1. sayfa (Toplam 10 sayfa)

Casio PAW/PRW 5000 Kullanıcı İncelemesi

MesajGönderilme zamanı: 22 Kas 2010, 21:30
Thevenin
Efendim, gordum ki guzide forumumuzun bu bolumunde hic Pathfinder/Protrek konusu acilmamis. Hos bana da dusmez; ama dustugu kadariyla ozelliklerini derleyip yazmaktir amacim.

Soz konusu edecegim saat 5000 serisi ve onun ozelinde genel olarak Casio'nun bu siniftaki saatlerinin herkesce malum, yahut kolayca bulunabilecek dijital saat ozellikleri disinda kalan islevlerinden de bahsetmeye calisacagim. Genel ozelliklere verilen baglantilardan ulasilabilir.

Saat Japon, o yuzden bir origami kompozisyonu ile perdeyi acalim, saat "world time" islevinde:

Resim

Kadranin en disinda "world time" modunda kullanilabilecek sehirler bulunuyor. Bu modda, kollar ayarli bulundugunuz zaman dilimindeki saati gosterirken, turuncu kol secili sehre donuyor ve dijital ekrandan o sehre ait saat okunuyor. Bir icerdeki yari cemberde turuncu kolun gostege basinc ve altimetre farkini isaret ettigi degerler var. Ayrica "ready" ve "work" konumlari var ve bunlar birazdan deginecegim saatin radyo vericisiyle iletisimi aninda kullaniliyor. Saat capinin ceyreklikle karsilastirmasi:

Resim

Saat ana ekranda ayarlanabilir olarak zaman/tarih, gun veya tarih, basinc grafigi gosteriyor. Kollar ana ekranda zamani gosteriyor. Bahsedecegim tum islevlerin birimlerini (metric/imperial system) degistirmek mumkun.
Barometre modunda anlik basinc, anlik basinc farki ve sicaklik bilgilerine erisiliyor. Barometre iyi is cikariyor. Anlik basinc farkini gosteren turuncu saniye kolu guneye dogru dondugunde anliyorum ki firtina yakin. Tersi durumda da piknik planlari basliyor. Bulundugum yerde her an yagmur yagma durumu var ve simdiye kadar disari cikarken hicbir yagmura sasirmadim. Dogru sicaklik bilgisi icin ise (kol sicakliginizla karistirmamak icin) saatin kolunuzdan 10-15dk kadar cikmasi gerekiyor.
Pusula basarili. Dijital gosterge, yonu derece cinsinden veya harf kisaltmalariyla gosterirken, turuncu kol da kuzeye donuyor.
Altimetre modu tamamen basinca dayali olarak yukseklik bilgisi veriyor. Bu yuzden, 100m rakimda gunluk guneslik bir gunde oturuyorken kalibre ettiginiz altimetreyi, ertesi gunku yagmur/firtina esnasinda yerinizden kipirdamamisken 200m gormeniz mumkun. Yahut yagmurlu bir gunde ayarladiginiz altimetre, hava acinca sizi deniz kenarina gittiniz zannedebilir. Dolayisiyla altimetrenin kullanilmadan hemen once bir referans yukseklikte kalibre edilmesi sart. Bu kolay bir islem; ancak Pathfinder serisindeki saatlerde hala altimetre kilidinin olmamasi cok elestirilen konulardan birisi. Bunun disinda, tirmanislarda yukseklik degisimini altimetre grafiginden okumak ve kaydetmek mumkun.

Saat gostergesinin degisik islevlerdeki durumu (barometre 1023hPa, pusula NNE-northnortheast, altimetre 95m):

Resim Resim Resim

Serinin PAW (ABD'de) ve PRW (Avrupa'da) on kodlu saatleri "atomic timekeeping" islevli. Atomic m'atomic isin albenisi tabii; ama bu demek oluyor ki saat minik bir aliciya da sahip ve bu sayede Dunya'daki belirli noktalardaki vericilerden gercek zaman bilgisi alabiliyor. Bu islev manuel ya da otomatik olarak kullanilabiliyor. Otomatik kullanimda, gunde 6 defaya kadar (geceyarisindan sonra, her saat basi, ilk basarili esitlemeye kadar) kadar ayarli bulundugunuz zaman dilimine ait zaman ve tarih guncelleniyor. Ilk zamanlar gicigina yatmadan once saati degistirip sabah kalkip kontrol ediyordum; ama bulundugum memlekette hizmet veren Fort Collins - Colorado/ABD'deki verici istasyonunun simdiye kadar masallahi var.

Resim

Saat mekanik ve elektronik gostergelere sahip ve Casio'nun mekanik kollarda kullandigi "tough movement" ozelligine sahip (PAW ve PRW on kodlu seriler). Her ne kadar "atomic timekeeping" islevi saati guncellese de, herhangi bir darbeden/guclu manyetik alandan dolayi mekanik gosterge saati sapabilir. Iste olusabilecek bu kaymalari saptayan sistemde disliler tekrar ayarlaniyor ve saatin "atomic" saatle ayni saati gostermesi saglaniyor. Bu kontrol de her saat basi civari gerceklesiyor (tam olarak 5 kaladan 5 geceye kadar). Ilgilenenler icin taslak bir cizim soyle verilmis:

Resim

Daha fazla ilgilenenler icin; oldukca basit bir sistem aslinda. Dislilerde gorulen ufak delikler kontrol aninda hizali olmak zorunda, yani sabit bir LED isik kaynagindan gelen isik yansimadan deliklerden gecerek gelen isik siddetine duyarli olan sabit bir bilesene ulasmak zorunda. Sistem de bu bilesenin isik siddetine karsi davranislarina gore (yuksek direnc, dusuk direnc vs.) tasarlaniyor. Isik gelmiyor bilgisi elde edilirse duzeltme islemi basliyor.

Resim

Saat gunes enerjisi ile sarj edilebilir pile sahip. Pilin doluluk seviyesi kontrol edilebiliyor. Doluluk seviyesi "dusuk" seviyesine geldiginde, saniye kolu her iki saniyede bir hareket etmeye baslayarak kullaniciyi uyariyor. Cesitli diger enerji koruma islevleri de bulunuyor; misal saat uzun bir sure kullanilmadigini anladiginda (karanliktan korkuyor, evet) sadece zamani tutuyor, guncellemeyi, kontrolu bir kenara birakiyor. Tekrar isigi gorunce birden nur yagiyor ve saniye kolu vs. tum fonksiyonlar acik duruma geliyor. Kolay, mantikli ve guzel.

Sonbahar kompozisyonum:

Resim

Bu arada buralarin gecen aya kadarki hali icin: (bkz: fall foliage)
Saatle ilgili en cok elestirilen kismi burada ben de vurgulayacagim. Bu alimli, guzel ve cok islevli saatte, ne yazik ki gram phosphorescent pigment yok! Beyaz kollar, ekran aydinlatmasi ile birlikte saati okumak icin tamam; ama aydinlatma barometre gostergesini ve basinc farkini okumak icin yetersiz. "Sinemada da yagmuru dusunme be arkadas" diyor Casio, ben kiniyorum.

Resim

Bir "field watch" olarak altimetre kilidinin noksanligindan kaybeden Casio'nun Pathfinder serisi, Suunto Core ya da Timex WS4 gibi solar panele sahip olmayan serilerin bir adim gerisinde kaliyor; fakat mekanik gostergeler ve gostergelerin sensorle uyumu ozellikle barometre modunda cok basarili, hatta dijital bir grafikten cogu zaman cok daha faydali. "Atomic timekeeping" ve "tough movement" ozelliklerine ek olarak hem analog hem dijital gostergeleri ile de algilayici kullanimini kolaylastiriyor; ancak hala gelistirilecek/eklenecekler bulunuyor, saati daha fazla buyutmeden.

Saygi, sevgiler herkese,

Re: CASIO PAW/PRW 5000

MesajGönderilme zamanı: 22 Kas 2010, 21:47
drk
Thevenin, harika bir anlatım olmuş, fotoğraflarda çok güzel :) İnceleme için çok teşekkürler. Protrek benimde çok sevdiğim saatlerden biri.

Resim

Re: CASIO PAW/PRW 5000

MesajGönderilme zamanı: 22 Kas 2010, 22:03
herofb
vallahi bir de sana düşse nasıl bir anlatım yapacaksın kim bilir :) muhteşem bir inceleme teşekkürler

Re: CASIO PAW/PRW 5000

MesajGönderilme zamanı: 22 Kas 2010, 22:31
Thevenin
Tesekkurler arkadaslar, umarim faydali olacaktir ilgilenenlere.

drk hocam inverted display harika gorunuyor bu arada.

Re: CASIO PAW/PRW 5000

MesajGönderilme zamanı: 22 Kas 2010, 23:21
2fast4u
Resim
bırde benden prg40 olsun...en son askerde takmıştım pili çoktan bitmis

Re: Casio PAW/PRW 5000

MesajGönderilme zamanı: 23 Kas 2010, 01:10
Bond
Thevenin harika bir inceleme yapmışsın, eline sağlık fotoğraflarda çok güzel. Yabancı forumlardaki kaliteli incelemeleri aratmayacak derecede iyi. :thumbup: Bu modeli merak edenler için daha iyi bir Türkçe kaynak düşünemiyorum. Ekstra bilgiler içinde teşekkürler. İyi günlerde kullan PAW/PRV 5000'i. :champ:

Re: Casio PAW/PRW 5000

MesajGönderilme zamanı: 23 Kas 2010, 01:28
Thevenin
Tesekkurler Bond, ben de Turkce kaynak olmasi amaciyla bildiklerimi derlemeye calistim. Bilgiler yabanci forumlarda daginik halde de olsa var su an.

2fast4u hocam, PRG40/240 hala en dayanikli saatlerinden serinin, oyuncaklarin arasina atmisin ama. Yoksa askerlik anilari mi? :D

Re: Casio PAW/PRW 5000

MesajGönderilme zamanı: 23 Kas 2010, 07:56
Clk
Ilk mesajda sondan ikinci fotograf süper Thevenin. Tebrikler. Paylasimin icin de cok tesekkür ederim. Yararli bilgiler ile dolu ;)