaki iri taşlı mücevherler, iri boyutlu otomobil ve arazi araçları kullanımı gibi durumdan söz ederler. Beden dili yorumcuları da benzer şekilde insanların ellerini bellerine bağlayarak daha iri görünmek suretiyle çevrelerine meydan okuma mesajı verebildiklerini ifade ederler. Diğer taraftan "you don't need a Mercedes if have a long d.ck" lafının tersi de bu durumu doğrular.
Saat özelinde konuşursak; PP, Rolex gibi markaların ebatlarını büyütmekle birlikte 48-50 mm gibi çaplı saat üretmediklerini hatırlatır; aşırı büyük/iri çaplı saatlerin de moda ve tüketim trendleriyle ilgisi olabileceğini düşünüyorum. Diğer taraftan Panerai, AP ROO gibi 47-48 mm çaplı modellerin de spor saatler oldukları için klasikleşen saat modellerindeki büyüme nedenlerinden farklı dinamiklerle yorumlanması gereğini düşünüyorum.