Aberlour A’bunadh geleneksel yöntemlere sadık kalarak şişelenen, TR’de resmî satışı olan tek cask strength viski. Ekspresyonun adı, yapılışına uygun şekilde, Gaelic dilinden “Am bunadh”, yani “the origin” anlamına geliyor.
(Cask strength: standart viskiler gibi olgunlaştığı fıçıdan alındıktan sonra birleştirilip, su ile seyreltilerek istenilen alkol oranına düşürülmeden, direkt fıçıdan şişelenen viskiler için kullanılan tabir.)
Burun çok sert, güçlü ve baharatlı. Algıda seçicilik, hemen muskat geliyor. Peşine karamel, yanık meşe; ilerledikçe daha çok toprak, orman kokularını çağrıştırıyor. Şişe arada sırada sadece koklamak için bile açılır. Öylesine dolu dolu ve zengin.
Damakta NAS bir viskiye göre inanılmaz dengeli. Karanfil, bitter ve bitkisel girişten sonra arkadan arkaya narenciye ortaya çıkıyor. %60.3 alkol ile dili sağlam titretiyor; buna rağmen içtiğim en gövdeli viskilerden.
Bitiş biber ve yine meşe ile olması gerektiği gibi çok uzun, yakıcı ve yine güçlü.
Bendeki şişe Batch No:60 ve %60,3; oran her seride değişiyor. Non chill-filtered ve elbette şeri fıçılarda olgunlaşmış(İspanyol Oloroso). Renklendirici var; zaten bu alkol oranı ile amber rengi yakalamaları başka türlü mümkün değil. Daha şaşırtıcı olan nokta, böylesine yüksek alkollü bir içkinin ortaya çıkardığı aroma çeşitliliği. Viski haricinde çok fazla örneği olduğunu sanmıyorum. Mutlaka alınması ve denenmesi gerektiğini düşünüyorum.
Slainte [emoji1634]
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi