Casio PAW/PRW 5000 Kullan覺c覺 襤ncelemesi

Japon ve Asya retimi Mekanizmal覺 Saat 襤ncelemeleri ve Kutu A癟覺l覺lar覺 B繹l羹m羹
Forum kurallar覺
Say覺n yeler TSF'ye Ho Geldiniz, Japon Saat 襤ncelemeleri B繹l羹m羹m羹zde yelerimizin ve TSF'nin 襤nceledii Japon ve Asya Mekanizmal覺 Saat Marka ve Modellerinin Kutu A癟覺l覺, 襤zlenim, Teknik Mekanizma Verileri, Makro Fotoraf, Video, Tavsiye ve Yorumlar覺n覺 Kapsayan Bir癟ok Deerlendirme Kriterine Ulaabilirsiniz.

Casio PAW/PRW 5000 Kullan覺c覺 襤ncelemesi

Mesaj Thevenin » 22 Kas 2010, 21:30

Efendim, gordum ki guzide forumumuzun bu bolumunde hic Pathfinder/Protrek konusu acilmamis. Hos bana da dusmez; ama dustugu kadariyla ozelliklerini derleyip yazmaktir amacim.

Soz konusu edecegim saat 5000 serisi ve onun ozelinde genel olarak Casio'nun bu siniftaki saatlerinin herkesce malum, yahut kolayca bulunabilecek dijital saat ozellikleri disinda kalan islevlerinden de bahsetmeye calisacagim. Genel ozelliklere verilen baglantilardan ulasilabilir.

Saat Japon, o yuzden bir origami kompozisyonu ile perdeyi acalim, saat "world time" islevinde:

Resim

Kadranin en disinda "world time" modunda kullanilabilecek sehirler bulunuyor. Bu modda, kollar ayarli bulundugunuz zaman dilimindeki saati gosterirken, turuncu kol secili sehre donuyor ve dijital ekrandan o sehre ait saat okunuyor. Bir icerdeki yari cemberde turuncu kolun gostege basinc ve altimetre farkini isaret ettigi degerler var. Ayrica "ready" ve "work" konumlari var ve bunlar birazdan deginecegim saatin radyo vericisiyle iletisimi aninda kullaniliyor. Saat capinin ceyreklikle karsilastirmasi:

Resim

Saat ana ekranda ayarlanabilir olarak zaman/tarih, gun veya tarih, basinc grafigi gosteriyor. Kollar ana ekranda zamani gosteriyor. Bahsedecegim tum islevlerin birimlerini (metric/imperial system) degistirmek mumkun.
Barometre modunda anlik basinc, anlik basinc farki ve sicaklik bilgilerine erisiliyor. Barometre iyi is cikariyor. Anlik basinc farkini gosteren turuncu saniye kolu guneye dogru dondugunde anliyorum ki firtina yakin. Tersi durumda da piknik planlari basliyor. Bulundugum yerde her an yagmur yagma durumu var ve simdiye kadar disari cikarken hicbir yagmura sasirmadim. Dogru sicaklik bilgisi icin ise (kol sicakliginizla karistirmamak icin) saatin kolunuzdan 10-15dk kadar cikmasi gerekiyor.
Pusula basarili. Dijital gosterge, yonu derece cinsinden veya harf kisaltmalariyla gosterirken, turuncu kol da kuzeye donuyor.
Altimetre modu tamamen basinca dayali olarak yukseklik bilgisi veriyor. Bu yuzden, 100m rakimda gunluk guneslik bir gunde oturuyorken kalibre ettiginiz altimetreyi, ertesi gunku yagmur/firtina esnasinda yerinizden kipirdamamisken 200m gormeniz mumkun. Yahut yagmurlu bir gunde ayarladiginiz altimetre, hava acinca sizi deniz kenarina gittiniz zannedebilir. Dolayisiyla altimetrenin kullanilmadan hemen once bir referans yukseklikte kalibre edilmesi sart. Bu kolay bir islem; ancak Pathfinder serisindeki saatlerde hala altimetre kilidinin olmamasi cok elestirilen konulardan birisi. Bunun disinda, tirmanislarda yukseklik degisimini altimetre grafiginden okumak ve kaydetmek mumkun.

Saat gostergesinin degisik islevlerdeki durumu (barometre 1023hPa, pusula NNE-northnortheast, altimetre 95m):

Resim Resim Resim

Serinin PAW (ABD'de) ve PRW (Avrupa'da) on kodlu saatleri "atomic timekeeping" islevli. Atomic m'atomic isin albenisi tabii; ama bu demek oluyor ki saat minik bir aliciya da sahip ve bu sayede Dunya'daki belirli noktalardaki vericilerden gercek zaman bilgisi alabiliyor. Bu islev manuel ya da otomatik olarak kullanilabiliyor. Otomatik kullanimda, gunde 6 defaya kadar (geceyarisindan sonra, her saat basi, ilk basarili esitlemeye kadar) kadar ayarli bulundugunuz zaman dilimine ait zaman ve tarih guncelleniyor. Ilk zamanlar gicigina yatmadan once saati degistirip sabah kalkip kontrol ediyordum; ama bulundugum memlekette hizmet veren Fort Collins - Colorado/ABD'deki verici istasyonunun simdiye kadar masallahi var.

Resim

Saat mekanik ve elektronik gostergelere sahip ve Casio'nun mekanik kollarda kullandigi "tough movement" ozelligine sahip (PAW ve PRW on kodlu seriler). Her ne kadar "atomic timekeeping" islevi saati guncellese de, herhangi bir darbeden/guclu manyetik alandan dolayi mekanik gosterge saati sapabilir. Iste olusabilecek bu kaymalari saptayan sistemde disliler tekrar ayarlaniyor ve saatin "atomic" saatle ayni saati gostermesi saglaniyor. Bu kontrol de her saat basi civari gerceklesiyor (tam olarak 5 kaladan 5 geceye kadar). Ilgilenenler icin taslak bir cizim soyle verilmis:

Resim

Daha fazla ilgilenenler icin; oldukca basit bir sistem aslinda. Dislilerde gorulen ufak delikler kontrol aninda hizali olmak zorunda, yani sabit bir LED isik kaynagindan gelen isik yansimadan deliklerden gecerek gelen isik siddetine duyarli olan sabit bir bilesene ulasmak zorunda. Sistem de bu bilesenin isik siddetine karsi davranislarina gore (yuksek direnc, dusuk direnc vs.) tasarlaniyor. Isik gelmiyor bilgisi elde edilirse duzeltme islemi basliyor.

Resim

Saat gunes enerjisi ile sarj edilebilir pile sahip. Pilin doluluk seviyesi kontrol edilebiliyor. Doluluk seviyesi "dusuk" seviyesine geldiginde, saniye kolu her iki saniyede bir hareket etmeye baslayarak kullaniciyi uyariyor. Cesitli diger enerji koruma islevleri de bulunuyor; misal saat uzun bir sure kullanilmadigini anladiginda (karanliktan korkuyor, evet) sadece zamani tutuyor, guncellemeyi, kontrolu bir kenara birakiyor. Tekrar isigi gorunce birden nur yagiyor ve saniye kolu vs. tum fonksiyonlar acik duruma geliyor. Kolay, mantikli ve guzel.

Sonbahar kompozisyonum:

Resim

Bu arada buralarin gecen aya kadarki hali icin: (bkz: fall foliage)
Saatle ilgili en cok elestirilen kismi burada ben de vurgulayacagim. Bu alimli, guzel ve cok islevli saatte, ne yazik ki gram phosphorescent pigment yok! Beyaz kollar, ekran aydinlatmasi ile birlikte saati okumak icin tamam; ama aydinlatma barometre gostergesini ve basinc farkini okumak icin yetersiz. "Sinemada da yagmuru dusunme be arkadas" diyor Casio, ben kiniyorum.

Resim

Bir "field watch" olarak altimetre kilidinin noksanligindan kaybeden Casio'nun Pathfinder serisi, Suunto Core ya da Timex WS4 gibi solar panele sahip olmayan serilerin bir adim gerisinde kaliyor; fakat mekanik gostergeler ve gostergelerin sensorle uyumu ozellikle barometre modunda cok basarili, hatta dijital bir grafikten cogu zaman cok daha faydali. "Atomic timekeeping" ve "tough movement" ozelliklerine ek olarak hem analog hem dijital gostergeleri ile de algilayici kullanimini kolaylastiriyor; ancak hala gelistirilecek/eklenecekler bulunuyor, saati daha fazla buyutmeden.

Saygi, sevgiler herkese,
Thevenin
Kullan覺c覺 avatar覺
Thevenin
 
Mesajlar: 8350
Ya: 36
Kay覺t: 31 Eki 2010, 04:30

Re: CASIO PAW/PRW 5000

Mesaj drk » 22 Kas 2010, 21:47

Thevenin, harika bir anlat覺m olmu, fotoraflarda 癟ok g羹zel :) 襤nceleme i癟in 癟ok teekk羹rler. Protrek benimde 癟ok sevdiim saatlerden biri.

Resim
Kullan覺c覺 avatar覺
drk
 
Mesajlar: 11874
Kay覺t: 20 Nis 2010, 23:24

Re: CASIO PAW/PRW 5000

Mesaj herofb » 22 Kas 2010, 22:03

vallahi bir de sana d羹se nas覺l bir anlat覺m yapacaks覺n kim bilir :) muhteem bir inceleme teekk羹rler
Kullan覺c覺 avatar覺
herofb
 
Mesajlar: 9376
Ya: 42
Kay覺t: 11 Nis 2010, 16:12

Re: CASIO PAW/PRW 5000

Mesaj Thevenin » 22 Kas 2010, 22:31

Tesekkurler arkadaslar, umarim faydali olacaktir ilgilenenlere.

drk hocam inverted display harika gorunuyor bu arada.
Thevenin
Kullan覺c覺 avatar覺
Thevenin
 
Mesajlar: 8350
Ya: 36
Kay覺t: 31 Eki 2010, 04:30

Re: CASIO PAW/PRW 5000

Mesaj 2fast4u » 22 Kas 2010, 23:21

Resim
b覺rde benden prg40 olsun...en son askerde takm覺t覺m pili 癟oktan bitmis
The world is yours .
" serial flipper"
Kullan覺c覺 avatar覺
2fast4u
 
Mesajlar: 5579
Kay覺t: 11 Ara 2009, 11:50
Konum: florida,FL

Re: Casio PAW/PRW 5000

Mesaj Bond » 23 Kas 2010, 01:10

Thevenin harika bir inceleme yapm覺s覺n, eline sal覺k fotoraflarda 癟ok g羹zel. Yabanc覺 forumlardaki kaliteli incelemeleri aratmayacak derecede iyi. :thumbup: Bu modeli merak edenler i癟in daha iyi bir T羹rk癟e kaynak d羹羹nemiyorum. Ekstra bilgiler i癟inde teekk羹rler. 襤yi g羹nlerde kullan PAW/PRV 5000'i. :champ:
Kullan覺c覺 avatar覺
Bond
Administrator
 
Mesajlar: 14079
Ya: 49
Kay覺t: 14 Eki 2009, 21:36

Re: Casio PAW/PRW 5000

Mesaj Thevenin » 23 Kas 2010, 01:28

Tesekkurler Bond, ben de Turkce kaynak olmasi amaciyla bildiklerimi derlemeye calistim. Bilgiler yabanci forumlarda daginik halde de olsa var su an.

2fast4u hocam, PRG40/240 hala en dayanikli saatlerinden serinin, oyuncaklarin arasina atmisin ama. Yoksa askerlik anilari mi? :D
Thevenin
Kullan覺c覺 avatar覺
Thevenin
 
Mesajlar: 8350
Ya: 36
Kay覺t: 31 Eki 2010, 04:30

Re: Casio PAW/PRW 5000

Mesaj Clk » 23 Kas 2010, 07:56

Ilk mesajda sondan ikinci fotograf s羹per Thevenin. Tebrikler. Paylasimin icin de cok tesekk羹r ederim. Yararli bilgiler ile dolu ;)
TRK'羹m!!! lkem TRKIYE CUMHURIYETI, bayragim TRK BAYRAGI ve milli icecegim RAKI'dir...
Kullan覺c覺 avatar覺
Clk
 
Mesajlar: 9669
Kay覺t: 17 Kas 2009, 02:03

Sonraki

D繹n TSF Japon Saat Kullan覺c覺 襤ncelemeleri - Japanese Watch User Reviews

Kimler 癟evrimi癟i

Bu forumu gezen kullan覺c覺lar: Hi癟 bir kay覺tl覺 kullan覺c覺 yok ve 62 misafir

   
   
TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista
                                          

     Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      
 

All brand names and trademarks are the property of their respective owners