serxx yazdı:Retrograde, dostum afiyet olsun ama o parmaklarının arasındaki, kahvede bile eşlik etmesin sana

Sekiz ay kadar oldu kurtulalı.. Ciddi bir keyif, hala aramıyo değilim.. Zor bir süreç.
Bırakmanın en iyi yolu hiç başlamamak.. Aman deyim uzak durun..
Asymptote, biliyorsun fotoğraf kompozisyon ve teknik olarak iki ögeden oluşuyor. Kompozisyon, yaratıcılık ya da kabiliyet (ki bu bende yok), gözle gördüğün hayatı kare içinde görebilmek diyebiliriz. İkisi de gelişebilir konular bence. Ama en kolay gelişecek tarafı teknik.
Çok izlemek, çok denemek ve biraz da okumak gerekir.Internette bilgi kaynakları bulabilirsin. Mesela Fotokritik.com un forumları okul gibiydi. Ciddi bir bilgi birikimi vardı fakat kapattılar. Elimde bir kaç doküman var, e-mail adresini verirsen yollayım.
Fotoğaflarına gelince, bir uzman edasıyla yorum yapacak yetiye sahip değilim, ama ben olsam diyerek şöyle bir kaç yorum yapayım :
Birinci fotoğraftaki böceği sağ da tutardım. ama makro fotoğraf o yaratığın kadrajda çok daha büyük ve iyi ışık altında, net olmasını gerektirir.
İkinci fotoğraftaki kız böceği, ters ışık almış sanki, kendisi de biraz renksiz

detay görünmüyor. Kadraj yerleşimi bence başarılı.
Papatya en başarılısı diyebilirim. Genede İyi bir ışık altında (doğal ya da yapay) çok daha güzel olurdu.
Kuş'u ben çekiyor olsaydım, ayakta değil yere yatarak çekerdim ki, arka plan boşluğa gelsin, münkün olduğunda asıl objeye kalabalık etmesin bu çok önemli, kuşun yeri sol değil sağ alt köşede olsun, üstteki boşluk alta göre biraz daha fazla olsun isterdim.
Şelale fofoğrafı konusunda, teknik olarak belli bir ilerlemeye ulaştığını söyleyebilirim. Tripod yada bir şekilde sabitleme şart. Daha geniş kadrajda ortamı daha fazla yasıntmaya çalışırdım. Tabi gündüz uzun pozlama için ND filtre gibi yardımcı ekipmanlar da gerekebilir.
Ben şahsi fikirlerim böyle
