TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

Vintage Saatlerde Orijinallik ve Güven Sorununu Aşamıyorum

Antika Saatler ve Cep Saatleri Üzerine Paylaşımlar

Vintage Saatlerde Orijinallik ve Güven Sorununu Aşamıyorum

Mesaj zeearagorn » 28 Ara 2025, 16:59

selamlar,
sahsen sahte hicbir seye katlanamiyorum. asiri gercekci felsefede bir insanim. instragram, ebay gibi ortamlarda satilan saatleri vintage olanlar dahil cok arastirdim. cogunun sahte oldugunu anladim. chatgpt, reddit, bloglar, forumlar, cinli sahte saat saticilari derken saat aliminda ciddi bir magazadan alim yapmiyorsam sahtelik sorununu asamadim. ozellikle vintage saatlerdeki sahtelik veya polisaji falan cok asan yenileme ( aslinda neredeyse hammadde gibi kullaniyorlar ) videolari beni delirtti. hobi edineyim, 4-5 saat kucuk bi koleksiyonum olsun derken dert sahibi oldum.

online ortamlarin cogu cop ve dolandirici.

siz bu durumu nasil asiyorsunuz, guvendiginiz ve saatlerin orijinalligini onaylayacak kapasitedeki vintage saticilari kimler acaba?
herkese soracak bir sorum olmasaydi kendimi affedemezdim.
Kullanıcı avatarı
zeearagorn

Re: Vintage Saatlerde Orijinallik ve Güven Sorununu Aşamıyor

Mesaj schavelle » 29 Ara 2025, 18:41

Bu sorunun cevapları aslında basit ama uygulaması hiç de basit değil.

Vintage saatlere onlarca yılını vermiş olmasına rağmen halen kendini uzman olarak tanımlamaya çekinen insanlar varken bu işin kolay ve meşakatsiz olmasını beklemek hayalden ibarettir.

Bu işin içinden satıcılara ve ilanlara katetorik olarak tepki göstererek çıkmaya çalışmak da boşunadır.

1. Araştırmak vakit harcamak okumak, öğrenmek gerekir.
2. Belirli bir network gerekir.
3. Premium kalitede, tamamıyla orijinal, ilk günkü kondisyonda, ilk ya da ikinci sahibinden bir tam set saat almak hedefi varsa buna premium bir bedel ödemeyi kabullenmek gerekir.
4. Kuşkucu bir mizaç gerekir.
5. Acele edilmemesi gerekir.
6. Satıcıyı almak gerekir. Satıcının ve bilginin de bir bedeli olduğunu bilmek gerekir.

Dünyada orta ve üst düzey saatler için çok iyi danışmanlık geren uzmanlar ve dealer'lar var:
John Buckley, Eric Wind , Adam F. Golden (Mentha Watches), John Behalf, Bob Maron, European Watch Company ve niceleri.
Vintage Omega'lar için Vision Vintage iyi bir kaynak olabilir.

İlan sitelerinden , mezatlardan ucuz etin yahnisi saatler çıkması doğaldır. Satıcı saati ne kadar biliyordur ki? Kim bilir kaç kişinin elinden geçmiştir? Zamanında kimler kurcalamıştır saatleri?

Sent from my M2102J20SG using Tapatalk
Kullanıcı avatarı
schavelle

Re: Vintage Saatlerde Orijinallik ve Güven Sorununu Aşamıyor

Mesaj danGerfuLL » 29 Ara 2025, 19:43

Orijinallik derken nasıl bir orijinallikten bahsediyorsunuz? Polisaja gelince çok mühim ya da çok kıymetli değilse -ben Seiko vintage saatlerle zamanında baya haşır neşir oldum- keyfime göre polisaj yaptırıyordum.

Bir vintage saatin tüm parçalarının saatin ilk parçaları olması bekleniyor genel anlamda ama bu mümkün değil. Örnek vereyim Seiko 56xx mekanizmalarda takvim çarkı plastiktir. Takvim çarkı zamanın verdiği yorgunlukla beraber çıt diye kırılır. Yerine orijinal bir başka saatten çıkma çark da taksanız o da kırılacak hafif zorlamada bunun yerine after market üretim çelik çarklar var ondan kullanmak daha makul. Omega vintage saatlerle bir ara uğraştım, neredeyse çark sıyırmamışına denk gelmedim. Mecbur başka Omega saatten çıkan orijinal parçayı takıyorsunuz. Seiko'da çark sıyırma yok denecek kadar azdı. Swiss vintage saatler daha hassas.

Ozellikle sormak istediğiniz bir şeyler varsa belirtin kendi tecrübeme göre cevap vereyim. Vintage işi derya deniz. Bir örnek daha vereyim Seiko LM Special'ı(52xx mekanizma) Zenith parçaları ile toplamışlığımız da var.

En güzeli nedir diye sorarsanız bir saatin sizin kolunuzda kullana kullana vintage olmasıdır. Başkasının(tanıdıklık, akrabalık vs hariç) çiziği, yaşanmışlığı benim için bildiğiniz angaryadan öte değildir, basar polisajı geçerim.

23049PCD8G cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Kullanıcı avatarı
danGerfuLL

• Similar topics
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Yazar

Dön TSF Antika Saatler & Cep Saatleri - Vintage & Pocket Watches

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 5 misafir

TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista

Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      

All brand names and trademarks are the property of their respective owners