corto » 21 Eki 2012, 15:20
İstanbul'da her türlü ekipman ve eğitimli personel var. Ama en son IMES'e gittiğimde adamlar resmen benimle dalga geçmişlerdi. Ürün geliştirme aşamasında 5.000 parça imalatı nasıl vermemi bekliyorlar anlamıyorum.
Sevgili Triton, hem İsviçre hem de Almanya'da saat imal edilen yerleri ziyaret ettim, ustalarla görüşme şansım oldu. Ne yazık ki sorunumuz eğitim ile ilgili değil, kafa yapımızla ilgili. Türkiye'de kimse sevdiği veya tutku duyduğu işi yapmıyor. Bunu yapmaya çalışanlarla da dalga geçiyoruz. Saatçiliği kuledibinden silen anlayış da budur zaten. Sorun keşke eğitim veya ekonomi ile ilgili olsaydı. O zaman çözümü de basit olurdu. Ama hayır Türkiye'de herkes 1 koyup 5 alma derdinde. Otomat CNC tezgah da var, kullanan adam da. Ama adam istiyor ki düğmeye bassın, dertsiz tasasız 15.000 parça tek seferde çıksın, tomarla para kazansın.
Girişimcilik, tutku veya yeni deneyimlere tümüyle kapalı bir endüstrimiz var.
Ama değişecek. Bu yüzden modelleri beğenmesem de SCR'yi sonuna kadar destekliyorum. Yeni bir markadan en genci 100 yaşında olan yabancı markalarla aynı kalitede iş çıkarmasını beklemek biraz anlamsız oluyor. İleride kalitelerini yükselteceklerdir.