tarkani yazdı:Triton yazdı:Özellikle bu başlığa konu saate ait ETA kalibre standart olarak 500 USD civarında bir başlangıç değerine sahip görünüyor.
Konuya dahil olmadan sadece bir düzeltme yapmak isterim: IWC, bu mekanizmayı üzerinde pek çok modifikasyon yaptıktan sonra kullanıyor. Dolayısyla 500USD fiyat biçmek doğru olmaz. Internette bir yerlerde, bu modifikasyonları okumuştum ama şimdi cepten bulamadım.

Doğrudur. Zaten başlangıç değeri diye yazdım. Yani temel bu. Özel vidalar, marka ismi işlenmiş rotor vb., modifikasyonlarla fiyat yükseliyor ama temel aynı. Bir de üreticiye özel fiyatlandırma düşünülürse arada anormal fark olacağını düşünemiyorum.
Tabii burada bir incelik var, Rolex dahil olmak üzere birçok marka bu tarzdaki "base" kalibrelerden yola çıkıyor ancak kendi adıyla yeni bir makine oluşturuyor. Burada ETA kalibre kullanan bir saat var. Yani ne kadar özelleştirseler de sonuç da ETA kullanıyorlar. Bu nedenle marka detaylarına uygun daha çok görünüşü etkileyen modifikasyonlar mı yoksa temel kalibrenin görece zayıf yönlerini güçlendiren modifikasyonlar mı yaptıkları önem kazanıyor. Ben Porche severim ama özel nedenim yoksa RUF almam, standartını kullanmayı tercih ederim.
Tahminim ETA yı satın aldıktan sonra Swatch dahi mekanik saat işine girdi. Hatta ilk mekanik modeller, tek bir model gördüm, standlerde yerini aldı.
Sonuç olarak markası ne olursa olsun, örneğin Rolex gibi kendi adıyla kalibre oluşturmadıkça ne tür modifikasyon yapılırsa yapılsın, ben bunu standart ETA dan çok daha farklı kabul edemem.
Açıkçası 40 senelik giriş seviyesi ETA arızasız çalışırken, premium segmentteki bir saatte kullanılanın arıza çıkarması bana oldukça enteresan geldi.
Bu nedenle IWC den kaynaklanan yanlışlar olabileceği düşüncesindeyim....
"I fear the day when the technology overlaps with our humanity. The world will only have a generation of idiots." Albert Einstein