“Swiss Time in İstanbul İsviçre Saatleri Sergisi” ile ilgili izlenimlerimi aktarmak istiyorum. Herbirisi sanat eseri olan sattleri yakından inceleme fırsatım oldu. Gerçi feribot seferlerinin iptal edildiğine dair cep telefonuma İDO’dan gelen mesajla biraz acele etmek zorunda kaldım.
Dikkatimi çeken birinci saatin adı Hermes Arceau Le Temps Suspendu. Saat gösterimini durdurma, indekslerin saat 12.30 hizasında duraklaması, tek tuşla yeniden saat gösteriminin başlatılabilmesi ve zamanın sıradışı algısı gibi orijinal özellikleri nedeniyle Genova Watchmaking Grand Prix’11 En İyi Erkek Saat Ödülü ve Montres Passion Dergisi’nin “2011 Yılının Saati” gibi 2 büyük ödülü aldı. Saatle ilgili olarak beni bilgilendiren Aydın Saat Pazarlama İletişimi Müdürü Eda DENİZ Hanım’a da teşekkür ederim.
Sitemde yayınladığım videoda da görüldüğü gibi zaman duraksamadan ilerlemesine devam ederken saat üzerindeki ibreler gizleniyor ve kadrandan kayboluyor.
Basit ve eğlenceli duruşunun ardında, kullanıcının zamanı unutmasını sağlayan, mili, dişlileri ve katmanları ile oldukça karmaşık bir mekanizmaya sahiptir. Mekanizma, dondurulan zaman ve akan zaman arasındaki geçişlerin eş zamanlı ve otomatik olarak değiştirilmesini sağlayan ek bir modül ile oluşturulmuş. Akan zaman ve durdurulan zaman safhaları senkronize edilmiş iki kolon çarkı ile koordine edilmektedir; bunlardan birisi saati ilerletirken diğeri ise dakikalarla birlikte tarihi ilerletmektedir. 360 derece retrograt saat ve dakika mekanizmaları, saatin ilerleyişini engellemeksizin görülemez hale getirilebilir ve düğmesine basılarak kolaylıkla yeniden görülebilir hale getirilebilir.
Fiyatı 38.000 CHF Türk Parasıyla: 76.000 TL
Bir an düşündüm devlet bana emeklilik ikramiyesi vermek yerine al şu saati, emekli maaşını alma ve üste arabanı da bana ver dese bu saate sahip olabiliyorum.
Beni şaşırtan başka bir saat markası ise Ellicott 1738 oldu. Saatlerle o kadar haşır neşir olduğum halde bu markanın saatlerine ilk defa bu sergide rastladım. Bu kadar kaliteli saatlere Saatolog 2012 kataloğunda, saat dergilerinde ve saatlerle ilgili forum sitelerinde rastlamamıştım. Bu durumu stant görevlisine sorduğumda firmalarının farklı bir reklam çizgisinin olduğunu ifade eden cümleler kullandı. Böyle kaliteli bir saat hakkında internette çok az bilgi olması bu markaya olan ilgi mi arttırdı.
Bana göre 8.sanat olan saat yapımına, ülkemizde gereken önemin verilmesi gerekmekte. Özellikle kıt imkanlarla tutukluk yapmayan silahların yapıldığı Karadeniz Bölgesi’nde saat imalathanelerinin açılması eminim ki İsviçre saatlerinden daha orijinal saatlerin ve saat teknolojilerinin ortaya çıkmasını sağlayacaktır.