Rolex 116660 Deep Sea Sea-Dweller Kullanıcı İncelemesi

İsviçre ve Avrupa Mekanizmalı Saat İncelemeleri ve Kutu Açılışları Bölümü
Forum kuralları
Sayın Üyeler TSF'ye Hoş Geldiniz, İsviçre Saat İncelemeleri Bölümümüzde Üyelerimizin ve TSF'nin İncelediği İsviçre ve Avrupa Üretimi Mekanizmalı Saat Marka ve Modellerinin Kutu Açılış, İzlenim, Teknik Mekanizma Verileri, Makro Fotoğraf, Video, Tavsiye ve Yorumlarını Kapsayan Birçok Değerlendirme Kriterine Ulaşabilirsiniz.

İyi Forumlar Dileriz

TSF

Rolex 116660 Deep Sea Sea-Dweller Kullanıcı İncelemesi

Mesaj razz » 29 May 2012, 16:22

ROLEX 116660 Deep Sea Sea-Dweller kullanıcı incelemesi ( RazZ )

Herkese merhabalar..

Yeni aldığım ROLEX 116660 Deep Sea Sea-Dweller ile ilgili naçizane bir inceleme yapmak istedim.. Maalesef önceki incelemeler kadar vakit ayıramadım, hatta yaptığım işi de pek beğenmedim ancak yine de faydalı olacağını ümit ediyorum..

Her zaman ki gibi sürç-i lisan ettiysek affola..



Öncelikle saatin alım sürecinden kısaca bahsedeyim isterim zira benim açımdan karar vermesi bir hayli vakit alan bir alışveriş oldu..

Forumu takip eden üyelerimiz arasından hatırlayanlar olacaktır diye düşünüyorum, DSSD konusunda en menfi yorumlar hep benden gelmiştir.. Bu durumla ilgili olarak da kendimce haklı gördüğüm pek çok sebep sayabilirdim o dönem ki aslında hala bazılarının geçerli olduğunu da eklemek isterim.. Kısaca üzerinden geçmek istersek;

1) Eski nesil Sea-Dweller benim için ideal saatlerden biriydi ( hala da öyle ).. Özellikle Submariner boyutuna mm. mertebesinde yakın kasası, kalın bezeli, kalın ve büyüteçsiz camı ile benim nazarımda hala Ultimate Diver's Watch konumunda sabittir..

2) DSSD'ın kasasıyla orantısız ve kullanımda rahatsızlık verecek nispette ince bir bileziği var..

Her iki konuda da fikrim çok değişmese de mevzu alışveriş olunca durum farklı malesef.. Öncelikle -ve forumda defalarca yazdığım üzere- kondisyonu benim kriterlerime uygun bir SD bulmak mümkün değil.. En azından TR'de durum böyle.. Şimdiye kadar -hatta fiyat mevzusunu da tenzih ederek söylüyorum- içime sinen bir SD'a denk gelmedim.. DSSD'a yönelmemin en büyük nedenlerinden biri budur..
Buna ek olarak saat ile beraber gelen upgrade'ler gerçekten yabana atılır cinsten değil.. Yeni bezel, yeni bilezik, yeni klips, yeni kadran, yeni kollar, yeni fosfor.. Özellikle SD'ın azalan bulunabilirliği ile orantılı artan fiyatları nedeniye DSSD ile kapanan fiyat makası da işin için girince mantıklı seçimin DSSD olduğuna karar verdim..


İncelemeye doğru geçelim.. ( iPhone ile çektiğim fotoğraflar için kusura bakmayın.. )


Kutu Seti..

DSSD, 2000li yılların ortalarında kullanılmaya başlayan güncel Rolex kutusu içinde geliyor.. Hemen hemen tüm modellerde aynı formda kullanılan bu kutunun modele göre değişen boyutları olduğunu belirtmekte fayda var.. Bazen aksi sözkonusu olsa da DSSD'ın kutusu diğer Oyster Sports modellerinden bir nebze daha büyük..

Resim

Kutu içerisinde DSSD'a ait bir kullanım kılavuzu, kredi kartı boyutunda orijinallik sertifikası, iki ad. hang tag ( cosc ve model ), temizleme bezi, bezel koruyucu, deri cüzdan, takvim ve tercüme booklet'i yer alıyor..

Resim

Açıkçası Rolex'in kutu mevzusuna çok da önem verdiğini düşünmüyorum zira saatin fiyatı ile beraber düşünüldüğünde masif ahşap bir kutunun ( full altın modellerde bir dönem kullanıldığı gibi ) çok daha şık olacağı kesin..

Resim




Kalibre..

Saatin kalibresi ROLEX'in denenmiş ve ispatlanmış neo-klasiği 3135..
Uzun zamandır üretimde olan bu kalibre markanın pek çok ürününde başarıyla kullanılıyor.. DSSD'ın içinde yer alan versiyon, ısı ve manyetik ortam başta olmak üzere pek çok etmene karşı mükemmel direnç ve stabilite sunan Parachrom kıl zemberek güncellemesi ile geliyor..

İncelemeye konu saatin 72 saatlik kesintisiz kullanımım sonucundaki sapma değeri -0,4sn./gün.. Herhangi bir yorum yapmaya gerek olduğunu düşünmüyorum..




Kasa, kapak ve tepe..

Saatin çelik olan kısımlarının üretiminde 904 grade çelik tercih edilmiş.. Genelde saat üretiminde kullanılan standard 316 çelik ile karşılaştırıldığında yaklaşık x4 fiyata sahip olan bu materyal korozyon, asit vb. etmenlere karşı da daha dayanıklı.. Günlük kullanımda hemen hemen hiç göze batmayan bu farklar belki kendini nikel alerjisi ile hatırlatabilir zira 904 grade çelik, nikel konusunda diğer çelik tiplerine nazaran daha yoğun içeriğe sahip..

Saatin kasası markanın neredeyse tüm Oyster ürün gamına uyguladığı Super Case tabir edilen akımın izlerini taşıyor.. Güçlü ve kaslı bir görünüm sunan kalın luglar, tepeyi güvenli bir şekilde saran crown guard'lar ile birleştiğinde ortaya oldukça heybetli duran bu dizayn çıkıyor.. Aslında 44mm. olan kasa çapı, yine kalın lug'lar ve kasayla oranlandığında biraz zayıf kalan 21mm. lug aralığının da etkisiyle kesinlike olduğundan daha büyük duruyor..
Bu arada kasanın 17.7mm. ile oldukça kalın olduğunu da eklemekte fayda görüyorum..

Resim

Kasanın sol yanında yine eski nesil SD'larlardan görmeye alışkın olduğumuz helyum çıkış valfi bulunuyor..

Resim



Kapak için çelik ve titanium bir arada kullanılmış.. Ulysse Nardin Maxi Marine Diver kapağını aklımıza getiren bu bi-metal kombinasyonlu kapak yine hem markanın hem de modelin klasik çizgilerini taşıyor..
Çelik bir ring içersinde ve ring'in kasaya vidalanmasıyla sabitlenen titanium orta kapak üzerinde herhangi bir engraving bulunmuyor.. Ring üzerinde ise eski nesil SD modellerinden görmeye alışkın olduğumuz engravingler mevcut..

Resim

Kapakta titanium kullanılmasının teknik açıdan ne gibi bir artısı olduğu konusunda bir fikrim yok ancak hal-ü hazırda 220gr. ağırlığa sahip bir saat için kapağın çelik olmamasına üzülmeyiz sanırım..



Tepe için, yine markanın tescilli dizaynı olan ve üç ayrı noktadan su geçirmezlik sağlayan TripLock modeli tercih edilmiş.. Özellikle belirtmekte fayda görüyorum, ROLEX'in tepesi bence markanın referans alınması gereken dizaynlarının başında geliyor..

Resim




Suya dayanıklılık..

Saatin en önemli ve ön plana çıkan özelliği su basıncına dayanıklılık derecesi.. Kadran üzerinde de belirtildiği üzere DSSD 3900M su basıncına dayanabilen bir saat.. Bu arada dünyaca ünlü endüstriyel su altı proje ekibi COMEX'in bu saat için özel olarak geliştirdiği ekipmanlar kullanılarak yapılan testlerde elde edilen su basıncına dayanıklılık derecesi 4875M olarak saptanmış ancak ISO normları gereği saptanan max. değerin beyan edilmesi uygun görülmediğinden belli bir tolerans bırakılmış..




Cam..

Saatin camı için Corundum ( sentetik safir ) tercih edilmiş..
DSSD'ın üretim amacına uygun olarak camı da gerçekten türünün nadir örneklerinden.. 5,5mm. kalınlığında ve bombeli forma sahip bu camın saatin geneliyle uyumu fevkalade.. Ayrıca bombeli formunun ilk nesil SD'lar üzerinde bulunan bombeli mika camlara göndermede bulunduğu da aşikar..

Yansıma önleyici kaplama özelliği ( iç/dış ) bulunmayan bu devasa camın bazı açılardan kadranın okunmasını zor kıldığı bir gerçek.. Özellikle yandan bakıldığında hem yansıma hem de mercek efekti nedeniyle saatin okunması güç hale gelebiliyor..




Bezel..

Saatin bezeli klasik dalgıç saati formuna uygun hazırlanmış.. Materyal olarak da ROLEX'in yeni nesil saatlerinde kullanığı Cerachrom tercih edilmiş.. Seramik ve Krom alaşımından elde edilen mazlemenin ısıl işlem ile şekilledirilmesi esasıyla üretilen bu bezelin çizilmeye dayanıklılık konusunda oldukça başarılı olduğu aşikar zira kasası ciddi anlamda çizilmiş pek çok saatte üzerinde bir tek çizik olmayan Cerachrom bezellere rastlamak mümkün.. Bu arada sert her malzemede olduğu gibi kırılma riski bu materyal içinde geçerli..




Kadran / Kollar / Tarih diski..

Saatin kadranı, yine markanın Yacht Master modeli ile tanıttığı Maxi Dial özellikleri taşıyor..Eski nesil örneklere nazaran daha kalın kollar ve daha büyük dot marker'lar sunan bu kadran formunun saatin okunabilirliğine pozitif bir katkısı var.. Ayrıca çok da şık durduğunu söyleyebiliriz..

Kadran rengi için siyah tercih edilmiş.. Yine bombeli cam tercihinde olduğu gibi bu detayda da parlak yerine mat yüzey tercih edilmesinde ilk nesil SD'a yapılan göndermeleri yakalamak mümkün..
Markanın alamet-i farikası haline gelmiş yazılar ''eksiği yok, fazlası var'' şeklinde bu saattin kadranında da mevcut..

Resim


Tarih diski için beyaz üzerinde siyah font seçilmiş.. Şahsen tam aksini tercih eden hatta mümkünse tarih hiç olmasın isteyen bir kullanıcı olarak bu durumdan pek de memnun değilim..


Bu arada DSSD özgü bir diğer özellik ise iç çerçeve üzerinde yer alan indikasyonlar.. Saatin teknik özellikleri gereği diğer Oyster Sports serisi saatlerden daha kalın üretilen bu iç çerçevenin üzerinde yer alan bu yazılardan hiçbir zaman hazzetmedim lakin elden gelen bir şey olmadığı için bu konunun da fazla üzerinde durmuyorum..
Bu arada şu da bir gerçek ki bir süre sonra o yazılar farkedilmiyor..


Kadranın fosfor özelliği için yine markaya patentli ürünlerden ChromaLight kullanılmış.. İlk bakışta mavi rengiyle dikkat çeken bu yeni materyalin normal Luminova'ya nazaran daha uzun süreli ışıma özelliği sunduğu belirtiliyor..

Resim




Bilezik / Klips..

Saatin bileziği yine markayla özdeşleşmiş Oyster dizaynında üretilmiş.. Eski nesil benzerlerine göre pek çok yenilik sunan bu bilezik her ne kadar optik anlamda kasayla uyumsuz gözükse de işlevini yerine başarıyla getiriyor..

Yıllardır eleştirilerin hedefi olan ROLEX bileziklerinin geldiği en son noktayı temsil eden DSSD bileziği gerçekten takdire şayan..

Resim

Atkı parçaları dahil olmak üzere bileziğin tüm parçaları masif olarak dizayn edilmiş.. Orta parçaların bile masif olarak üretilmesi saatin genel ağırlığını biraz arttırsa da esneme/yıpranma/ses yapma gibi kronik sorunlara dayanıklılığı nedeniyle kesinlikle övgüyü hakediyor..

Klips de yine aynı şekilde markanın kendi dizaynlarından GlideLock formuna sahip..Milimetrik ayar yapmak için yüzey kısmında çıkıntısı bulunan kolu kaldırarak bileziği klipsin içine/dışına doğru hareket ettirmek yeterli.. Uygun ayar sağlandığında kolun üzerine basarak kilitleyebiliyorsunuz.. Oldukça pratik ve şık..

Resim

Resim

Bilezikte her profesyonel dalgıç saatinde olması beklenen Diver's Extension ( uzatma ) parçası mevcut.. ROLEX bu bilezikte parçanın bir ucunu klipse bağlamak yerine parçanın tamamını katlanabilen ayrı bir parça olarak dizayn etmiş.. Bileziğin geneliyle birlikte düşünüldüğünde oldukça ince duran bu parça açıkçası çok da kullanışlı değil zira eğer saatin üzerinde ekstra bir veya iki bakla bırakırsanız zaten GlideLock sistem size wet suit üzerine takmak için gereken uzunluğu sağlayacaktır.. Ancak standard wet suit yerine özel modeller ve/veya eldiven vs. gibi ekstra ekipman sözkonusu olursa evet bu diver's extension lazım olabilir..

Resim




Konfor..

Benim karar verme aşamasında en çok aklımı kurcalayan mevzu buydu desem abartmış olmam.. Saat gerçekten büyük ve ağır herşeyden önce.. Kolda 200gr. taşımanın pek de konforlu olmadığı bariz.. Ancak saatin yapım amacı düşünüldüğünde bu tespitlerin tamamı insana mantıklı hatta normal gelmeye başlıyor.. 4000m.'lik su basıncına dayanabilen bir saatin 17.7mm.'lik kasası olmasında bir anormallik aramamak lazım açıkçası..
Bunun yanında kasa kalınlığına uygun bir bilezik kullanılsaydı saatin toplam ağırlığı artardı ki bu zaten bu haliyle bile hayli ağır olan bu saati takılamaz hale getirebilirdi..

Bir yandan bu saatin dizaynında sürekli eleştirecek yanlar bulurken diğer yandan da aslında yapılabileceğin en iyisi yapılmış diye düşünüyorum..


DSSD çıktığı günden beri ilgimi çektiği için hemen hemen her fırsatta koluma takıp denedim.. Sürekli kısa aralıklarla ve bileziğini doğru düzgün ayarlamadan denediğim için de her seferinde çok rahatsız olduğuna kanaat getirdim.. Ancak sürekli alışveriş ettiğim mağazada bu saate rastlayınca denemek için birkaç günlüğüne rica ettim.. ( Esnaf/Müşteri ilişkisinden ziyade dostlarım olarak nitelendireceğim Ebubekir ve Osman Demireller kardeşlere de ( Bedesten Mücevherat ) benim gibi takıntılı/kaprisli/zor beğenen bir saatsevere bu konuda anlayış gösterdikleri için ayrıca teşekkür ederim.. ) Bu deneme süreci sonunda da saatin düşündüğüm kadar konforsuz olmadığına kanaat getirdim ve aldım.

Öncelikle DSSD bilezik ayarı iyi yapılması gereken bir saat zira eğer çok sıkı takarsanız kangren olmanız işten bile değil.. Yok eğer çok bol takarım derseniz bir yere çarpmanız kaçınılmaz..

Ben saatlerimi sürekli bol taktığımdan ne şekilde korumam gerektiği konusunda da az çok tecrübeli sayılırım.. O bakımdan DSSD için de bu tercihimi değiştirmedim.. Yalnız konfor konusunda ufak bir tavsiyede bulunabilirim; DSSD'ın Diver's Extension parçası bileziğe normal bir bakla gibi tutturulmuş ayrı bir parça.. Ancak bir bakla nispetinde ergonomik (içbükey) dizayn edilmediği gibi normal bir bakladan da daha uzun.. Bu durumda ben bu extension'ı normal bir baklaymış gibi bilezikten söktüm ve yerine normal bir bakla ekledim.. Sonuçta diver's extension'a hayatım boyunca ihtiyacım olmayacağını da düşünürsek bana gayet mantıklı gelen bir çözüm yolu oldu..

Resim




Sonuç..

Saate ait negatif ve pozitif yönleri saymak istersek;

(+)
1) ROLEX..
2) Markanın tüm güncellemelerini üzerinde barındıran, yeni bir model..
3) Teknolojik olarak dünya üzerinde bulunan en başarılı -standart üretim- analog ve mekanik dalgıç saati..
4) Markaya ait diğer modellere nazaran daha az bulunan, nispeten nadir görülen bir model..


(-)

1) Ağırlık.. Saatin tam bilezik ile ağırlığı 220gr.
2) Kalınlık.. Saatin kalınlığı 17,7mm.
3) Konfor zayıflığı.. Saatin kasa kalınlığı ile oranlandığında ince kalan bileziği nedeniyle yaşanması kaçınılmaz '' kola iple taş bağlanmış olma '' hissi..



Herkese iyi forumlar..

RazZ
" The difference between men and boyZ is the price of their toyZ "
Kullanıcı avatarı
razz
 
Mesajlar: 5616
Yaş: 47
Kayıt: 18 Ara 2009, 16:05
Konum: Istanbul - Turkey

Re: Rolex 116600 Deep Sea Sea-Dweller kullanıcı incelemesi

Mesaj Bond » 29 May 2012, 16:40

Dostum muhteşem bir inceleme daha :champ: Doğrusu özlemiştik bu incelemeleri ;) Eline sağlık :thumbup:

Güzel günlerde zevkle kullan :champ:
Kullanıcı avatarı
Bond
Administrator
 
Mesajlar: 14072
Yaş: 49
Kayıt: 14 Eki 2009, 21:36

Re: Rolex 116600 Deep Sea Sea-Dweller kullanıcı incelemesi

Mesaj stark » 29 May 2012, 16:46

ellerine saglık , inceleme icin tesekkurler :champ:
bu arada bilekte tank gibi duruyo :shock:
Kullanıcı avatarı
stark
 
Mesajlar: 874
Yaş: 37
Kayıt: 12 Oca 2012, 21:14

Re: Rolex 116600 Deep Sea Sea-Dweller kullanıcı incelemesi

Mesaj cenk » 29 May 2012, 16:47

döktürmüşsün yine başgan eline koluna sağlık :champ:
Kullanıcı avatarı
cenk
 
Mesajlar: 2514
Kayıt: 27 Şub 2010, 21:14

Re: Rolex 116600 Deep Sea Sea-Dweller Kullanıcı İncelemesi

Mesaj vmetin » 29 May 2012, 17:04

Tekrar Tebrikler :champ:
Ben saati zaten çok severdim, senin incelemenle gözümde değeri arttı. Yani sen Rolex'e değer katıyorsun.
Kullanıcı avatarı
vmetin
 
Mesajlar: 5262
Yaş: 89
Kayıt: 13 Ara 2011, 17:37

Re: Rolex 116600 Deep Sea Sea-Dweller Kullanıcı İncelemesi

Mesaj vincefb » 29 May 2012, 17:04

Özlemiştik Razz :champ: :champ:
Kullanıcı avatarı
vincefb
 
Mesajlar: 3462
Kayıt: 11 Ağu 2011, 13:28

Re: Rolex 116600 Deep Sea Sea-Dweller Kullanıcı İncelemesi

Mesaj mucadeleci » 29 May 2012, 17:36

*Razz inceleme yazmış, hazırlıklar başlasın... :) Meyve suyu ve cipsimi alarak incelemenin başına oturdum, her ne kadar "Maalesef önceki incelemeler kadar vakit ayıramadım" demiş olsan da, hazırlığa deydi :)
Bir sorum olacak;
Markanın alamet-i farikası haline gelmiş yazılar ''eksiği yok, fazlası var'' şeklinde bu saattin kadranında da mevcut..
demişsin, buradaki özne saatin tümü mü yoksa kadrandaki yazılar mı? zira yazıların kadranda kapladığı alan benim açımdan naçizane, negatif bulduğum yön bu saat için. He saat için söylediysen ona da sonuna katılıyorum zira saatin bir diver olarak eksiği yok fazlası var.
Zamana and olsun ki.....
Kullanıcı avatarı
mucadeleci
 
Mesajlar: 7271
Yaş: 42
Kayıt: 23 Kas 2011, 07:18
Konum: İzmir / İstanbul

Re: Rolex 116600 Deep Sea Sea-Dweller Kullanıcı İncelemesi

Mesaj Drago » 29 May 2012, 17:44

Hakikaten TAŞ gibi saat Reyiz...mutlu zamanlar tutsun :champ:
Kullanıcı avatarı
Drago
 
Mesajlar: 1286
Yaş: 60
Kayıt: 26 Ara 2011, 01:09

Sonraki

Dön TSF İsviçre Saat Kullanıcı İncelemeleri - Swiss Watch User Reviews

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 71 misafir

   
   
TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista
                                          

     Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      
 

All brand names and trademarks are the property of their respective owners