Saat Tamiri Ustaları, Ekipmanları, Servis Ve Bakım Merkezlerinden Bilgiler
Forum kuralları
Sayın Üyelerimiz, Saat Servis Merkezi bölümümüzde saat tamiri ve servisi konularındaki sorularınızı saat ustalarına sorabilirsiniz. Ustalar ve merkezler tarafından verilecek tavsiye ve yardımlar gönüllülük prensibi neticesinde yapılmaktadır. Forumumuza üye olan ustalar veya saat tamir merkezlerinin yardım zorunluluğu bulunmamaktadır, sorularınızı sorarken bu durumu dikkate almanızı rica ederiz.
Bu arada pandülün her salınımda aşağıya ve yukarıya doğru da açılıp kapandığın unutmamanızı rica ediyorum. Yani sadece dışa doğru gevşeyip sıkışmaz bu mümkün değil. Çünkü küçük çaptan büyük çapa doğru hareketlidir. Silindirik pandüllerde bu hareket daha net olarak okunur. İzokronizm için en hassas pandüller silindirik olanlardır ama bunları ancak büyük saatlere koyabiliriz. Çünkü yükselip alçalma seviyeleri fazladır. Marine Chronometer lerde çok kullanılmış bir pandüldür.
Bir de kadran yukarıda pozisyonunda konuştuğumuz pandülün balans altında kaldığı andır(saatinize bakarak görebilirsiniz). Bunu konuştuğumuzda arkadaşlar anlamıştı zaten. Yataklara gelince, sürtünme o kadar önemsiz ki konuşulmaz. Çünkü yataklar da yağlanmaktadır. Yani saatin akış ayaraını bozamayacak kadar ehemmiyetsiz kabul edilir. Ama izokronizm asıl sebepleri oluşturur. Yani, balans ve pandülün uyumu.
Pandülün balans altında kalıp sıkışması açıyı genişletip ataleti yükseltir ve saat ileri gider. Bu daha önce yazdıklarımda ters olmuş. Hayret ettim ama hızlı yazarken sakıncalar oluşmakta. Blansın ağırlığ sıkışan pandülün ataletini yükseltmekte. Sedir hatırlatma yapmış oradan düzeltiyorum.
Zembereğin çok veya az kurulu olmasının zaman hassasiyetine etkisi malüm. Peki bu etkinin en aza inmesini sağlayan mekanik çözüm yolları varmı. şimdiden teşekkürler...
Sevgili kapucu. Zembereğin çok kurulu olması demekle kastın tam kurulmuş olması kabul edildiğinde bunun bir zararı yok aksine doğru çalışmasına etken bir durumdur. Ama kasıt zorlamaysa o zaman zembereğin durdurma babası kırılır. Bengisaat in de dediği gibi amplitüd dediğimiz balansın salınım açısının büyüklüğü zaten ayarlama sırasında kabul edilen bir işlemdir. Yani kronometrik ayarlam ayapılırken saat tam kururludur ve bir gün hiç dokunulmaz. İkinci gün tekrar kurulur ve bir sonraki güne kadar verdiği avanslar gözlemlenir. Kısaca; tam kurulu zemberek zararlı değil olması gerekendir ve bu yüzden de otomatik makineler imal edilmiştir. Düşünün ki, 1680 de Abraham Louis Perrelett, cep saatini bile yarıçap kütleli bir kendinden kurma ünitesi yerleştirmiştir.
Kullanıcı açısından baktığımızda ,Kısaca şöyle özetleyebiliriz :
Saatin ayarı pozisyonuna ve zembereğin kurulma sıklığına göre değişmektedir. Örneğin saati ayar makinasına alacaksam Müşterinin günlük hayatına göre saati hangi pozisyonda daha fazla kalıyorsa bunu gözönüne alarak ayar yaparım bunun içinde müşterime bir kaç soru sorarım ve bu soruların cevaplarına göre ayar yaptığımda gerçekten başarılı sonuçlara ulaşabiliyorum.
" saati hangi kolunuzda kullanıyorsunuz? " "İşiniz ve günlük yaşantınızda masa başında mı yokda hareket halindemi daha çok zaman harcarsınız" "Saati kaç saate bir kuruyorsunuz" "Gece koldan çıkarırmısınız" vs.