hemen hemen her gün kurarak ya da sallayarak kurduğum otomatik saatlerin de ne derece zaman tuttuğunu ölçüyorum, hepsi verilen sınırlar içinde olsa da bazıları ileri gidiyor, bazıları geri kalıyor, şeklini çok sevdiğim bir saatim günde +30 saniye sapıyor, bazen kolda olduğu zaman farklı, kutuda olduğu zaman farklı zaman tutuyorlar, özellikle bu son hal sinirlerimi zorluyor,
böyle olunca bundan sonra sadece quartz saat takacağım diyorum, ama tat alamıyorum, kolumdaki saat çok yavan duruyor, çıkarıp otomatiklerden birini takıyorum, kolumda otomatik saat varken kendimi daha iyi hissediyorum,
aslında otomatik saatlerin sapma problemi hayatı etkileyecek derecede olmuyor, özellikle sapma ihtimaline binaen daha erken hareket etmeyi sağlıyor, en iyisi bu takıntılardan vaz geçip saatin keyfini çıkarmak (kendi adıma söylüyorum)
ayrıca isviçre ye da japon quartz saatlerinde oluyor mu bilmiyorum, ama öğrencilik yıllarımda muhtemelen çin quartz mekanizmalı bilindik marka ucuz da olmayan bir saatim vardı, kadranı çok güzeldi, pilinin bitmesine 6 ay kadar falan kala geri kalmaya başlıyordu, tümüyle dursa "saatim durmuş" diye tedbir alınır, ama saniye hareket ettiği için geri kaldığını farkedemiyordum, bu yüzden de geç kaldığım olmuştur, en kötüsü bu olsa gerek !
bu durumun eta, ronda, miyota gibi quartz mekanizmalarda da olup olmadığını merak ediyorum,