Quartz ve Mekanik Saatler

Tüm Genel Saat Konuları Üzerine Paylaşımlar
Forum kuralları
Sayın Üyeler TSF'ye Hoş Geldiniz. Genel Saat Sohbeti Bölümümüzde Saatlerle İlgili Diğer Spesifik Konu Başlıklarımız Haricideki Sohbet ve Paylaşımlarınızı Yapabilirisiniz. Düzenli ve Anlaşılabilir Bir Ortam Olması Amacı ile Lütfen Mesajlarınızı Yazım Kurallarına Uygun Formatta Yazmaya Gayret Ediniz.

İyi Forumlar Dileriz

TSF

Quartz ve Mekanik Saatler

Mesaj FıratYldrm » 08 Oca 2019, 14:28

Tüm üyelere merhaba,

Mekanik saatlerimden bir kısmını satmak üzere bugün foruma üye oldum, ancak ikinci el satış kurallarını okuduğumda aktif bir üye olmam gerektiğini öğrendim. Başta bu kuralı yadırgamakla birlikte uzun süredir hörgüçte beklettiğim düşüncelerimi aktarmak için aslında olumlu bir uygulama olduğu kanaatine vardım. Mekanik saat tutkunu birisi olarak şimdi biraz mekanik saat endüstrisini eleştireceğim.

Batı endüstriyel tasarım ilkeleriyle ilgili her kaynakta "form fonksiyonu izler" sözü adeta bir dua gibi her konunun başında söylenir durur. Günümüzde üretilen, saat dahil her ürünün temel tasarım yöntemlerini oluşturan Bauhaus ekolünün bu ilke üzerine kurulu olduğu söylenir. Söz konusu ilkeye göre tasarımda sadece fonksiyonellik gözetilmeli, ürünün formu (geometrisi, malzemesi, rengi, teknolojisi) fonksiyonelliği en üst seviyeye taşıyacak biçimde seçilmelidir. Diğer bir deyişle, en üstün faydayı sağlayacak yöntemlerle tasarım ve üretim yapılmalı, her türlü göz boyayan albenili, subjektif tasarımdan kaçınılmalıdır. Örneğin Le Corbusier, Bir Mimarlığa Doğru isimli kitabında uçak, otomobil, fabrika gibi yapıları ve araçları estetiğin en üst seviyesi olarak tanımlamıştır. Peki günümüzde üretilen saat ve diğer endüstriyel ürünlerde söz konusu ilke gerçekten uygulanıyor mu yoksa bu ilke firmaların karlığını sürdürmesi için ortaya atılmış bir hurafe ya da truva atı mi? Şimdi saat açısından, farklı kullanıcılara göre "form fonksiyonu izler" ilkesini ele alalım.

Beyaz yakalı ortalama bir insan fonksiyonel olarak saatten ne bekler? Saatin az sapması, dayanıklılık, makul fiyat, kolundan çıkardıktan sonra bir kaç gün içerisinde saatin durmaması, saatin bakım istememesi ya da bakımın gerekli olması durumunda bakım maliyetinin düşük olması ve her usta tarafından kolayca saatin bakıma alınabilmesi, su geçirmezlik.

Dalış ya da trekking gibi doğa sporları veya herhangi başka bir sporla uğraşan kişiler yukarıdakilere ek olarak, termometre, barometre, derinlik ölçer, GPS gibi özellikler isteyebilirler.

Yukarıdaki ihtiyaçlar daha çoğaltılabilir ama hepsinin ortak bir özelliği var. Mekanik saatler quartz saatlerle karşılaştırıldığında fonksiyonel ve ekonomik olarak her kriterde geride kalıyor. Peki, özellikle Avrupalı mekanik saat üreticileri pahalı ürünlerini profesyonellere yönelik en iyi ürünlermiş gibi nasıl satıyorlar? Jean Claude Biver, Nicolas Hayek'in dehası ve avrupanın quartz krizinden çıkma hikayesi bu ironik durumu açıklıyor.

Devamını vakit buldukça bu konu altına yazacağım. Saygılar, sevgiler.
Kullanıcı avatarı
FıratYldrm
 
Mesajlar: 43
Kayıt: 08 Oca 2019, 12:36

Re: Quartz ve Mekanik Saatler

Mesaj mturann » 09 Oca 2019, 11:20

Paylaşım için teşekkürler.
Tüketim bir algı neticede. İnsanlar öyle ya da böyle bir duyguyu yaşamak istiyorlar. Mekanik saatler sadece fonksiyon için değil bundan dolayı.
Yemeğin sunumu da lezzetine dahil neticede.
Kullanıcı avatarı
mturann
 
Mesajlar: 4503
Kayıt: 13 Kas 2014, 18:00

Re: Quartz ve Mekanik Saatler

Mesaj sieger » 09 Oca 2019, 12:02

Ozunde size katiliyor olmakla beraber, bazi konulara da deyinmek istiyorum, ozunde o form fonksiyonu izler lafi bir cok tasarim okulunda ilk ogretilen seydir, ancak biraz yuzeysel bakildigi kanaatindeyim, zira direk oyle bakarsak, tasarima ihtiyac olmayip, yalnizca fonksiyonel olarak bir muhendislik harikasi herseyi gecip, var olabilecek en iyi urun olmalidir.

Ancak tabii ki oyle olmuyor gercek dunyada, Bauhaus ekolunu baslatan olaylar orgusune de dikkat etmek lazim, dunya savaslarindan sonra, insanlarda para yok, makineler daha aktif haldeler, bir suru fabrika aciliyor ve kisa zamanda cok ve islevsel is yapilmasi gerekiyor. O yuzden daha az malzeme, daha az emekle tasarimlarin yapilmasi gerekiyor. Ve tasarimcilar, daha cok ozenmek yerine, onca insana yetecek kisa surede sonuc vecerecek tasarimlara yoneliyorlar. Almanya bu konuda oncu ulkelerden birisi, bu sebeple bauhaus tasarim orneklerine baktigimizda hep en az cizgi, en az duvarla hallediyorlar, ancak bir yandan da tasarim icgudusunden oturu, iyi tasarimcilar gunesi daha iyi kullaniyor, havalandirmayi kendi icinde cozuyor falan derken, minimalizm one cikmis oluyor.

Tabi bunu saatlere fikir olarak aktarmak benim icin hayli zor, cunku ozunde kolumuzda bir saat olmasina ihtiyacimiz var mi? Acikcasi benim yok, zira saati telefonumdan da ogrenebiliyorum, ve hic sapmadan, takvimiyle beraber, dunyanin neresinde olursam olayim. Ihtiyac olabilecek saatler de genelde ekstrem durumlar icin gecerli oluyor, mesela bir g-shock, asker icin efsane gibi, ya da diver saatler gibi..

Bu sebeple zaten direk islevi icin kullanilmayan bir urunden bahsediyoruz, bu bir nevi elektriksel mekanizmanin icine girmedigi, biraz nostaljik, biraz zanaatin zirve yaptigi bir sanat dali gibi, bu sebeple farkli tasarimlari da, bunun disa vurumu olarak gorebiliyoruz. acik kalp olanlar, iskelet olanlar en bariz ornekleri. Tabii ki bu konusmaya moda saatlerini kesinlikle dahil etmiyorum, onlarda ne tasarim ne mekanizda hic bir sey soz konusu bile degil..

Bir de ufak bir anektod, bir ara ogrenciyken spor salonunda calisiyordum harcligimi cikarabilmek icin, ve cok kez hocama diyordum, yanlis yapanlar cok fazla, neden uyarmiyorsunuz diye, o da diyordu ki, `bu kadar hafif idmanla kimse sakatlanmaz, kendilerini sakatlama raddelerine kadar karismiyoruz, cunku gelme sebepleri kendilerine ozguven gelmesi ve kafalarini dagitmak, onlara yaptiklarinin yanlis oldugunu soyleyerek bunu bozmak istemeyiz, o yuzden sana sorulmadikca, ya da gercekten cok fena bir durum olmadikca, sen de karisma`. Burada da aynisi gecerli gibi geliyor, saati bir kisi neden takiyor, neden kucucuk bir seye binlerce lira veriyor, buna da bakmak lazim.

Cok saygilarimla, uzun vadede guzel bir konu olacaga da benziyor, lutfen devam edin, ve hosgeldiniz :)
instagram.com/archpatek
Kullanıcı avatarı
sieger
 
Mesajlar: 717
Yaş: 36
Kayıt: 18 Kas 2015, 13:01
Konum: Ankara

Re: Quartz ve Mekanik Saatler

Mesaj dkmbismarck » 09 Oca 2019, 12:22

İşletme iktisat bilgim konuyu yorumlamama yetmiyor ama takip etmesi keyifli bir konu.Lütfen devam beyler :thumbup:
Kullanıcı avatarı
dkmbismarck
 
Mesajlar: 416
Yaş: 38
Kayıt: 23 Nis 2011, 18:37
Konum: Trabzon

Re: Quartz ve Mekanik Saatler

Mesaj mturann » 09 Oca 2019, 12:44

Fotoğraf makinası icat edildi fakat bu resmi öldürmedi.
Resim başka fotoğraf başka :)
Kullanıcı avatarı
mturann
 
Mesajlar: 4503
Kayıt: 13 Kas 2014, 18:00

Re: Quartz ve Mekanik Saatler

Mesaj görkemk » 09 Oca 2019, 13:02

bence burada asıl sıkıntı saat aksesuar ve takı olarak ta kullanılan bir şey günümüzde

bir takı saati gösteren kasası metal yada deri kordonu, kadrandaki işçilik ve renk gibi şeyler.

quartz saatlerin çok çok az bir kısmı bu kasa, kordon ve kadrandaki malzeme ve işçilikte üst kalite sergiliyor.
seiko (astron, grand seiko), omega, tag heuer, longines, Audemars P., citizen (chronomaster, satelite wave), Breiting, Casio (MRG serisi) dışında çok üst seviye (high end) işçilik gösteren quartz saat bulmak gerçekten çok zor.

Bu saatlerin fiyatı da min 500 dolardan başlamakta ve 8000 dolara kadar çıkmakta. Yani aslında ucuz değiller. Ancak bakım maliyetleri otomatiğe göre daha düşük (sadece pil değişimi yapıldığında tabi, elektronik-mekanik arıza çıkar ise baya bir masrafı oluyor).
Kullanıcı avatarı
görkemk
 
Mesajlar: 976
Kayıt: 02 Eyl 2016, 14:57

Re: Quartz ve Mekanik Saatler

Mesaj evsen81 » 09 Oca 2019, 13:05

Güzel bir konu olmuş.Foruma hoşgeldiniz.
Ya olduğun gibi görün ya da göründüğün gibi ol.
Kullanıcı avatarı
evsen81
 
Mesajlar: 968
Yaş: 42
Kayıt: 25 Nis 2014, 19:29
Konum: Akhisar

Quartz ve Mekanik Saatler

Mesaj debra » 09 Oca 2019, 13:30

Güzel ve benzer bir örnekle kendi açımdan açıklayayım bu olayı. Fotoğraf çekmeyi çok seven bir arkadaşım var. Sürekli elinde telefonu birilerinin veya bir şeylerin hatta kendi fotoğraflarını çekiyor. Şu anda 21 yaşında. Ona doğum gününde Bomonti bit pazarında bulduğum Analog bir fotoğraf makinası aldım. İlk başta anlamadı (yaşı tam yetmiyor işlevini anlamak için) Uzun vadede kullanmaya ve araştırmaya başladı. Ona film araştırıyor, filmleri banyo ettiriyor, çıkan fotoğrafları heyecanla bekliyor vs. Bu, her filmde onun için bir ritüel olmaya başladı ve bir hobi edinmiş oldu. O filmde ne kadar fotoğraf varsa elindeki telefonla herhalde 5 saniyede çekebilirdi.

Eskiyi övecek değilim, bilgisayar başında büyüdüm fakat ben sanmıyorum ki burada bulunan ya da saatseverim diyen bir insanın tek derdi/amacı saati tamı tamına öğrenmek olsun veya aksesuar olarak kullansın. Zaten bu amacı güden bir insanın saatleri hobisi olmuyor çoğu zaman. Saatin mekanizması ve mekanizmasının geri planda yatan yaratım süreci, işin horolojik arkaplanı, malzeme kalitesi, marka/modelin geriplanda yatan yaratım süreci hatta markanın kimliği vs. Saatsever bir insanın “zaman”dan daha çok ilgilendiği kavramlar olduğuna eminim. İşin ekonomik boyutu da zaten harcanan emek ve kalite ile doğru orantılı.

Zaten saatleri sevmekteki açıklama da bu bence.


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Kullanıcı avatarı
debra
 
Mesajlar: 1190
Kayıt: 16 Nis 2018, 21:43

Sonraki

  • Similar topics
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Yazar

Dön TSF Genel Saat Sohbeti - General Watch Discussion

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Google [Bot] ve 144 misafir

   
   
TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista
                                          

     Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      
 

All brand names and trademarks are the property of their respective owners