Elinize sağlık, ilgiyle okudum.zemberekv2 yazdı:Bahsedilen diğer markalar hakkında pek fikrim yok ancak Ricoh fason üretim değil aksine kendi mekanizmalarını üretmiş bir firma. Hatta Dugena firması için kendi kalibre 41 mekanizmasını ürettiği bilinse de, saatin tamamının Ricoh tarafından üretildiği söylenir.
Seiko, Citizen ve Orient'ten sonra Japonya'nın 4. büyük saat üreticisiyken günümüzde 1-2 uyduruk model dışında saat üretimi yok. Quartz döneminde bile yaratıcı olmak için çabalamış ve evde şarj edebileceğiniz modeller bile üretmiş:
Aynı saati farklı kasa ve kadranlarda Ricoh adı altında da üretmiş.
Saat işine girmesi de enteresan. Japonya'da "Hayalet Üretici" olarak bilinen Takano isimli bir firmayı satın alması ile oluyor. Takano firmasının en bilinen modeli ise ultra ince "Chateau" modeli ki zamanında dünyada da ilgi çekmeyi başarmış bir saat.
1956 yılında Takano firmasının fabrikası bir fırtına yüzünden zarar görüyor. Sonra toparlanmayı başaramıyor. Hem ürettiği saatler talep görmüyor, hem de karşısında artık Seiko, Citizen gibi dev firmalar var. Hatta ultra ince "Chateau" modelinin daha ince fakat biraz daha genişini üretmesine rağmen işler istediği gibi gitmiyor ve bir kaç yıl Ricoh tarafından satın alınıyor.
Daha sonra Ricoh, Takano'nun makinasi üzerinden kendi makinalarını geliştiriyor Kalibre, 31, 41, 61 en bilinenleri. Ricoh'ların en tipik özelliği ise ya ülkemizde "pompalı" tabir edilen ayın gününü hızlı değiştirebilmeniz, haftanın günü ise genelde tepenin çekilmesi ile değiştiriliyor.
Tasarımları zamanına göre epey aykırı, hatta ben tasarımcılarının, kadran, akrep yelkovan, kasa elde ne varsa bir masaya atıp rastgele birleştirdiklerini düşünüyorum. Evet istenen ücretler çok fazla, Ebay'e girdiğiniz zaman ise Chrono'nun 10'da 1'i fiyatları görüyorsunuz, sebebi ise Hindistan. Ricoh zamanında Hindistan'da saat üretimi yapıyor ve günümüzde o saatlerin kadranları yenilenip "NOS" adı altında tabiri caizse iteleniyor.
Hint Ricoh'larda fark edeceğiniz ilk fark, hemen hepsi "Crystal" modelidir. Rotorların hiç birisinde marka veya başka bir ibare bulunmaz, üretim kalitesi de doğal olarak Japon kardeşlerine göre çok düşüktür.
Şu an satışta olan rastgele seçtiğim, daha üst segment bir model olan Dynamic Wide'ın Hint versiyonu, yanılmıyorsam Japon versiyonu Medallion ya da aynı isimle Japon sürümü de var fakat Medallion Hindistan'da yok...sanırım:
Örneğin "Cryscut" modeli Japon üretimlerinden ve makinesinden kadranına farkını anında görürsünüz.
Bir diğer model ise Tiger Eye V1 modeli. Kadranı "tiger's eye" mineralinden üretilmiştir. Ahşap gibi görünse de bildiğiniz taşı işleyip kadran yapmış adamlar.
Otomatik, 30 taşlı modeli sonra derece güzel ve kolay bulunmuyor. NOS bir Tiger Eye otomatik ortalama 750$-900$ civarı ama bulunması sıkıntı Quartz olanları nispten daha kolay bulunuyor. Riquartz olarak aradığınız zaman epey modeli çıkar. Rotorun bilyalarında taş kullanılmıştır (saatin içerisindeki sentetik yakut taşların aynısı). Tabi sıkıntılı bir durum, bu saat arıza yaparsa parçasını bulmak imkansıza yakın ve ETA gibi rulmanı çıkartıp değiştiremiyorsunuz maalesef:
Ayrıca Ricoh 9'da tasarım olarak olmasa da makine olarak güzel bir seri, en azından her yerde gördüğünüz düz Crystal modeline göre çok daha iyi.
Daha pek çok modeli var aslında ilgi çekmiş, günümüzde de aranılan.
Sent from my iPhone using Tapatalk