brckk yazdı: ..ancak ayni seride bu farkliliklarin bulunmasi gorulmus degil, Submariner kadraninda kullandiklari taç sembolunde uzun yillardir hicbir sekilde degisiklik yapmadilar..
Bu konuda sana katılmıyorum brckk.. Yukarıda belirttiğim DSSD örneği sadece iki sene arayla üretilmiş aynı model ref. no.suna sahip ( 116660 ) saate aittir.. Detaylar konusundaki hassasiyetini gözönüne alırsak eğer Rolex coronet figüründeki değişikliği farketmemiş olmana imkan yoktur diye düşünüyorum.
Yine bu mevzuda en kolay ulaşılabilir örneklerden bir tanesi de 16610 LV'dir.. Üretimde kaldığı kısa süre boyunca Coronet dahil birden fazla farklılık arz eden edisyonları mevcuttur.. Hatta çoğu zaman maddi değeri bu farklılıklar neticesinde saptanır.. Biraz araştırarak senin de bu bilgilere ulaşman mümkündür..
Bir de "görülmüş değil" gibi bir ifade kullanmak neredeyse üretilen bütün Submariner'ları bizzat görüp incelemiş olmak gibi bir durumu çağrıştırdığından biraz afaki bir tanımlama olduğunu da belirtmeliyim..
Eğer "aynı seri" tanımlamandan kasıt sadece model adı ise yine hatalı bir tespit diyeceğim zira 1953'ten bu yana üretilen Submariner'da birden çok daha fazla model ref. No.su mevcuttur.. Seri ile ilgili tespitin üretim yılı ile ilgili mevzular için kullanılması bu karışıklığa mahal vermemek açısından izlenmesi gereken yoldur..
Bunun yanında bahsi geçen saat özelinde konuşuyorsak eğer -ve senin aynı seriden kastının aynı model ismi olduğunu düşünürsek- bu saatin kadranının Rolex üretimi olmayan yani taklit bir kadranla değiştirildiğini veya kadranın orijinali dışında işlem gördüğünü belirtmen hususu ortaya çıkar ki bu da yine yanlış bir tespit olur zira ben bu saati serdarfb almadan önce incelemiştim ve böyle bir durumun sözkonusu olmadığı konusunda eminim.