TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

Otomatik Saatlerin İlk Kullanımı İle İlgili Bilgiler

Saat Mekanizmaları ve Teknik Bilgiler Konusunda Paylaşım Bölümü
Forum kuralları
Sayın Üyeler TSF'ye Hoş Geldiniz, Saat Mekanizmaları Bölümünde Birçok Mekanizma Üreticisi Firmanın Model, Kalbre ve Makine Verilerine Detaylı Fotoğrafları ile Ulaşabilirsiniz. Ayrıca Saatlerde Kullanılan Teknolojileri Açıklayan Detaylı Bilgilendirme Konularını Okuyabilirsiniz.

İyi Forumlar Dileriz

TSF

Re: Otomatik Saatlerimizin İlk Kullanımı İle İlgili Bilgiler

Mesaj zamantahtası » 04 Eyl 2011, 12:39

"The mainspring becomes fully winded by rotating the ratchet wheel 7.5 times (turning the crown 40 times)." yanlışımı düzelteyim hemen :D
Bozuk bir saat, ne kadar zamanda kaç kez doğruyu gösterir?
Kullanıcı avatarı
zamantahtası

Mesaj drk » 04 Eyl 2011, 12:56

Otomatik bir saati ne tepeden kurarak nede sallayarak bozma ihtimaliniz yok, ne kadar kurarsanız kurun, zemberek tam olarak kurulduktan sonra sonra sadece boşa çevirmiş olursunuz tepeyi yada rotoru. Endişelenmeye gerek yok ;)
Kullanıcı avatarı
drk

Mesaj bengisaat » 04 Eyl 2011, 15:19

Otomatik saatlerin kurmalı saatlere göre zemberekleri ve içinde bulunduğu zemberek tulumbasının yapıları farklıdır.
Özellikle zemberek ucundaki tırnak, tulumbası içinde bulunan sete tutunur
Bu tutunma kurmalı saatlerde kırılmadığı müddetçe bırakmaz şeklinde iken otomatik saatlerde kurma işlemi tam rezerve ulaştığında zembrereğin kurtulup bir kaç tur boşalmasını sağlayacak şekilde yapılmıştır.

Yani kurmalı saatlerde sona gelindiğinde kurulmaz yani sona gelmiştir, zorlandığı taktirde ise kurma kolu,kurma çarkları veya zemberek biri yada bir kaçı kırılır veya sıyırır.

Otomatik saatlerde ise sona gelindiğinde zemberek setten kayar ve bir yada bir kaç tur boşalıp aynı sete yeniden tutunur..

Dolayısı ile sonuç olarak ne kadar kurarsanız kurun sonuna geldiğinde zemberek kendini ayarlayacaktır.
facebook.com/saatatolyesi/
Kullanıcı avatarı
bengisaat

Mesaj zamantahtası » 04 Eyl 2011, 17:42

artık bu kadar bilgilendirmeden sonra sizlere teşekkür etmekten başka yazacak birşey bırakmadınız sayın arkadaşlar :thumbup: ilginiz ve yardımlarınız için çok sağolun. iyi günler, saygılar :champ:
Kullanıcı avatarı
zamantahtası

Mesaj bengisaat » 05 Eyl 2011, 00:08

zamantahtası yazdı:işte bu noktada bi soru sorma gereksinimi doğuyor :D elle kurma ya da sallayarak rotorun kurması gibi durumlardan özellikle elle kurma sırasında tepeyi fazla döndürmek, yani tulumba olarak adlandırılan parçadaki yayı çok fazla sıkışıtırıp kırma, bozma ya da herhangi başka bir zarar verme durumumuz olmadığından mı söz ediyorsunuz. eğer öyleyse yersiz bir endişeyle tepeyi olabildiğince çevirmemişim :) ben hep bu çekinceyle 19 turun üzerine çıkmadım. bir de şu var ki, miyota'nın sitesinde mekanizmaların teknik özelliklerinin açıklandığı bölümde, çok iyi olmayan ingilizce bilgimle çevirdiğim kadarıyla, "19.5 tur sonunda tepeyi daha fazla çevirmek zarar verebilir" şeklinde bir yazı vardı. çevirdiğim kadarıyla öyle sanıyorum :D saygılar

Burada zarar vermesi değil aslında ortalama 20. turda zemberek tamrezerve olur ve çevirmeye devam ettiğiniz zaman bir miktar boşalır yazmaları gerekirdi yada siz yalnış anladınız.

Örneğin : Tahminen 20 Turda ortalama olarak son çevirdiğiniz 5-6 tur kurma işlemini yok edip 15 tur kurmuş kadar rezerv verecektir dikkatli şekilde kurarsanız bu tur sıralarında hafif hissedilecek şekilde boşalmayı hissedebilirsiniz(Elinizi ıslatacak türden boşalma değil) :P
Kullanıcı avatarı
bengisaat

Mesaj zamantahtası » 05 Eyl 2011, 09:59

:D şakanız beklenmedik olsa da çok güldürdü beni :thumbup: bu, 20 tur dönüş kesin bir kural olmasa sa mekanizmalarda çoğunlukla tam rezerve yakın bi1 bir birikim sağlıyor sanırım. Miyota'nın sayfasında teknik bilgiler bölümdeki rakamsal ifadeler bulunan bütün metinleri çevirmiştim google'da (tabi google çevirisi ne kadar sağlıklı olursa :D ) ve 19.5 ifadesinin bulunduğu metinde, "daha fazla kurulmaya çalışılması durumunda sorun yaratabilir" gibi bir çeviri yaptı. Ben ona dayanarak çekincemi dile getirdim. Yoksa elbette ki bigimin kısıtlı olduğu bir alanda sizin gibi deneyimli bir ustanın sözünün üstüne ekleyecek birşeyim yok. :) saygılar. İlk sözüme istinaden bir de kahkaha atmak istiyorum :lol:
Kullanıcı avatarı
zamantahtası

Mesaj bengisaat » 05 Eyl 2011, 23:55

:) Herkez biz saat ustalarını gözlüklü ciddi olarak tanır aslında çoğu ustada öyledir işte benim gibi istisnalar oluyor arada.

Her zaman gülmenizi dilerim :)
Kullanıcı avatarı
bengisaat

Mesaj zamantahtası » 07 Eyl 2011, 10:28

İyi dileklerinizin, siz ve herkes için de geçerli olması umuduyla :champ: siz ve diğer değerli dostlarımız sayesinde yeterince ve hatta fazlasıyla bilgilendiğim bu konuyu dikkatimi çeken son bir ayrıntıyla kapatıyorum :D arka kapak saydam olduğundan görebildiğim için soruyorum. Diğer markaların mekanizmalarında da aynı durum var mı biemiyorum tabi. 12 yukarı gelecek şekide tutup arkadan bakınca, pandül yayının göbeğindeki taşın tam sağına denk gelen yerde "+" ve "-" işaretleri var yan yana. Saat hızıyla ilgili bir ayar için olduğunu sanmamakla birlikte yine de ne amaçla yazıldığını da merak etmekteyim. :D Yayın sağa ve sola hareketini mi simgeliyor acaba. Saygılar... :D
Kullanıcı avatarı
zamantahtası

ÖncekiSonraki

Dön TSF Saat Mekanizmaları & Teknik Bilgiler - Movements & Technical Info

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 19 misafir

TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista

Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      

All brand names and trademarks are the property of their respective owners