schavelle » 22 Oca 2019, 14:53
Lüks saatlerin üretim ve tüketim amacının "zamanı göstermek" veya "sadece zamanı göstermek" olmadığını şu ana kadar okuduğum, izlediğim her marka temsilcisi/yönetici, tasarımcı, yazar/çizer, distribütör/broker/dealer anlatıyor. En azından onlar hemfikirler.
Quartz krizini atlattığımıza göre ve bu lüks saat markalarının her yıl milyarlarca dolarlık satış yapıp halen birçoğunun karlı olması da bu görüşü destekleyen ekonomik bir veri.
Birçoğu "saati doğru görmek istiyorsanız telefonunuza bakın" bile diyor.
Katılırsınız katılmazsınız bunun için bir şey diyemem. Sözlerin sahibi ben değilim.
Ama kendi adıma konuşmam gerekirse 5-10k USD'den daha yukarı saat modellerine yani sıradan bir beyaz yakalının "görece kolay" alabileceği saat bedellerinin üstüne çıktıkça hedef kitlenin belirgin bir şekilde değiştiğini görmek mümkün.
Bazen çok pahalı veya çok değerli saatleri gördüğümde ve "neden?" diye sorduğumda marka CEO'larının veya yazılı görsel sektörel basının yazdıklarına bakarak "o" bakış açısından anlamaya çalışıyorum.
Bu vesile ile Youtube'da ilgiyle takip ettiğim kanallardan biri olan "Roman Sharf"ı size de öneririm. Kendisi piyasaki en büyük mücevher ve saat dealer'larından biri. 300 milyon $'dan fazla ciroya sahip luxurybazaar.com'un kurucusu ve CEO'su.
Sadece üst segmentte saatleri tanıtmakla kalmıyor, aynı zamanda bunların 2. el piyasası, saat toptancılarının bakış açısı, dünyadaki büyük ticari fuarlarlarına geziler (Hong Kong, Dubai, Las Vegas vs.) ve kendi yaptığı alışverişlere dair açıklamaları izlemeye değer. En önemlisi saat ticareti ile ilgili piyasanın perde arkası hakkında verdiği başka yerde bulması kolay olmayan "insider" bilgileri ilgiyle takip ediyorum.
Yukarıda bahsi geçen konuları görünce paylaşmak istedim. Sevgiler.