Bu tip çizilme sorunlarından kurtulmak için yeni malzeme arayışına giren üreticilerin en büyük silahlarından biri seramikti. Yıllar önce rado ile başlayan seramik çılgınlığı günümüzde birçok üst düzey saat üreticisinin kolleksiyonunu yeniden şekillendiriyordu. Ansızın seramikle ilgili sorunlar çıkmaya başladı. Evet çok sertti, çizilmiyordu hatta çiziyordu ama kolayca kırılıyordu. Bazı üreticiler ise kaplama konusunda uzmanlaşmaya başlamışlardı. Bu sayede kaplanılan kasanın yüzey sertliği artıyor ancak zor da olsa oluşan çizikler tamiri iyice güçleşiyordu.(çözüm kaplamayı söküp yeniden kasaya uygulamaktı) Seramiğin kırılganlığı üzerinde yeni malzeme arayışına giren üreticiler ilginç başarılara-başarısızlıklara imza attılar. Bu konuda başı çeken firmalardan biri olan Richard Mille'nin kasalarında kullandığı elementlerin isimlerini okuyunca saat değilde çok gizli bir araştırma projesinin taslaklarını okuyor gibi hissediyorum. Bu seferde maliyet sorunları çıkmaya başladı. Öyleki karmaşık yapılı bir alaşımın imalatı, kıymetli metallerden yapılan bir kasanın imalatından birkaç kat daha fazla olabiliyordu. Sonra bir yerlede karbon hayatımıza girdi, zaten hep hayatımızdaydı da saatlere girdi diyelim. Bu havalı isimli ve görünüşlü malzeme hafifliğiyle dikkat çekerken, zaman içerisinde liflerine ayrılmasıyla bazı kişileri kendinden soğuttu.
Neyse gelelim asıl meseleye. Bende bu eskimez saati arayanlardan biri olarak panerai'nin geçen sene çıkardığı kompozitle epey heyecanlanmış hatta birazda şaşırmıştım. Kırılmıyordu çünkü ana maddesi alüminyum oldukça yumuşak bir metaldi. Çizilmiyordu çünkü yüzey sertliği neredeyse safir kadardı. Çok hafifti, rengini de beğenmiştim. Alkolle arası iyi değldi(temas eden yerin rengi değişiyordu) ama o kadarda olsun demiştim. İşte aradığım malzemeyi bulmuştum. Herşey gayet güzel gidiyordu, ta ki bu fotoğrafları görene kadar.

Gördüğünüz üzere bu kullanıcılar kasadaki beyazlamadan ve soyulmadan şikayetçiler. Kimiside kendi saatinde böyle bir sorun olmadığını söylüyor. İşin ilginç yanı saatin kullanım kılavuzunda yer alan bu satır kafa karıştırıyor.
Are strictly excluded from the international guarantee, in particular, scrapes, scratches, oxidation and loss of color, finish or material.
Buda ekstra olsun. PAM292 seramik radiomirin PVD kaplanmış paslanmaz çelik arka kapağı.

Uzun lafın kısası, çelik yada titanyum, sanırım en iyi ikili bu. Gülü seven dikenine katlanır mı yoksa bu sorunlar saate özgü problemler mi? Panerai'den cevap bekleniyor, gelişmeleri bu başlık altında aktarmaya devam edeceğim.