Thevenin yazdı:punk hocam, acik kaynak kod ile kurulan baglantiyi anlayamadim. MacOS'ta da acik kaynak uygulamalar gelistiriliyor, Windows'ta da veya herhangi baska kapali kod OS'ta da; ancak ikisi de acik kaynak degil. Apple'in acik kaynak kodunun onune gecme cabasi oldugu kadar Windows'un da var, eger varsa. Muhtemelen yanlis yorumluyorum. Final guzel olmus velhasil acik kaynak kod yasasin ve yasayacak elbette.
Sevgili Thevenin,
Yorumlar kişiseldir ve yanlış olması bence olanaksızdır. Elbette bana göre haklı olduğun yerler vardır veya yoktur. Fakat durumu şöyle özetlemek istiyorum. Açık kaynak kodun önüne geçmek olanaksızdır. Çünkü açık kaynak kod amatör ruhtur, ticari amaç gütmez. Büyük işletim sistemlerinin ve çeşitli sistem mimarilerinin parayla satıldığı bir ortamda açık kaynak kod asla tehlike arzetmez fakat bazen Apple gibi şirketler bu küçük açıktan dahi rant elde etmeye çalışırlar.
Microsoft da, Apple da kendi mobil cihazlarını üretirler. Genellikle mobil cihazlara custom OS yazmak çok zordur, bu yüzden üreticiler, programcılardan yazdıkları ve yayınlayacakları program başına ya bir komisyon ister, ya da programcılardan kendileri için program geliştirmeleri için SDK'ları satarlar. (Windows Mobile için Visual Stüdyo satın almak gibi...)
Son zamanlarda Windows dahi öğrencilere ve amatör programcılara bu kitleri halihazırda yardımcı olabilmek amacıyla sınırlı olsa da ücretsiz olarak açtı. Ancak Apple bu konuda kesin bir yol izliyor ve biz amatör programcılara kendileri için program ücretsiz geliştirmelerine izin vermiyor.
Yoksa elbette, Mac OS X için de açık kaynak kod program geliştirebilirsiniz. Her platform için kodları açmak gayet mümkün fakat Apple bizim gibi programcıları yıldırma çabası içerisinde. Meramım budur...

Son bir ricam olacak, forumlarda konuların asıl amacından çıkması hoş olmuyor. Archezia'nın eklediği fotoğraflarla bize vermiş olduğu mesaja saygı duyarak başka bir başlıkta devam etmeyi rica ediyorum. Hali hazırda yarın vizem de var. Bu yüzden daha detaylı olarak bir tartışma şimdilik benim açımdan pek mümkün görünmüyor bugünlük