Özellikle şu üzerinde submarine, arctic pole, flugwaffe, panzer, military gibi yazılar olan;
uçak, radar, enlem-boylam, denizaltı, top, tank vb görseller barındıran;
genellikle sağında solunda subsecond barındıran ve içindeki mekanizma ne olusa olsun "Komandirskie" adı altında pazarlanan saatlere dikkat edilmesi gerekiyor.
Sovyet dönemi saati arayan birisi aradığının büyük olasılıkla 1940-1989 aralığında ve en geç 1990'lı yılların başında üretildiğini bilmelidir. Bu tarih aralığında üretilmiş her saatin doğal olarak yıpranma payı olacaktır. Bulduğunuz saatin görüntüsü ışıl ışılsa ve "kullanılmamış" olduğu ifadesi varsa dikkat edilmesini öneririm. Yanında verilen Rusça evrak ve eski kaşeli üretim kağıtlarına aldanılmamalı. Tabi bu saydıklarım o saatin sahte ya da reprodüksiyon olduğunu göstermez, sadece dikkat edilmesi açısından yazıyorum. İyi saklanmış, orijinal ve kaliteli bir saat de olabilir elbet ancak böyle bir saatin fiyatının pek de düşük olmayacağı da aşikardır. 1970-1980 yıllarında üretilmiş, kutusundan hiç çıkmamış, orijinal kağıtları mevcut bir Raketa ya da Poljot'un USD 50,00 civarında satılacağını düşünmek biraz fazla "iyimser" olmayı gerektirir.
Sovyet saatleri kadranda koca koca orak-çekiç görselleri barındırmazlar. Bu görsellerin olduğu saatlerin büyük çoğunluğu cep saati ya da eski kol saati mekanizması barındıran kadranı uydurulmuş saatlerdir. Belki istisnası vardır ama ben pek rastlamadım. (Raketa Serp i Molot gibi akrep-yelkovanı orak-çekiç olan nadide saatleri saymıyorum.)
Dahası ve dahasını bu işten iyi anlayan dostlar zaten ifade edecektir. Rus saatleri, özellikle de Sovyet vintage saatleri bir tutkudur ama sahtesi bol bir tutkudur.
Never trust a pretty face...