Zenith Defy Classic Skeleton İncelemesi

İsviçre ve Avrupa Mekanizmalı Saat İncelemeleri ve Kutu Açılışları Bölümü
Forum kuralları
Sayın Üyeler TSF'ye Hoş Geldiniz, İsviçre Saat İncelemeleri Bölümümüzde Üyelerimizin ve TSF'nin İncelediği İsviçre ve Avrupa Üretimi Mekanizmalı Saat Marka ve Modellerinin Kutu Açılış, İzlenim, Teknik Mekanizma Verileri, Makro Fotoğraf, Video, Tavsiye ve Yorumlarını Kapsayan Birçok Değerlendirme Kriterine Ulaşabilirsiniz.

İyi Forumlar Dileriz

TSF

Zenith Defy Classic Skeleton İncelemesi

Mesaj Hellhound » 28 Haz 2020, 09:56

2020 yılı, gelecek nesillerin inanmakta güçlük çekeceği kıvamda devam ediyor. Küresel düzeyde bir pandeminin yaşanması, “yeni normal” tanımlarının yapılması veya sokağa çıkma yasakları kimin aklına gelirdi? Yaşanan süreçle birlikte neredeyse tüm pazarlar gibi yüksek saat pazarı da fabrika ve butiklerin kapalı kaldığı ayların sonunda ciddi şekilde daraldı. İptal edilen fuarlar ve şimdiye kadar yapılan açıklamalar, sektörün ne boyutta bir dar boğazdan geçtiğinin göstergesi niteliğinde. Bu süreçte pazardaki iki ana müşteri grubu net olarak ayrılmış oldu.

Gösterişçi tüketim motivasyonuyla yüksek saat satın alan kitlenin yanı sıra bir de saat meraklısı olarak tabir edilen bizler varız ki, pandemi ve yapılan “evde kal” çağrılarının yansıması bizlerde çok farklı oldu. Daha çok okuma yaptık, daha çok araştırdık ve bir kısmımız şimdiye kadar dikkatimizi çekmeyen/çekemeyen marka ve modeller hakkında bilgi sahibi oldu hatta yönelimleri değişti. Dönemin bana ilk faturası, önceden aklımda olmayan ama kullandığım 1.5 ayın sonunda iyi ki aldım dediğim bir model: Zenith Defy Classic Skeleton.

Resim

Zenith 1865 yılında İsviçre’nin Le Loce Şehri’nde kurulan ve kurulduğu yıldan bugüne fabrikasının yeri değişmeyen köklü bir saat üreticisi. Markanın sektördeki en önemli atılımı, 1969 yılında tarihteki ilk entegre otomatik kronograf mekanizmayı icat etmesi ve mekanizmanın entegre olmasının yanında yüksek frekansta (saatte 36000 vuruş=5Hz) çalışması. “İlk” anlamına gelen El Primero, günümüzde en başarılı kronograf mekanizmalar arasında yer alan ve Zenith’i saat meraklıları arasında saygıyla anılan bir yere taşıyan mekanizma ve serinin ismi. Ancak bu saygı, saat meraklılarının harekete geçmesi için her zaman yeterli olamayabiliyor. 9 yılda 5 CEO gören bir markadan bahsediyoruz!

Resim
Zenith El Primero 3019 Caliber kaynak:journal.hautehorlogerie.org


1999 yılında LVMH grubun Zenith’i satın almasıyla finansal olarak farklı bir çağın başlamasının yanında dönemin CEO’su Thierry Nataf’ın farklı fikirleri ve imza attığı bana göre ucube tasarımlarla marka, çalkantılı bir döneme başlamış oldu. Nataf dönemi sonrasında günümüzde Rolex’in başında olan Jean-Frederic Dufour ve Dufour’dan kısa bir süre sonra pozisyonu devralan Aldo Magada döneminde de Zenith için alarm zilini kapatabilecek işlere imza atılamadı. Bunun sonucunda, tanıtılan birçok yeni modelin üretim bantlarındaki ömürleri 2-3 yılı aşmadı.

2017 yılında LVMH’in saat bölümünün başındaki isim olan, Blancpain’ı direkten kurtaran, Hublot’u ise sıfırdan yaratıp yücelten Jean-Claude Biver, geçici olarak markanın başına geçti ve Zenith’te kapalı sistemin son bulduğu, LVMH grubunun arge ve pazarlama imkanlarının sonuna kadar kullanıldığı yeni bir dönem başlamış oldu. 2017’nin ikinci çeyreğinde Vacheron Constantin’de başarılı işler yapmış olan Julien Tornare, markanın dinamik yüzü olarak bayrağı Biver’den devraldı.

Resim
Julien Tornare


Julien Tornare, gözlemlediğim kadarıyla bugüne kadar çevresel değişkenleri en iyi değerlendiren ve sektörü en iyi okuyabilen Zenith Ceo’su. Mevcut koleksiyon ana hatlarıyla birbirinden ayrılmış; bununla birlikte psikografik ve davranışsal pazar bölümlendirmesi oldukça başarılı yapılmış durumda. Markanın mirasını daha iyi anlayabilmek için El Primero’nun yapımında çalışmış olan ustalarla bir araya gelen veya önceden kimsenin umursamadığı fabrikanın tavan arasında bulduğu bir prototipi günümüze başarıyla uyarlayabilen bir yönetici Julien.

Resim

Pandemi döneminde video konferans şeklinde gerçekleşen bir trwatchclub etkinliğinde Julien Tornare’ı dinleme ve sohbet etme imkanımız oldu. Julien’in markayla ilgili çok net bir çıkarımı var. Yenilikçi bir gelecek olmadan, güçlü bir geçmişin yeterli olamayacağını düşünüyor. Bu nedenle El Primero serisinde köklerine bağlı kalıp müşteri istek ve ihtiyaçlarına cevap verirken, Defy serisini markanın geleceği olarak görüyor. Bu noktada Zenith’e hep saygı duymuş ancak almak için yeterli motivasyonu bulamayan saat tutkunları için, Defy serisinin isabetli başlangıç olduğu tescillenmiş oluyor.

Resim

Defy; 1960’lı yılların sonunda ilk kez görücüye çıkan, Nataf döneminde bilim kurgu filmlerinden fırlamış bir kasayla yeniden tasarlanan ve kısa sürede kaybolan, 2017 yılında yeni kasa formuyla yeniden pazara sürülen bir seri. Mevcut tasarım, Royal Oak ve Nautilus gibi Gerald Genta tasarımları ile yükselen “lüks spor saat” kategorisinde, günlük kullanım için tasarlanmış bir model.

Resim

Güncel Defy’ların ilk örneği, Baselworld 2017’de tanıtılan ve sadece 10 adet üretilen Defy Lab, çok sayıda parçanın meydana getirdiği geleneksel eşapman sistemi yerine tek parça osilatör sistemiyle yüksek saatçilikte çığır açan bir mekanizmaya sahip. Bu mekanizma, günümüzde yüksek frekans olarak adlandırılan 5Hz mekanizmaların 3,6 kat hızında saatte 129600 vuruş (18Hz :shock: ) ile çalışıyor!

Resim
Zenith Defy Lab kaynak:monochrome-watches.com


İlk olarak Defy Lab modelinde kullanılan yenilikçi mekanizma, Baselworld 2019’da tanıtılan Defy Inventor seri üretime geçmiş durumda. 2017 yılında tanıtılan ve 50Hz hızında çalışan Defy 21 ise günümüzde en yüksek frekansta çalışan mekanik kronograf olma özelliği taşıyor. Satışta olan Defy 21 ve Defy Inventor modelleri 44mm çapındaki kasa ölçüleriyle kısıtlı sayıda saat severe hitap ederken Baselworld 2018’de tanıtılan komplikasyonsuz Defy Classic ve Defy Classic Skeleton, 41mm kasa çapı ile koleksiyonun boyut ve fiyat olarak en optimal modelleri konumunda.

Resim

Saatin özellikleri;

Model: Defy Classic Skeleton
Referans No: 95.9000.670/78.M9000
Kasa: Titanyum (Grade 5)
Arka Kapak: Safir Cam
Kadran: İskelet
Kasa Çapı: 41mm
Kasa Kalınlığı: 10.75mm
Su Geçirmezlik:100m
Mekanizma:Zenith Elite 670 SK
Cam: Safir
Bilezik: Titanyum (Grade 5)
Fonksiyonlar: Saat-dakika-saniye, gün göstergesi

Mekanizma

Elite 670, Zenith’in 1994 yılından bugüne kullandığı, güvenilir ve dayanıklı olarak bilinen 3 kollu otomatik bir mekanizma. SK, mekanizmada iskelet kadran için yapılan görsel modifikasyonu belirtiyor. Teorik olarak 50 saat güç rezervi bulunan mekanizmanın rezervinin kullanım sırasında 60 saate yakın bir sürede boşaldığını gözlemledim. Pozisyonlar arası sapma değerleri, ölçümlerime göre -1 ile +1,5 saniye arasında seyrediyor. Koldan çıkarıldığında bırakılan pozisyona göre saatin günlük sapmasını sıfırlamak mümkün. İskelet mekanizmanın saat 10 yönündeki mavi-mor renkli yıldız şeklindeki çarkı, izlemesi keyif veren, ince düşünülmüş bir detay. Genelde ters durmasıyla metalci adamın yüzünü güldüren yıldız şeklindeki rotor, Rolex ve ETA’lara göre sesli, seramik rulman kullanan JLC ve IWC gibi mekanizmalardan sessiz çalışıyor. 2018 yılından itibaren üretilen Zenith 670’lerde manyetik alan koruması için silicon escape wheel kullanılmakta. Hızlı ayarlanabilen tarih çarkının her iki yöne hareket edebilmesi ise pratik bir özellik.

Resim

Kasa ve Kadran

Defy Classic, Genta’nın açtığı yoldan ilerleyen bir tasarım. Entegre bilezik/kayış yapısıyla Royal Oak’a göz kırpan Defy Classic, ince bezeli ve akıllıca tasarlanmış kadranı ile özgün olmayı başarıyor. Kasa materyalinde dayanıklı olarak bilinen Grade 5 titanyum kullanılmış durumda. Titanyum saatlerde yaygın olarak kullanılan ve kolay işlenebilen Grade 2, çizilmeye dayanıksız ve yumuşak bir malzeme iken Grade 5 titanyum sert ve çizilmeye dayanıklı bir materyal. Titanyumun hafifliği ve hipoalerjenik özelliği de saati kullanmayı oldukça kolaylaştırıyor. Tam bir parmak izi mıknatısı olan kasadaki satinajlı ve polisajlı kısımların işçiliği oldukça üst düzey. Bu noktada LVMH grubun Hublot ve Zenith için titanyum kasaları aynı hatta ürettiğini düşünüyorum. Zira tasarımın yanında işçilik olarak Hublot Big Bang Integral ve Zenith Defy Classic, tesadüf olamayacak kadar benzerlik gösteriyor.

Resim

Kasanın su geçirmezlik değeri 100m olarak ayarlanmış ancak tepenin vidalı olmaması bu konuda rahat davranmamı engelliyor. Vardır bir bildikleri vardır diye düşünüp takılmıyorum… Kasanın safir cam olan arka kapağı, mekanizmayı izlemeyi mümkün kılıyor. Ama itiraf edeyim, mekanizmayı kadrandan izlemek daha keyifli :)

Resim

Standart mekanizmaların sergilendiği iskelet tasarımların sıradan ve ucuz göründüğünü düşünürüm. İskelet tasarım benim için, Richard Mille, Roger Dubuis Excalibur ya da Audemars Piguet 15407st gibi mekanizmanın transparan görünüm için tasarlanması anlamına geliyor. Neyse ki Defy Classic Skeleton’da mekanizmanın üzerinde görünen iskelet kadran tasarımı, simetrik yapısı ve detaylı işçiliği ile durumu kurtarıp seyir keyfi yüksek bir görüntü sunuyor. Dolayısıyla Defy Classic Skeleton modelinin parladığı nokta, akıl dolu kadran tasarımı denebilir. Koyu mavi olan chapter ring, saati metal yığını görünümünden uzaklaştırıp hoş bir kontrast verirken ustalıkla konumlandırılmış tarih çarkı ve tarih penceresi, bütünlüğe katkı sağlıyor. Kol ve indislerde kullanılan luminova, çoğu diver saatteki kadar ışıldamıyor ancak uzun süreli okunabilirlik için yeterli düzeyde. Düz olan saatin camında içten antirefle uygulaması mevcut. Darbelere karşı savunmasız olan dıştan uygulanan antireflektif kaplamanın olmaması benim için olumlu bir özellik.

Resim

Kullanım/Konfor

Defy Classic, 41mm kasa çapında, oldukça kısa boynuzlara sahip bir tasarım. Neredeyse dümdüz olan arka kapak, kasanın bileğe tam olarak oturmasını ve saatin oldukça konforlu durmasını sağlıyor. 10,75mm olarak ölçülen kalınlık değeri, manşetlerde sorun yaratmazken saate dengeli bir görünüm kazandırıyor. Defy Classic Skeleton, bir süre misafirim olan Kerem Abi’nin Reverso’su ile birlikte kullandığım en rahat saat. Hafifliğine rağmen bilekte kendini hissettirmesi, kasa ve bilezik yapısıyla sağladığı konfor oldukça üst düzey. Ancak belirtmeliyim ki bu hafiflik, her saat severin tercih edeceği bir husus değil.

Resim

Bilezik

Defy Classic serisi; metal bilezik, kauçuk astarlı deri ve kauçuk kayış opsiyonlarıyla satışa sunuluyor. Yarattığı kontrast ve şık görünümünden dolayı deri kayışlı versiyona niyetlenmiş, sonradan deri kayış alırım diye düşünüp titanyum bilezikli versiyonda karar kılmıştım. İyi ki öyle yapmışım! Saatin titanyum bileziği, bugüne kadar kullandığım/denediğim en konforlu metal bileziklerden biri. İncelen yapısı ve kelebek tokası ile bileği tam olması gerektiği gibi sarıyor. Luxury sports watch kategorisindeki diğer saatler gibi Defy Classic’te bilezikte ince ayar mevcut değil ancak baklalar endüstri standardına göre neredeyse yarım bakla büyüklüğünde olduğundan bileziğin boyutu ile ilgili herhangi bir sorun yaşayan olacağını sanmıyorum. Polisaj ve satinajlı yüzeylerin birlikte kullanımıyla, bilezik ışığı çok güzel yakalıyor.

Resim

Resim

Resim

Saatin kutusu, ayrı bir parantezi hak edecek kadar güzel tasarlanmış. Kutunun içindeki bölmenin kaldırılmasıyla usb ve silme bezinin olduğu katmana ulaşılıyor. Bu katmanda saatin durduğu bölme kapanarak şık bir seyahat kutusuna dönüşebiliyor.

Resim

Saat bana eski tip ahşap Zenith kutusu ile ulaşmıştı. Bunun üzerine Zenith’e durumu anlatan bir e-posta gönderdim ve kısa sürede Konyalı Saat Satış ve Pazarlama Direktörü Ömer Bey bana dönüş yaparak yeni kutulardan ulaştırdı. Bu güzel jest için Zenith’in dünya genelinde en uzun süredir çalıştığı resmi distribütör olan Konyalı Saat’e bir kez de buradan teşekkürlerimi sunarım. Hepimizin istediği saatlere sahip olması dileğiyle :champ:

Resim
En son Hellhound tarafından 28 Haz 2020, 21:43 tarihinde düzenlendi, toplamda 2 kere düzenlendi.
gurmekokular
Kullanıcı avatarı
Hellhound
 
Mesajlar: 1868
Kayıt: 14 Ağu 2014, 15:42
Konum: Ankara

Re: Zenith Defy Classic Skeleton İncelemesi

Mesaj Cruciatus » 28 Haz 2020, 10:38

Harka bir inceleme olmuş. Zevkle okudum.
Güle güle kullanın.


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Kullanıcı avatarı
Cruciatus
 
Mesajlar: 1569
Kayıt: 18 Oca 2017, 13:49

Re: Zenith Defy Classic Skeleton İncelemesi

Mesaj azizkaya » 28 Haz 2020, 11:04

Güle güle kullanın.

SM-N960F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Alınca ya da satınca pişman olmadığım bir saat olmadı.
Kullanıcı avatarı
azizkaya
 
Mesajlar: 3035
Kayıt: 14 Nis 2017, 01:02

Re: Zenith Defy Classic Skeleton İncelemesi

Mesaj Althor » 28 Haz 2020, 11:14

Bir el primero hayranı olarak dolayısıyla Zenith'e de büyük bir sempati besliyorum. Saatlerle ciddi olarak ilgilenmeye başladığım dönemde tanıtılmıştı bu saat ve çok etkilenmiştim gerçekten de. Çoğu skeleton saate göre çok daha ince detaylara ve etkileyici bir ruha sahip. Belki de çoğu saatsever gibi bu hobiye başladığımda skeleton saatlerle çok daha fazla ilgileniyordum fakat sonradan ilgim azaldı; ancak bu saat beğenimdeki yerini korudu. Keyifli, bilgilendirici yazınız için teşekkür eder; saatinizi en güzel günlerde kullanmanızı dilerim.

SM-G973F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Kullanıcı avatarı
Althor
 
Mesajlar: 1115
Yaş: 26
Kayıt: 28 Mar 2019, 16:25

Re: Zenith Defy Classic Skeleton İncelemesi

Mesaj slhgzl » 28 Haz 2020, 11:23

Hayırlı olsun güzel günlerde kullanın.
Civil Engineer
Kullanıcı avatarı
slhgzl
 
Mesajlar: 2108
Kayıt: 30 Nis 2017, 15:46

Re: Zenith Defy Classic Skeleton İncelemesi

Mesaj timeluxury » 28 Haz 2020, 11:33

Çok değerli bilgiler ve harika inceleme için teşekkürler.Saatinizi güzel günlerde keyifle kullanmanız dileklerimle...
Kullanıcı avatarı
timeluxury
 
Mesajlar: 606
Yaş: 39
Kayıt: 07 Eki 2017, 13:02
Konum: İzmir

Re: Zenith Defy Classic Skeleton İncelemesi

Mesaj BoluluBatuhan » 28 Haz 2020, 11:40

Normalde skeleton kadranlar pek hoşuma gitmez kısa süreli bir heves olarak görürüm fakat bu defy skeleton gördüğüm en güzel kadranlardan biri. İnceleme de çok keyifliydi. Güzel günlerinizi göstersin.

F3111 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Kullanıcı avatarı
BoluluBatuhan
 
Mesajlar: 204
Kayıt: 31 Mar 2020, 21:23
Konum: Eskişehir/İstanbul

Re: Zenith Defy Classic Skeleton İncelemesi

Mesaj afl » 28 Haz 2020, 11:49

Mükemmel bir inceleme daha olmuş. TSF arşivlerindeki bir çok önemli ve bilgi dolu yazılarına bir tanesi daha eklenmiş.
Hiç sakınmadan Defy için okuduğum en iyi yazı diyebilirim. Hatta TSF deki en iyi bir kaç yazıdan biri desem yeridir.
Marka bilgisi, marka yönetimi ve CEO ların etkisi, teknik bilgiler, kullanıcı tecrübesi ve bu başlıkların tamamındaki yorumlar ile çok üst düzey bir yazı, arşivlik bir başucu referansı olmuş

Sadece sosyal dile değil, bilimsel dile de ne kadar hakim olduğunu Doktora (Ph.D.) tezini okurken de görmüştüm. Bu inceleme de bunun kanıtı zaten.

Seni uzun süre mutlu edecek bu özel saati zevkle kullanmanı dilerim.
Kullanıcı avatarı
afl
 
Mesajlar: 2705
Yaş: 57
Kayıt: 27 May 2014, 15:18
Konum: İstanbul

Sonraki

Dön TSF İsviçre Saat Kullanıcı İncelemeleri - Swiss Watch User Reviews

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 178 misafir

   
   
TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista
                                          

     Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      
 

All brand names and trademarks are the property of their respective owners