Uzun zamandır üzerinde düşündüğüm, planladığım, hatta malzemelerini tedarik ettiğim heyecanlı bir projem var. Ne var ki bir türlü yeterli vakti ve fırsatı bulamadım. Artık ertelemeyi bırakıp bir start vermek istiyorum.
Proje kapsamında stratosfere küçük bir uydu göndererek toplam uçuş süresi boyunca video-fotoğraf çekimi yapmayı ve çeşitli datalar kaydetmeyi planlıyoruz.
Yaklaşık 2m çapındaki bir balona içi elektronik cihaz dolu bir kutu bağlanır ve gökyüzüne salınır. Balon maksimum irtifayı kazanıp patladığında, paraşütle yeryüzüne düşen kutu GPS sinyalleri aracılığıyla bulunur.
Projenin tüm aşamaları blog sayfamda mevcut: http://www.burakilem.com/2014/04/bu-bir-uzay-projesidir/

Benzer uçuşlardan farklı olarak ben uzaya kol saatimi göndermek istiyorum. Tabi 30km yukarıda hava şartları oldukça değişiyor. Basınç düşüyor, sıcaklık -60C derecelerde geziyor. Kameraları kutu içerisinde ideal bir sıcaklıkta tutma şansım var ancak saati dış ortamda bırakırsam muhtemelen donacaktır. Bu konuda sıkıntım var. Belki saati de şeffaf bir kutu içerisinde yalıtmam gerekebilir.
Saat seçimi olarak da mekanik homage pama uzay temalı özel bir kadran tasarlamayı düşünüyorum. Eğer ki proje başarılı olur da saati sağ salim teslim alırsam bu benim için paha biçilemez bir hediye olacak

Bu projeyle ilgili düşünceleriniz, önerileriniz var mıdır? Bana çok yardımcı olursunuz