Başlıkların yanında epeydir Rus bayrağı görünmüyordu. Arayı fazla soğutmadan bir inceleme yapmak şarttı.
Sovyet saatleri ile ilgilenmeye başladığımdan beri hep ilgimi çekmiş bir model olan Raketa 24 hr.'a nihayet bugün kavuştum. Hem de güzel bir New Old Stock'a. Saat pek çok ilanda görülen, yeni üretim olmasına karşın Sovyet Malı yazanlardan değil; gerçek bir sovyet.

Öncelikle şunu söylemeliyim ki bu saati daha önce almamış olduğuma pişman oldum. Gün boyu keyifle taşıdım bileğimde. Bu kadar güzel bir saat olduğunu tahmin etmiyordum. Fotoğrafların yanıltıcı olabileceğini bir kez daha anladım. Fotoğraflarında oldukça küçük görünen saat, 40mm'lik çapıyla kolda gayet oturaklı duruyor. Krom kaplı kasası şimdilik ışıl ışıl. Umarım bu ışıltısı uzun sürer. Kordon takıp çıkarırken dikkatli olmam gerekecek sanırım. Bu arada, bir saate ilk kez kordon takan biri olmak güzel bir hismiş. Hem de bu saat şu anda varolmayan bir devlet üretimiyse...

Saat gayet sade bir 24 saatlik kadrandan ve çift yöne dönebilen bir iç bezelden oluşuyor. Saatin akrebi günde tek tur atıyor. Bu saat esas olarak güneşin doğuşu ve batışı ile gün tayini yapılamayacak yerlerde çalışan buzkıran personeli ve hiç gün ışığı görmeyen denizaltı personeli için üretilmiş. Kadranının 24 saatlik olmasıyla am/pm karışıklığının önüne geçilmiş. Bu kadran dizaynı pek çok kişi için alışılmışın dışında olan bir yapı olduğundan okunması zor bulunabilir.

Saat 8 yönünde görülen ikinci kurma kolu tahmin edeceğiniz gibi iç bezeli çift yönlü olarak döndürmeye yarıyor. Bu kol biraz gevşek olduğu için gün içinde iç bezel yer değiştiriyor. Ama elbette bu önemli bir sorun değil.

Saat 11mm'lik yüksekliği ile oldukça ince, şık ve kibar. Hele bir de, benim Vostok Amphibianlara alıştığım hesaba katılırsa saati ne kadar zarif bulduğumu tahmin edebilirsiniz.

Saatin arkası da oldukça temiz. Kapak benden önce bir kez açılmış sanırım. Muhtemelen satıştan önce bir servisten geçmiş olmalı. Ben yine de bir servisten geçirmeyi düşünüyorum.
Gelelim saatin kalbine:

Saatte SU damgasından da anlaşılacağı üzere Sovyet üretimi 2623H kalibre bulunuyor. 24 saat esasıyla çalışan bu kalibre 19 taşlı, saatte 18000 vuruş yapıyor ve yaklaşık 40 saatlik güç rezervi ile çalışıyor. Sabahtan bu zamana kadar yaşına göre oldukça dakik ilerleyen bu ihtiyar delikanlının gerçek performansını önümüzdeki günlerde göreceğiz.
Bir de bilek fotoğrafı ile incelememizi sonlandıralım.

Saygılar
H. Emre