Konu tamemen ekonomiye gelmisken bir de kendi goruslerimi aktarmak isterim.
Avrupa birliginin tamamen bi cokme yolunda oldugunu dusunuyorum, ve srtik geri cevrilemez bir haldigini.
Fakat almanya ile ilgili goruslere cok katilmiyorum. Almanya su anda tum avrupayi tek basina finans ediyor. Bunu yapacak ekonomik gucunun olup olmadigi ise tartismali. Ilk olarak dogu almanya, sonrasinda ab ye son katilan 10 ulke nin butun ekonomik yukunu tasimasinin yaninda ek olarak yunanistan portekiz ispanya gibi diger ulkelerin de tum yuku ustune kaldi. Fransa ancak kendine yetiyor, o yetmenin de ne kadari uretimden geliyor tartismali, ingiltere ab ile iliskisini kesmis durumda, ab butcesine aktardigi para kadar geri aliyor, ve bu olmadigi surece hicbir ab butcesini onaylamiyor. Ingiltere agir uretimden hizmdt uretimine gecmeyi planlayan bir ekonomik program uyguladi,o fakat kolonilerden gelen haziri yemeye alistigi icin teknolojiuretiminde geri kaldive istedigi sicramayi yapamadi, su anda gidisat eksi yonunde.
Almanya ise son derece takdir edilesi bicimde ihracata dayali buyume modelini, teknoloji ile desteklyerek, 1 e urettigini 3 yerine 10000 d satarak buyumeisurduruyor. Bence ww2 de yapamadigini ekonomik olarak yapiyor ve butun avrupayi kendine bagimli hale getiriyor... Ingiltere de giderek ab yerine atlantik birligine dogru kayiyior, ki ilerde naftaya katilmasi supriz olmaz.
Eksi yanlarina tamamen sahsi gozlemlerime gore, almanlar farkli cok nlu dusunemiyorlar, sistemleri hizli revize edemiyorlar, bir kurduklari sistemin hep aynietkide devam edecegine inaniyorlar. Devlet dairesinden eski zihniyetle yonetilen o kadar cok alman firmasi gordum ki. Ayrica amerikanin uyguladigi politika ile is hayatini ayiramadilar, hukumet hala alman firmalarini kontrol etmek istiyor, istedigi olmadiginda ise cok sert tepkiler veriyor bakiniz siemens, anti corruption konusunda almanya ve disi diye bir ayrimlari var, durust degiller.