TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

Bir Uzay Projesi - Görev: Stratosfere Saat Göndermek

Tüm Genel Saat Konuları Üzerine Paylaşımlar
Forum kuralları
Sayın Üyeler TSF'ye Hoş Geldiniz. Genel Saat Sohbeti Bölümümüzde Saatlerle İlgili Diğer Spesifik Konu Başlıklarımız Haricideki Sohbet ve Paylaşımlarınızı Yapabilirisiniz. Düzenli ve Anlaşılabilir Bir Ortam Olması Amacı ile Lütfen Mesajlarınızı Yazım Kurallarına Uygun Formatta Yazmaya Gayret Ediniz.

İyi Forumlar Dileriz

TSF

Bir Uzay Projesi - Görev: Stratosfere Saat Göndermek

Mesaj forzaken » 13 Kas 2014, 10:57

Merhaba arkadaşlar, :champ:
Uzun zamandır üzerinde düşündüğüm, planladığım, hatta malzemelerini tedarik ettiğim heyecanlı bir projem var. Ne var ki bir türlü yeterli vakti ve fırsatı bulamadım. Artık ertelemeyi bırakıp bir start vermek istiyorum.
Proje kapsamında stratosfere küçük bir uydu göndererek toplam uçuş süresi boyunca video-fotoğraf çekimi yapmayı ve çeşitli datalar kaydetmeyi planlıyoruz.
Resim
Yaklaşık 2m çapındaki bir balona içi elektronik cihaz dolu bir kutu bağlanır ve gökyüzüne salınır. Balon maksimum irtifayı kazanıp patladığında, paraşütle yeryüzüne düşen kutu GPS sinyalleri aracılığıyla bulunur.

Projenin tüm aşamaları blog sayfamda mevcut: http://www.burakilem.com/2014/04/bu-bir-uzay-projesidir/

Resim

Benzer uçuşlardan farklı olarak ben uzaya kol saatimi göndermek istiyorum. Tabi 30km yukarıda hava şartları oldukça değişiyor. Basınç düşüyor, sıcaklık -60C derecelerde geziyor. Kameraları kutu içerisinde ideal bir sıcaklıkta tutma şansım var ancak saati dış ortamda bırakırsam muhtemelen donacaktır. Bu konuda sıkıntım var. Belki saati de şeffaf bir kutu içerisinde yalıtmam gerekebilir.

Saat seçimi olarak da mekanik homage pama uzay temalı özel bir kadran tasarlamayı düşünüyorum. Eğer ki proje başarılı olur da saati sağ salim teslim alırsam bu benim için paha biçilemez bir hediye olacak :D

Bu projeyle ilgili düşünceleriniz, önerileriniz var mıdır? Bana çok yardımcı olursunuz :)
Kullanıcı avatarı
forzaken

Re: Bir Uzay Projesi - Görev: Stratosfere Saat Göndermek

Mesaj asymptote » 13 Kas 2014, 11:00

Benzer bir çalışmayı Invicta daha once yapmıştı, hatta forumda videoları da paylaşılmıştı yanlış hatırlamıyorsam.. ;)
"Evrende en büyük ziyan, sorgulama yeteneğini yitirmiş bir beyindir." - A. Einstein
Kullanıcı avatarı
asymptote

Mesaj forzaken » 13 Kas 2014, 11:44

Videoyu buldum :) Aynen yapmak istediğim budur. http://www.youtube.com/watch?v=1WC1HjWn9XQ
Zaten yurtdışında bu tür projeler çok yaygın. Deney amaçlı, reklam amaçlı birçok uçuş yapılıyor. Bir telefon markası da uçuş sırasında twitter mesajlarını canlı yayınlamıştı.
Kullanıcı avatarı
forzaken

Mesaj mvurucu » 13 Kas 2014, 12:35

Invıcta nın yaptığı gerçekten anlamsızca olmuş...

Omega ayda tüm insanlı nasa projelerinde kullanıldı anladık
Zenith Felix ile uzayın sınırına çıktı, ses hızını aştı, çalışmaya devam etti anladık
Rolex Deepsea okyanusun derinliklerine indi limitleri zorladı çalışmaya devam etti anadık
Hepsine saygı duydum, mühendislikleri üzerlerindeki araştırma-geliştirme insanlarda takdir uyandırdı

Ama bu özelliksiz sadece şekil amaçlı üretilen saatleri uzayın sınırına göndermek neden??? hepsi donduğu an zaten bitmiştir olayları, o basınç, sıcaklık ve ekstrem koşullara dayanamadıktan sonra ha taş parçası koymuşsun o çubuğa ha invicta saat

Amacım hevesinizi kırmak ya da yapmak istediğiniz şeyi eleştirmek kesinlikle değil yanlış anlamayın
Hatta genelde sponsorluk desteği ile gerçekleştirilen bu tarz aktivitelerin ülkemizde bireysel olarak denenmek istenmesi bile bence güzel bir gelişme

Videoda dikkat ettiğim bir detay bazı paraşütlerin invictanın kaide olarak bir çubuk kullanması nedeniyle iplerinin dolaşıp açılmaması nedeniyle yere çakılma yaşanması

Kutuyu tasarlarken mümkün olduğunca az çıkıntı vs düşünürseniz bunun önüne geçersiniz sanırım
Invıcta bu kadar mesai ve para yatırıp böyle bir proje düşünmüş ama bu gözden kaçmış...zaten bilimsel ve mühendislik açısından bir değeri olmayan bu projeyi amerikalıların mikrodalgaya türlü eşyalar koyup patlatma, iphone ve benzeri akıllı telefonlara shotgun ile ateş etme düzeyindeki görgüsüz ve şımarık eğlence anlayışıyla bir tutuyorum...
"He' s winding watch of his wit; by and by it will strike..." W. Shakespeare
Kullanıcı avatarı
mvurucu

Mesaj mlm » 13 Kas 2014, 15:14

Uçakta boş yer varsa birkaç parça da ben birşeyler yollamak istiyorum :D
Takipteyiz Burak, şimdiden tebrikler :champ:
Instagram:
watchtron
anatoliastraps
Kullanıcı avatarı
mlm

Mesaj forzaken » 13 Kas 2014, 17:30

@mvurucu benim öncelikli hedefim 30km yukarıya felix'in dünyaya atladığı mertebeye erişmek ve o noktalardan görüntü alma işini bireysel çabalarımla halletmek olacak. amerikada bu işin şovunu yapıyor olabilirler ama türkiyede maalesef bu düzeyde değiliz. belki birileri benden cesaret alır daha iyilerini yapar. "bilimsel ve mühendislik açısından" değeri olmadığı konusuna katılmıyorum, bu başlı başına fizik kurallarına dayanan ve elektronik teknolojisi sayesinde yapılması mümkün olan bir bilim projesidir. tek yapmamız gereken ebayden alışveriş yapıp parçaları birleştirmek :D (bu arada araştırmalarım sırasında öğrendim ki bu her gün uçurulan meteoroloji balonları da, ölçüm cihazları da hep ithalmiş ve maliyeti ciddi boyutlardaymış. şaşırmıştım çünkü bunları üretmek o kadar zor değil)

@mlm malum ağırlık konusu önemli sana her zaman için yerim var dostum :P fazladan helyum basarız nolcak :geek:
Kullanıcı avatarı
forzaken

Mesaj mvurucu » 13 Kas 2014, 17:47

Bak beni yanlış anlamışsın...
senin yaptığın şeyin bilimsel değeri olmadığını savunmadım aksine bireysel çabanı merakını ve emeğini takdir ediyorum
Ben videodaki invicta projesini gereksiz buldum ve eleştirdim
saatlerin hiç biri o ekstrem koşullarda çalışacak kalitede ve sağlamlıkta malzemeye sahip değil
zaten iniş aşaması da hatalı planlanan malzeme ile çakılış modunda gerçekleşiyor genel olarak

Ben şahsi emeğinizi ve merakınızı takdir ediyor çabanızın ilerleyen aşamalarını ve sonucunu merakla bekliyorum
Tebrikler
"He' s winding watch of his wit; by and by it will strike..." W. Shakespeare
Kullanıcı avatarı
mvurucu

Mesaj Tgm » 13 Kas 2014, 21:36

forzaken düşünceni ve çabalarını takdir ediyor ve muvaffak olmanı gönülden diliyorum :thumbup: :champ: :champ:
"I'm gonna make him an offer he can't refuse."
Kullanıcı avatarı
Tgm

Dön TSF Genel Saat Sohbeti - General Watch Discussion

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 93 misafir

TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista

Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      

All brand names and trademarks are the property of their respective owners