Triton » 04 Ara 2012, 22:38
Her görüş değerlidir. Ama eğer iddialar barındırıyorsa, doğru biçimde ispatlanmış olmalıdır.
Bir ürünün neden iyi ya da kötü olduğunu belirlemek için, özellikle saatlerinde makineleri olan ürünler olduğunu göz önüne alırsak, dizaynından başlayarak, kullanılan malzeme kalitesine, teknik dizaynına, arıza çıkarma istatistiğine, 2. el piyasa değerine, imajına, vb., sıralanabilecek bir çok kritere göre değerlendirme yapmak ve buna göre bir yorum yapmak doğru olur.
Benim görüşüm yapılan değerlendirmelerin, bunların dışına çıktığı yönündedir. Yani daha çok işin imaj, görüntü, genel kalite hissi ve fiyat/bilinirlik kriterleri ve belli literatürün taranmasıyla yapılan yorumlar olduğudur.
Forumumuz bu konuda en düzeyli olan olmakla birlikte, böyle yorum yapmak hayatında 1000 cc SS motosiklet kullanmamış sürücülerin motosiklet forumlarında yaptığı teknik değerlendirmeleri andırmaktadır.
Bu nedenle kullanıcı izlenimlerine çok kıymet veririm. Hele bu kullanıcılar forumumuzdaki bazı arkadaşlarımız gibi meraklı, gezen, gören, literatür karıştıran ve hatta saat tamir işiyle uğraşan insanlarsa, bu okunması zevke dönüşen bir yorum haline gelir.
Ancak iş belli markalara bindirmek, diğerlerini yüceltmekten ibaret bir hal alırsa, o zaman doğaldır ki abartılan ya da küçümsenen ler kriterleri havada asılı kalmaktadır.
Örneğin bazı saatler abartılmamıştır ancak fiyatları abartılı gelebilir. Bazıları da aslında küçümsenmemiştir ama küçümsenebilir çünkü kötü ürünlerdir.
Fakat kaliteli ve bilinen markalı bir saate abartılmıştır diyebilmek için, bu saatin fiyatını ve imajını neden hak etmediğini, ya da küçümsenen bir marka için tam tersini bir ölçüde bilimsel olarak ispat etmek gereklidir.
Örneğin ben her saat severin kaliteli bir mekanik saati olması gerektiğine inananlardanım. Böyle bir alış veriş bence lüks tüketim de değildir.
O zaman şu saat bu fiyatı hak etmiyor ya da abartılıyor diyorsanız, lütfen yazın neden abartıldığını. Ya da küçümseniyorsa aynı şekilde neden küçümsendiğini.
Rolex le bitireyim, evet her şey çok güzel ama boşluklu çalışan ayarlama mekanizmasını bu markaya yakıştıramıyorum. Saat ayarı yaparken ileri geri hafif bir boşluk var. Bu ETA makine de de böyle. ama Seiko da değil.
Örneğin daha yeni versiyonların da da böylemi bilemiyorum ya da bunun teknik bir nedenimi var?
"I fear the day when the technology overlaps with our humanity. The world will only have a generation of idiots." Albert Einstein