SeRxx yazdı:
Mrbars, bu sahte bal mevzuları baş gösterince Balparmak dahil tüm ambalajlı ballara karşı bir önyargı oluştu bende. Balparmak hakkında bilgi alabilir miyim?
Balparmak Türkiye'de üretilen balın çok büyük bir kısmını üreticilerden satın alarak satışa koyan bir firma. Marka gücüyle tüm satınalma sürecini kontrol ederek yönetiyor. Avrupa'nın en gelişmiş bal laboratuvarına sahip ki, Türkiye'de de tek laboratuvar. Geçtiğimiz yıllarda çakma balcıların ifşa edilmesi ile boşalan market pazarını doldurmak için 1-2 yan marka (Binbirçiçek, Balkovan vs.) çıkardılar.
Bal ile amatör olarak ilgilenmişliğim araştırmışlığım var. Anne tarafımdan dedem amatör olarak bal işindeymiş, uzun süre gidip geldiğim Datça da zati balcı memleket. Bu işlerde bizzat tanımak yetmiyor. Cehalet ve birşey olmazcılık kültürü sehven de olsa yanlışlara yol açıyor. O sebeple aşırı örnekler hariç ben tek markada ısrarcıyım.
Bal metal kaşık olayını, balın asitik bir ürün olması ile alakalı olduğunu düşünüyorum. pH değeri 4 civarı. Muhtemelen eski zamanlarda inşaat demiriyle falan bal yenilen bir yerde tepkimeye girmiştir, konu oradan çıkmıştır. 316 yerine 304'ün, 304 paslanmaz yerine 430'un, mıknatısla anlaşılmasın diye 200 serisi çeliğin kullanıldığı; köpek beslenen eve meleklerin girmediği bir ülkedeyiz; illa vardır bir hikayesi. Ağızdan ağıza da yayılıp gelmiştir bugünlere. Akşamları 5'ten sonra incir ağacının dibine de işemem ben. Ananem söylemişti.