Manuel Saat Kurulumu Hakkında Bilgi

Saat Mekanizmaları ve Teknik Bilgiler Konusunda Paylaşım Bölümü
Forum kuralları
Sayın Üyeler TSF'ye Hoş Geldiniz, Saat Mekanizmaları Bölümünde Birçok Mekanizma Üreticisi Firmanın Model, Kalbre ve Makine Verilerine Detaylı Fotoğrafları ile Ulaşabilirsiniz. Ayrıca Saatlerde Kullanılan Teknolojileri Açıklayan Detaylı Bilgilendirme Konularını Okuyabilirsiniz.

İyi Forumlar Dileriz

TSF

Manuel Saat Kurulumu Hakkında Bilgi

Mesaj civciv » 08 Oca 2011, 19:51

Selamlar herkese,

İlk manuel kurmalı saatim olan Victorinox Airboss Mach 4'e dün kavuştum. Bekletilerimi tamamen karşılayan ve çok şık bir saat. Unitas 6498-2 mekanizmayı izlemek ve sesini dinlemek çok keyif verici.

Soruma gelince, saatin kitapçığında saati kurarken zembereği saat yönünde ve geriye doğru çevirerek, hafif bir direnç hissedene kadar çevirin diyor. Ben çok eskilerde kullandığım ve gördüğüm kurmalı saatlerden hatırladığım kadarıyla zembereği sadece saat yönünde çevirerek kuruyorduk. Bu geriye çevirme ne demek oluyor?

Not: Saatte zembereği saat yönünde çevirerek bir tur döndürüp bırakınca hafifçe geriye dönüyor kendiliğinden. Bunu mu kastediyor acaba?
Kullanıcı avatarı
civciv
 
Mesajlar: 46
Kayıt: 28 Ara 2010, 14:56

Re: Manuel Saati Kurma

Mesaj mlm » 08 Oca 2011, 20:05

Saatin fotoğraflarını görmeden ve incelemesini okumadan yardım yok.. :D Civciv, yeni saatin hayırlı olsun, güle güle kullan. Soruna birazdan anlayan arkadaşlar cevap vereceklerdir, ben bir hayırlı olsun demek istedim. Fotoğraf ve inceleme konusunda ciddiyim.. :)
Instagram:
watchtron
anatoliastraps
Kullanıcı avatarı
mlm
 
Mesajlar: 23297
Yaş: 43
Kayıt: 03 Ağu 2010, 02:59
Konum: Ankara

Re: Manuel Saati Kurma

Mesaj civciv » 08 Oca 2011, 20:54

Hmm rüşvet ha? :) Aslında bazı fotoğraflar çekmiştim onları birazdan yeni bir başlık altında atacağım.
Kullanıcı avatarı
civciv
 
Mesajlar: 46
Kayıt: 28 Ara 2010, 14:56

Re: Manuel Saati Kurma

Mesaj bengisaat » 08 Oca 2011, 21:17

Halk arasında yanlış bilinenlerden birkaçı.

Yanlış
Saati kurarken sadece kurma yönünde çevirin tersine çevirmeyin

Doğrusu
İleri geri çevirebilirsiniz zaten içindeki makara çarkının dışa bakan yüzeyi ile kurma pozisyonunda iken temas ettiği cırcır çarkının iç tarafı bisikletlerin arka tekerindeki dişlinin sistemine benzer şekilde bir yöne kurma işlevini gerçekleştirirken diğer yöne yani geriye çevirdiğinizde boşa döner ve cırcır sesi çıkarır.

Hatta aslında ilk başlarda geri çevirmeye çalıştığınızda rahatça dönen ve bu sesi çıkaran bir saat,daha sonraları geri dönmüyor veya çok zor dönüyorsa yağlarının kurumaya başladığının hatta su aldığının işaretçisi olabilir.



Yanlış
Otomatik saati elle kurarsanız bozulur

Doğrusu
Otomatik saatlerin özellikle seikolar gibi japon modelleri ve bazı isviçre modelleri haricinde el ilede kurulabilir.
Hatta gece koldan çıkarma alışkanlığınız varsa özellikle sabah kolunuza takarkan bir kaç tur ele kurmanız zembereğin daha çabuk dolmasını sağlarve .
Bahsettiğimiz seiko ve bazı isviçre saatlerinde ise elle kurma işlemi olmadığı için çevirsenizde zaten boşa döner kurma yapmaz ancak kurma kolunu çevirdiğiniz yada elle kurmaya çalıştığınız zaman saat bozulur bilgisi yanlıştır.

Bununla ilgili bir çok anılarımdan aklıma gelen bir tanesini aktarayım.

Müşteri birgün saatini tamir ettirmek istedi saat o anda çalışmıyordu ve bende zembereğin durumunu anlamakta fikir vermesi için elle bir kaç kere kurdum,daha doğrusu kurmaya başladığım anda müşterinin çığlığı ile irkildim..
"Usta ne yaptın sen ; o saat otomatiktir !!!"

Ben hiç bozuntuya vermedim ancak aynı ses tonu ile Eyvah Diye inledim, Keşke otomatik olduğunu saati bana verirken söyleseydiniz !!!
Müşteri dahada hiddetlenerek Ne demek yani ,siz ne biçim ustasınız o saatin otomatik olduğunu ben mi söyleyeceğim ??


Ben ustayım ama otomatik olduğu gözümden kaçmış dalgınlık işte hata bende olabilir ama kısmen sizde hatalısınız saati bana verirken belirtmeniz gerekirdi

Böyle bir tartışmanın sonunda müşterinin

Ee ne olacak şimdi Sorusuna Otomatik sistemi komple değişmesi gerekebilir şansımız varsa sadece bir tane çark ile kurtarırız dedim

Ve uzun pazarlık sonunda baştan 50 lira olarak belirttiğim amir ücretini 90 tl otomatik sistemi ilavesi ile 140 tl ya olacağını ama hatanın yarısın ben üstleneyim siz 100 lira verin toplamda diyerek ikna ettim .

Saati bıraktı ve ertesi gün almaya geldiğinde 100 TL yi verdi ve bende çay söyleyip 60 TL üste para iadesi yapınca şaşırdı ve ne oldu otomatik sistemin değişmedimi diye sordu.

Hiç bir çarkının değişmediğini ve buna gerek olmadığını
otomatiğin kurma ile bozulmayacağını otomatik saatin kurulmaması diye bir durumun yanlış bilgi olduğunu anlattım.
Ayrıca bir saat ustası olarak bana usta ne yapıyorsun o saat otomatik diye bilgiçlik yapması sonucu bu dersi hakettiğini belirttim .
Prensip olarak yaptığım işe ve kendime çok fazla saygı duyarım.
Müşterimin bana yaptığım işi öğretmeye kalkmasından çok rahatsız olurum.
Aslında ustaların çoğu bu şekildedir.Şeklinde biraz nasihatin sonunda bu saatine yaptığım işlemi kapsayan 5 yıl garanti verdiğimi ancak bundan böyle bana başka bir saat getirmemesini söyledim

Müşteri hem mahcup hem şaşkın hemde 60 liranın cebinde kalması nedeni ile mutlu bir ifade ile özür diledi.

( O müşterim Balıkesirde idi ve kendisi 20 yıldır artık hem müşterim hemde ahbabım oldu halen kendisinin veya çevresindekilerin saati bozulduğu zaman mutlaka kargo ile bana yollar ve tamir edip geri gönderirim )
En son bengisaat tarafından 08 Oca 2011, 23:34 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
facebook.com/saatatolyesi/
Kullanıcı avatarı
bengisaat
 
Mesajlar: 1106
Yaş: 62
Kayıt: 30 Eki 2010, 00:39
Konum: Ayvalık

Re: Manuel Saati Kurma

Mesaj civciv » 08 Oca 2011, 22:43

Sayın bengisaat teşekkürler. O halde kiptapçıkta dediği gibi bir tur ileri kurayım, ardından geri kurayım. Direnç göstermeye yakın bırakayım.

Peki bir şey daha sormak istiyorum; şimdi bu saatin 50+ saat rezerv süresi varmış. Ama yine kitapçıkta diyor ki, her gün mesela sabah aynı saatte kurun. Böyle mi yapmak daha iyidir? Yoksa 2 günde bir mi kursam?
Kullanıcı avatarı
civciv
 
Mesajlar: 46
Kayıt: 28 Ara 2010, 14:56

Re: Manuel Saati Kurma

Mesaj bengisaat » 08 Oca 2011, 23:16

Direnç göstermeye yakın şeklinde bir durum olamaz Sonuna kadar kurun yani zaten sonuna geldiğini ancak kurma kolu dönmediğinde anlarsınız ancak sonuna geldiğinde kurmaya zorlamamanız yeterli.

Her gün kurmanız çok fazla bir şey değiştirmez ancak teknik olarak haftada bir rezervin sonuna kadar harcanması için 1 gün ara vermeniz zembereğin ömrünün daha uzun olması açısından iyi olur.

Yani haftada bir gün örneğin cumartesi günü kurmayın pazar günü tekrar kurun.

UNitas 6498 makina oldukça sağlam ve torunlarınızın bile kullanacağı kadar uzun ömürlü bir makinadır.

En fazla 4-5 yılda bir yıkatıp yağlanmasını ihmal etmeyin saat muhtemelen bu süre sonunda çalışıyor olacak ancak dediğim gibi ihmal etmeyin yağlarının bu süre sonunda yenilenmesi ömrünün uzun olmasını arıza ihtmalinin düşmesini ve çalışmasının sağlıklı olmasını sağlayacaktır.
facebook.com/saatatolyesi/
Kullanıcı avatarı
bengisaat
 
Mesajlar: 1106
Yaş: 62
Kayıt: 30 Eki 2010, 00:39
Konum: Ayvalık

Re: Manuel Saati Kurma

Mesaj civciv » 09 Oca 2011, 20:13

Anladım. Çok teşekkürler bengisaat.
Kullanıcı avatarı
civciv
 
Mesajlar: 46
Kayıt: 28 Ara 2010, 14:56

Re: Manuel Saati Kurma

Mesaj Modern60 » 25 Oca 2011, 01:02

iyi akşamlar civciv. Güzel günlerde kullanmanı dileyerek bengisaat arkadaşımızın anlattıklarına bir şey hariç katılıyorum kulak ver lütfen. Aslında 50 saat rezervli olmasının 2 günde bir kurulması demek olmadığını zaten bengi saat anlatmış. Ama hergün kurulması gereği kronometrik hassasiyetin devamlılığı için şarttır. Çünkü zemberekler, ilk kurulduklarında büyük bir enerji salarlar ama 26 saat sonrasında tork aynı kalmaz. Bu da kronometrik hassasiyetin bozulması demektir. Daha önce de defalarca anlattığım gibi daima kurulu bir zemberek hep aynı hassasiyeti tutturabilir. Bu yüzden de otomatik saatler tasatlanmıştır. Abraham Louis Perrelet 1680 ta, cepte bile olsa daima kurulu bir zembereğin hassasiyet için çok önemli olduğunu keşfedip bu gün bildiğimiz ilk yarım kütleli rotoru icat etti. Ama, saatinizin zembereği yeni ve hırçın olduğundan, maksimum esnekliğine ulaşmasını isterseniz, saatinizi ilk iki ayda her iki günde bir kurmanızı tavsiye ederim. Bunu yapmakla da, hem zembereğin ömrünü hem de hassasiyetini artırırsınız. 2 ay sonra ise her gün düzenli 24 saatte bir kurmaya devam ediniz. VSA Airboss Mach4 benim de favorilerimdendir. Güle güle kullanın.
Kullanıcı avatarı
Modern60
Contributor
 
Mesajlar: 1457
Kayıt: 02 Mar 2010, 01:40

Sonraki

Dön TSF Saat Mekanizmaları & Teknik Bilgiler - Movements & Technical Info

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 36 misafir

   
   
TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista
                                          

     Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      
 

All brand names and trademarks are the property of their respective owners