Seiko Presage 60th Anniversary Chronograph ft. Panda

Japon ve Asya Üretimi Mekanizmalı Saat İncelemeleri ve Kutu Açılışları Bölümü
Forum kuralları
Sayın Üyeler TSF'ye Hoş Geldiniz, Japon Saat İncelemeleri Bölümümüzde Üyelerimizin ve TSF'nin İncelediği Japon ve Asya Mekanizmalı Saat Marka ve Modellerinin Kutu Açılış, İzlenim, Teknik Mekanizma Verileri, Makro Fotoğraf, Video, Tavsiye ve Yorumlarını Kapsayan Birçok Değerlendirme Kriterine Ulaşabilirsiniz.

Seiko Presage 60th Anniversary Chronograph ft. Panda

Mesaj Thevenin » 08 Eyl 2016, 06:04

Resim

Anlasilacagi uzere konu Seiko'nun Presage kronografina Pandastic bir mercek tutma girisimi icerikli :D

Genel itibariyle saatten kalkis yaparak Japonya semalarinda Seiko kronograf gecmisinden dolandiktan sonra tekrar saat istikametine donup yine Tokyo asfaltina inis yapan bir format tutturmayi hedefliyorum :D

Saatin kutu acilisi icin :arrow: viewtopic.php?f=217&t=23089#axzz4JRb5ALCG

Cerezlik alim notlari :arrow: viewtopic.php?f=217&t=23089&start=24#p452199

Resim

Cerez tercihi sizlere ait :D

* * *


Acilista da genel itibariyle goruldugu gibi, standart Seiko beyazi dis kutu icerisinde 4. elementten mamul bir ic kutu, garanti karti & kitapcigi ve nihayet mekanizma kilavuzundan olusan bir icerige sahip saat.

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim

Icerik dahilinde Japonya disinda uretilmis bir kagit parcasina bile denk gelemedim :D

Model 'Presage' gaminin Japonya ve Uzakdogu disina acilmasiyla beraber tanitilan ve 1000er adet uretilmis 60. yildonumu modellerinden biri. JDM dahilinde daha evvel tanitilmis baska baska 60. yil saatleri de mevcut.

Seiko'nun kendi ilklerinden konu ile alakali bir kismini incelersek; ilk mekanik saati 1913, ilk otomatik saati 1956, 'Diashock' sistemi 1958, 'Magic Lever' 1959, 'Spron' alasimindan regulasyon yayi 1964, ilk hi-beat kalibresi 1967 ve ilk otomatik kurgulu kronografi icin de 1969 tarihlerine rastlamak mumkun.

Goruldugu uzere bu kadar kurumsal tarihle birlikte markanin herhangi bir saat - yildonumu eslesmesi hususunda sikinti cekmesine pek imkan yok :D nitekim, 60. yildonumu ile de ilk otomatik Seiko'ya isaret edilmis.

* * *


Kadran tasarimina kaynak 1913 tarihli Japonya'nin ilk mekanik kol saati 'Laurel'. Seikosha uretimi bu saati Tokyo'da Higashi-Mukōjima metro istasyonuna 8 dakika uzakliktaki muzede gormek mumkun.

Ama neyse ki eski uzaklar artik daha yakin :D

Resim

Resim

Resim


Gecmisten gunumuze dogru, Seiko'nun ilk kronograf kol saati, Tokyo 1964 Olimpiyatlari icin uretilmis 5.5Hz/39,600vph regulasyon degerinde calisan tek butonlu 5719 kurmali kalibreye sahip model. Dakika sayaci icin ayrica bir alt-kadran bulundurmayan saatte bu amacla kullanilmak uzere doner bir bezel eklenmis.

Resim

Resim

Bu mekanizmanin bir diger surumu kalibre 5718, celik kasali ve oldukca az sayida uretilmis bir saatte kullanilmis. Haliyle koleksiyon degeri yuksek.

Resim

6 yonunde hem kucuk saniye hem de kronograf dakika sayaci ayni alt-kadranda yer almis. 12 yonundeki pencere de tarih degil, kasanin sol tarafindaki butonlarla idare edilen bir golf-vurus sayaci.

1960larin sonlarina gelindiginde Isvicre saat endustrisi ile paralel olarak girilen otomatik kurgulu kronograf gelistirme arayis ve dolayli yarisi sonucunda, 1969 senesi icerisinde Zenith'ten 'El Primero', Heuer + Hamilton-Büren + Dubois Dépraz + Breitling'in 'Chronomatic' ortakligindan 'Calibre 11' ile beraber Seiko'dan da 6139 mekanizmasiyla birlikte 'Speed-Timer' ortaya cikiyor.

Resim


Her biri ayri bir ilke sahip saatler icerisinden; 5Hz frekansli El Primero, prototipi duyurulan ilk otomatik kronograf olurken, Calibre 11, Büren micro-rotor sistemi ile DD kronograf modulunu birlestirmesi dolayisiyla bir ilke sahip. Ote yandan Seiko'nun mekanizmasi icin de ilk dikey kavramali ve kolon-koordineli otomatik kronograf saptamasini yapmak mumkun.

Ilaveten Mayis 1969 ortalarinda Japonya'da satilmaya baslanan 'Speed-Timer' ile birlikte, Seiko son kullaniciya ulasmis ilk otomatik kurgulu kronograflari uretmis oluyor.

Resim

3Hz regulasyon frekansina sahip olan 6139, 6.5mm kalinliginda.

Resim

Ilk defa Manufactures Montres & Chronographs Pierce SA markasi tarafindan 1930'larin sonu ila 40'larin basinda 134 numarali kurmali kalibrede kullanilan dikey kavrama sistemi boylece Seiko tarafindan yeniden canlandiriliyor ve gunumuze kadar halen en onemli kronograf ogelerinden biri oluyor.

Biel'de kurulmus, zamaninda Royal Air Force yuklenicilerinden bir tanesi olan, hic quartz saat uretmemis firma, bugun de varligini surduruyor :arrow: http://www.pierce1883.com/

Resim


Tekrar Seiko'ya donersek, 1970'te kalibre 6138 ile birlikte 12 saat sayaci da ekleniyor.

Resim

6139’un ozelliklerine ek olarak elden de kurulabilen 6138, 21 tasli ilk kalibre 6138A’dan sonra, 1973’te 23 tasli 6138B olarak guncelleniyor.

Isbu konuya eslik eden kendi saatim de iste bu 1978 uretimi 6138B mekanizmali 8021 kasa kodlu model:

Resim

6138/6139'a ait detayli kalibre semasi:

Resim
Resim


Ote yandan en ince arayislariyla birlikte gelistirilen 5.9mm kalinligindaki Seiko 7017, 1970'te bu unvani aliyor. 1987 yilinda uretilen Frédéric Piguet 1185'e kadar da sinifinin en ince otomatik kronograf kalibresi olmayi surduruyor.

Resim

Resim


1970ler boyle gecilirken, bir yandan surmekte olan quartz hezeyanina daha fazla direnmek guclesince, Seiko mekanik saat uretimi 1980 civarinda tamamen duruyor. Ta ki 1990larin ortalarina kadar.

1998'de Credor gaminda 6S7x kronograf ailesi ile birlikte Isvicreliler'in birkac sene evvelinde tekrar binmis oldugu vagona bir atlama hamlesi gerceklesiyor.

Resim

2005'te de 6S28 ile ETA'nin yaptigi 7750-7753 degisikligine benzer sekilde 12 yonundeki alt-kadran kaldiriliyor.

6S serisi, TC 78 adiyla diger markalara satiliyor. Junghans J890 adiyla bu mekanizmayi kullaniyor. Yine TAG Heuer de degisiklikler ve yeniden uretimlerle birlikte bu baz mekanizmayi 'Cal. 1887' haline getiriyor.

1969'dan 40 sene sonra 2009 Baselworld fuarinda 'Ananta' adiyla yeni bir kronograf duyuruluyor. 292 parcadan olusan 45 saat rezervli 4Hz mekanizma, 7.2mm kalinligindaki 8R28. 2011'de de iyilestirmeler 8R39'da yer buluyor.

Resim

Resim

Bu noktada yeterince gecmisten geldikten sonra 'simdi'ye bir goz atmak uzere huzur icerisinde Higashi-Mukōjima istasyonundan eve geri donuyorum :D

* * *


Resim

Resim

SRQ021 kodlu modelin Japonya'daki referansi SARK003, beyaz kadranli model icin de SRQ019/SARK001 seklinde.

Morfolojik ozelliklere bakarsak, celik kasa icin Seiko tarafindan belirtilen cap 42mm, kalinlik da 15.2mm. Tepenin hemen uzerinden olculen capi 41.85mm, bezel capi da 40mm civarinda. Arka kapaktan bombeli camin ustune kadar olculmus yuksekligi 15.50mm. Camin hafif bombesini es gecersek yaklasik 14.75mm gibi de bir hissedilen yuksekligi mevcut.

Resim

Resim


116g olarak verilmis agirliginin tartilmisi 114.57g. Kiyas icin 40mm capli Panda da 81.52g geliyor. Muhtemelen toka haricinde agirliklari birbirine oldukca yakin.

Resim

Resim

Resim


Vidalanmayan tepe ile birlikte saatin su gecirmezlik degeri 10 bar gibi sinifi itibariyle standart sayilabilir bir seviyede verilmis.

Tepede S for Seiko mevcut.

Resim


Siyah krokodil kayis vs standart katlamali bir toka ile takilmasi amaclanmis.

Resim

Resim

Resim


Boynuz araligi 20mm, kayis da incelerek toka noktasinda 18mm'ye denk geliyor.

Resim

Resim


Saati incelemeden onceki beklentimin aksine, acik havada da iceride de saatle uyumlu olabilen bir kayis olmus.

Resim

Resim

Resim


Seiko'ya ait AR-kaplama, hafif bombeli olan safir kristal cama cift tarafli olarak uygulanmis. Gorus acisina iliskin eli-cebinde motifli 3 bolumluk bir 'kritik aci' serisi soyle olabilir > > >

Resim

Resim

Resim


Saatin mekanizmasi 8R48 ve onculu 8R28, 6R uzerine kronograf moduluyle insa edilmis otomatik kurgulu kronograf mekanizmalari. Cift-yonlu kurma, saniye durdurma, dikey kavrama ve kolon-koordine gibi olumlu tasarim ozelliklerini barindiran 45 saat rezervli kalibrede, regulasyon da 4Hz/28800vph seviyesinde.

Resim

Seiko’nun bugunku mekanik kalibrelerine iki ana baslik altinda bakmak mumkun. Bunlardan ilki 9S/8L ve 6S gibi turevleri, ikincisi de hepsi 7S’den turemis 4R/6R/8R serileri. Basliklar-uzeri stratosferik bir noktada da, konu-mercegimizin menzili disinda kalan 68xx ultra-thin/tourbillon ailesi var.

6S, Grand Seiko 9S aile seviyesinden hareketle gelistirilmis bir tumlesik kronograf serisi. 8R ise 6R uzerinde moduler yapili bir kronograf. 6S’e kiyasla dusuk uretim maliyet ve mesakkati, servis kolayligi ve yillarin 7S tecrubesi Seiko’nun amiral kronograf olarak bu kalibreyi kullanmasinin sebepleri. Eksi tarafi tabii ki moduler olmanin getirdigi estetik yoksunlugu; oyle ki, 7S’ten turetilmis tum kalibreler asagi yukari ayni mekanizma goruntusunu sunuyor. Buna ragmen butun olarak bakildiginda, isleyisi ve yillar icerisinde birikmis tum kronograf ozelliklerine sahip olmasi dolayisiyla 8R48, Seiko’nun neden Seiko oldugunu ortaya koyan bir mekanizma.

Daha yukarida da bahsi gecen ‘dikey kavrama'dan sonra ben de dahil bir kismimizin okumayi birakmis olmasina ragmen, duydugum vicdan azabindan simdi israrla bu noktaya deginmek istiyorum ki halen okuyanlar da nasibini almis olsun. :D

Mekanik kronograflarda yatay kavrama, yatay duzlemde bir disli hareketiyle dogrudan dogruya gorulebilen dislilerin angajmanina dayaniyor. Dolayisiyla olumlu tarafiyla estetik acidan goze daha fazla hitap eden bir sistem. Dikey kavramada ise ust uste ayni dikey eksende birbirinden ayri duran carklarin kronograf baslatildiginda birleserek surtunme ile birlikte donusu soz konusu.

Olasi yatay vs dikey bulanikligini gidermek icin soyle bir gif silsilesine basvurmak mumkun:

Resim

Resim


Kronograf butonlarinin mekanizmayla koordinasyonunu saglayan sistem yaklasimlari da bir baska kronograf siniflamasi. Bu amacla 'kolon-tekeri', 'kam' & 'levye' gibi cesitli elemanlar kullanan kronograf mekanizmalari ile alakali guzide ve tavsiye bir konumuz var forumda.

Kolon-koordinasyonun one cikmasinin nedeni, kronografin baslatilmasindaki etkinligi ve horolojik gecmiste bu elemani uretmenin zorlugu. Gunumuzde bu sistemi kullanan kronograf kalibrelerinde vurgulanmasi da bu sebeple.

Resim


Butun olarak bakildiginda, bu siniflamalar bir kistas olmaktan ote sadece kronografin calisma prensibini ozetleyen ana unsurlar. Genel itibariyle mekanizmadaki iscilik mertebesi ve uyum bu unsurlarin dogru ve verimli isleyisini belirleyen cok daha onemli bir nokta.

Yine saate donersek, 8R serisinde sadece kronograf saniyesi icin degil, dakika ve saat icin de bagimsiz birer dikey kavrama bulunuyor. Bunu tabii test etmek de mumkun; kronograf calisirken tepe cekilip saat ayarlandiginda, kronograf dakika ve saat sayaclari da ana saat ve dakika dislilerine bagli olarak hareket ediyor. Dolayisiyla istenildiginde kronograf sayaclarini ayarlamak mumkun. Diger faidelerine ek olarak oldukca kullanisli; zira halihazirda kronograf ibrelerini cesitli pozisyonlarda durdurup sevmek gibi bir huyum mevcut :D

Kronografi baslatmak ve sifirlamak icin gereken tik siddeti makul seviyede. Tepenin ve genis tabanli butonlarin kullanisliligi da ergonomik acidan oldukca basarili olmus. Kronograf sifirlama islemi yine kullanilan sistem dolayisiyla uc sayac ibresi icin tam olarak ayni anda gerceklesiyor.

Resim

Resim


Kurmanin cift yonlu olmasi dolayisiyla rotor da nispeten sessiz donuyor. Herhangi bir yalpalama veya titreme hissiyati yok. Kurma sesi olarak tipik bir 'magic lever' sesi hakim.

Resim


Molekuler seviyeden tekrar goge dogru yukselince, uc alt-kadranli klasik kronograf duzenindeki kadrana 4.30 yonunde tarih penceresi eklendigi gorulebiliyor. Tarih degisimi takriben 11.50-11.55 gibi anlik olarak gerceklesiyor. Kucuk saniye 3 yonunde, kronograf saat ve dakika sayaclari da 6 ve 9 yonlerindeki alt-kadranlarda yer bulmus. Indisler icin de Laurel temasina ait Breguet tadinda Arabik rakamlar ve uyumlu kollar ilave edilmis. Seiko yazisi, rakamlar ve ic cerceve isaretcilerinin tumu kullanilan gumus tozu dolayisiyla puturlu bir dokuya sahip.

Resim


Zifiri karanlik bir kadran uzerine yerlestirilmis beyaz akrep-yelkovan ve metalik kronograf saniyesi okunabilirlik konusunda bir tereddut birakmiyor dogal olarak.

Resim

Kollarin kadranla kontrasti had safhada.

Resim

Resim

Tereddutum daha cok luminova varligi uzerinde oldu, zira herhangi bir isik huzmesi varsa saat hemen her kosulda okunabiliyor. :D

Kadranin karartilmasinda kullanilan, geleneksel olarak urushi - 'toxicodendron vernicifluum' - bitkisinin govdesinden elde edilen 'urushiol' recinesi etken icerigine sahip bir lake. Oldukca eski, uzunca bir zaman da gizli kalmis, bazi buluntulari tarih oncesi doneme uzanan bir islem. Uygulama, hem dekorasyon amacli hem de asinmalari onlemek amaciyla zirhtan testiye kadar bir cok esyada kullanilagelmis.

Britannica destekli Ingilizce tercih edenler icin soyle bilgiler mevcut:

Commonly known as the varnish tree (q. v.). The manufacturing process was introduced into Japan and remained secret for centuries. A milklike emulsion secured from the tree is concentrated by evaporation to a viscous liquid. When this is applied as a thin film, it hardens in about a day to form a tough skin. The composition is peculiar in that it will dry only in a dark, moist atmosphere; when exposed to light and heat, the varnish remains tacky. It contains a skin irritant, somewhat similar to that in poison ivy.

Goruldugu uzere Pokédex'imizi acmis kadar olduk :D

Tayland, Vietnam, Myanmar ve Tayvan gibi diyarlar da yine lake eldesinde kullanilan 'Thitsi' adindaki urushiol yerine 'thitsiol' icerikli benzer bir tur bitkiye sahip. Bu bitkiden elde edilen lake Japonya ve Cin'deki karsiliklarina nazaran oldukca yavas kururken, farkli olarak deride alerjik reaksiyonlara sebebiyet vermeden elle uygulanabiliyor. Ham Urushi lakesi icin siyaha ek olarak demir oksit ilaveleriyle cesitli renkler elde etmek de mumkun.

Seiko uygulamasinda, Japonya'dan elde edilmis lakenin tutmasi icin nispeten puruzlu bir yuzey ihtiyaci geregi, sekli verilmis pirinc kadranlar once Suruga komuruyle zimparalaniyor. Ilk kat Urushi uygulamasi yapildiktan sonra firinlaniyor. Uc defa tekrar edilen iki haftalik bu ilk islemden sonra orta ve son kat uygulamalari yapiliyor. Son kat sonrasindaki cilalamayi takiben kurudugunda saydam olan Suri-Urushi uygulaniyor.

En son asamada da Isshu Tamara'nin bizzat parmagiyla dokunmak suretiyle gerceklestirdigi bir perdah ve son muayene soz konusu.

Resim


ve boylece 13cm^2'lik bir alanda puruzsuz ve muntazam bir kadran yuzeyi tutturma deliligi noktalanmis oluyor. :D

Resim


Bu noktada kadran.avi yine eklenesi



Resim


Son olarak kokpitteki diger halleriyle birlikte inis takimlarini acarak selamliyorum herkesi :D

Resim


Alakali referans baglantilari:

Seiko Presage > http://www.seiko-presage.com/60thlimited/

Seiko Müzesi > http://museum.seiko.co.jp/

TSF - Kronograf Mekanizmaları > viewtopic.php?f=49&t=2941&p=31265#p31265

Kalmadiysa cerez ihtiyaci icin > Gürcan Market :D

Saygilar, sevgiler herkese,

Resim

Resim
Thevenin
Kullanıcı avatarı
Thevenin
 
Mesajlar: 8350
Yaş: 36
Kayıt: 31 Eki 2010, 04:30

Re: Seiko Presage 60th Anniversary Chronograph ft. Panda

Mesaj cemmt » 08 Eyl 2016, 07:36

Çok çok güzel bir saat ..inanılmaz güzellikte derin bir siyah kadran ,tekrar hayırlı olsun inceleme demek yazık olur bu ansiklopedik bilgilendirme için :super:
Kullanıcı avatarı
cemmt
 
Mesajlar: 541
Yaş: 47
Kayıt: 18 Şub 2016, 12:14

Re: Seiko Presage 60th Anniversary Chronograph ft. Panda

Mesaj hozburun » 08 Eyl 2016, 08:58

Sevenin çok Thevenin 8-) :champ: :thumbup: Emeklerine sağlık , teşekkürler :champ: :super:
Kullanıcı avatarı
hozburun
 
Mesajlar: 10758
Yaş: 50
Kayıt: 08 Haz 2011, 17:02
Konum: Istanbul

Re: Seiko Presage 60th Anniversary Chronograph ft. Panda

Mesaj eyimen » 08 Eyl 2016, 09:21

Saat de, inceleme de mukemmel. Ellerin dert gormesin, tekrar okuyacagim kesinlikle :champ:
Kullanıcı avatarı
eyimen
 
Mesajlar: 2417
Yaş: 43
Kayıt: 13 Tem 2015, 22:54

Re: Seiko Presage 60th Anniversary Chronograph ft. Panda

Mesaj Wwtr » 08 Eyl 2016, 11:34

Tekrar tebrikler.
Kullanıcı avatarı
Wwtr
 
Mesajlar: 1291
Kayıt: 20 Mar 2010, 14:02

Re: Seiko Presage 60th Anniversary Chronograph ft. Panda

Mesaj Tgm » 08 Eyl 2016, 11:56

Üstad başucu kitabı minvalinde bir inceleme olmuş, tekrar tekrar okunur :super: saate zaten diyecek yok :champ: tekrar tebrikler :thumbup:
"I'm gonna make him an offer he can't refuse."
Kullanıcı avatarı
Tgm
 
Mesajlar: 3778
Yaş: 36
Kayıt: 24 Şub 2014, 15:17
Konum: Ankara

Re: Seiko Presage 60th Anniversary Chronograph ft. Panda

Mesaj mlm » 08 Eyl 2016, 14:30

Moleküler seviyeden göğe doğru yükselirken bıraktım reyiz :D
Şöyle bir incelemenin dünyada eşine az rastlanır, çok teşekkürler :champ: :champ:
Instagram:
watchtron
anatoliastraps
Kullanıcı avatarı
mlm
 
Mesajlar: 23297
Yaş: 43
Kayıt: 03 Ağu 2010, 02:59
Konum: Ankara

Re: Seiko Presage 60th Anniversary Chronograph ft. Panda

Mesaj asymptote » 08 Eyl 2016, 14:44

Şimdilik sadece resimlerine baktım, akşam eve gidince okuyacağım.. :) Teşekkürler ve hayırlı olsun panpa.. :champ:
"Evrende en büyük ziyan, sorgulama yeteneğini yitirmiş bir beyindir." - A. Einstein
Kullanıcı avatarı
asymptote
 
Mesajlar: 12140
Kayıt: 11 Ara 2010, 14:28

Sonraki

Dön TSF Japon Saat Kullanıcı İncelemeleri - Japanese Watch User Reviews

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 113 misafir

   
   
TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista
                                          

     Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      
 

All brand names and trademarks are the property of their respective owners