Maradona yazdı:1. Viskiye buz katılır mı?
2. Viskiye kola/gazoz/soda katılır mı?
3. Yanında çikolata gider mi? Ya da ne gider?
Ekşi'de deli tartışılan sorular bunlar, sizlerin yanıtlarını merak ettim...
Ben hoşuma giden her türlü gömerim ama uzmanlar öyle demiyor işte... [emoji16]
1. Evet
2. Evet
3. Evet ve canın ne isterse.
Maradona bunun bir kuralı, doğru/yanlışı yok. Ağız tadı çok öznel ve asla tek bir sonuca bağlanamaz. Elbette rakı içmekte olduğu gibi bazı şeylerin adabı ya da sebep/sonuç ilişkisi içerisinde etkileri var ama kural koymaya çalışmak gereksiz. Daha açıklayıcı olmak adına iki örnek vereyim;
-Buz koymak, soğuk dildeki reseptörlerin çalışmasını zorlaştırdığı ve eriyerek içine bıraktığı su oranı giderek arttığı için, viskinin tadını ve aromalarını kapatır. Burası sebep/sonuç ilişkisi açısından çok net bilgi. Ancak yazın 35-40 derece sıcakta, akşamüstü, güneşin batışını izlerken içeceğin buz gibi bir kadeh viskiye kim ne diyebilir? (Kural/İstisna)
-Öte yandan Kıvanç glencairn ile ben tumbler ile viski içmeyi seviyorum. Hatta arada birbirimize sataşıyoruz. Glencairn son yirmi yılda tüm viski dünyasının ortak onayını alan, aromaları en iyi deneyimlediğin kadeh tasarımı. Tumbler ise tabir caizse viski ile doğmuş ve kült olmuş. İki nefis tasarım, peki hangisi ile içilmeli? (Doğru/Yanlış)
Geçen Instagram'da gördüm; Adana'da yapılan viski tadım etkinliğine yanar döner meyveler, dev peynir tabakları, 10 çeşit çerez ikram edilmişti. Bir tek kebap eksikti, tahminim o da sonradan gelmiştir. Adamlar öyle tüketmeyi seviyor.
Benim viski içerken tercihim ise her zaman "neat", en vasatını bile saf haliyle denemeyi tercih ediyorum. Tek başıma içersem yanına sadece su alırım. Ekip halinde uzun süre tadım yapacaksam yine yanına su/soda ve badem yeterli.
Slainte.