Officine Panerai Radiomir Black Seal PAM292

İsviçre ve Avrupa Mekanizmalı Saat İncelemeleri ve Kutu Açılışları Bölümü
Forum kuralları
Sayın Üyeler TSF'ye Hoş Geldiniz, İsviçre Saat İncelemeleri Bölümümüzde Üyelerimizin ve TSF'nin İncelediği İsviçre ve Avrupa Üretimi Mekanizmalı Saat Marka ve Modellerinin Kutu Açılış, İzlenim, Teknik Mekanizma Verileri, Makro Fotoğraf, Video, Tavsiye ve Yorumlarını Kapsayan Birçok Değerlendirme Kriterine Ulaşabilirsiniz.

İyi Forumlar Dileriz

TSF

Officine Panerai Radiomir Black Seal PAM292

Mesaj drk » 24 Nis 2010, 16:14

Dünyada bir çok markanın hayal bile edemeyeceği bir hayran kitlesine sahip Panerai. Hayranları kadar nefret edenleri de var tabii. Benim açımdan böylesine köklü bir tarihi ve tasarımları olan bir markayı beğenmemek elde değil. Uzun yıllardır devam eden minimalist tasarım anlayışınıda günümüze çok az değişiklikle başarılı bir şekilde adapte edebilmesi marka değeri açısından çok önemli bir olgu.

Resim

Günümüzde Panerai nin kasa tasarımları Luminor ve Radiomir olarak iki kategoriye ayrılıyor. (Bir de unutulmaması gereken Mare Nostrum) Markanın tüm modellerinin ortak noktası olarak sadeliği söyleyebiliriz. Bileğinizdeki ne olursa olsun eğer Panerai ise sadelik ön plandadır. Markanın en beğendiğim modellerinden biri de Radiomir Black Seal Ceramic.

Resim

Saatin ilk dikkatimi çeken özelliği kasasının materyeli. Adından anlaşılan kasanın seramikten yapıldığı ama aslında durum farklı. Kasa Zirkonyum oksidin(ZrO2) üzerine özel bir teknikle seramik tozunun kaplanmasıyla imal ediliyor. Uzun yıllardır endüstride kullanılan bu dayanıklılığı artırma tekniği 1986 yılında IWC sayesinde saat endüstrisine kazandırıldı.(Pilots Chrono). Bu sayede özellikle çizilmelere daha dayanıklı ve saatçilikte sıklıkla kullanılan 316L derecesinde çeliğe nazaran 5 kat daha sert bir malzeme elde edilmiş oldu. Başka üreticilerde bu tekniği kendi modellerine uyarlayarak farklılık yarattılar. Bunlardan biri de Panerai. Bu materyelin en büyük özelliği olarak sertliğini gösterdiler ancak saat kasasının daha sert olması her zaman istenilen bir durum değil. Çiziklere karşı kazanılan zafer yabana atılmamalı ancak maddenin fiziksel özelliklerinden dolayı kasanın kırılganlığı artmış durumda. Yanlış anlaşılmasın, elbette çok sağlam bir saat ancak darbe gördüğü takdirde darbenin yönü, şiddeti ve maruz kalma süresine göre çelikten yada diğer metallerden farklı bir karakteristik gösteriyor. Şöyle açıklayayım. Çeliğin deforme olmadan karşılayabileceği darbe şiddeti seramikden daha az ancak sınırlar aşıldığında çeliğin verdiği reaksiyon ezilme iken seramiğinki kırılma. Ancak aynı darbe şiddetinde çelik ezilirken seramik hasarsız kalabiliyor. Seramiğin yüzey sertliğinin fazlalığı ise çiziklere karşı çeliğin önüne geçmesini sağlıyor. Kırılma olayıyla ilgili internette bir yazı buldum. IWC nin double chrono modelinin sert bir yüzeye düşürülmesi sonucu kasası kırılmış ve maalesef tamiri yok. Çelikte ise böyle bir sorun olmayacak muhtemelen kasada ufak bir ezik oluşacaktı. Yani sertlik beraberinde kırılganlığı getiriyor. Panerai daha öncede kasa yapımında farklı malzemeleri denemişti. Çeliğin ve titanyumun yanı sıra pvd kaplama ve tantalium metali başı çekenler arasında.

Resim
Resim

Saatin çapı 45mm. Deneyene kadar kolda duvar saati gibi duracağını zannediyordum ancak beklediğim olmadı. Gayet dengeli bir duruşu var. Bunda kadran-kasa oranının da payı olduğunu sanıyorum. Bezel kısmının dar tutlmasıyla kadran daha da ön plana çıkmış. Zaten bu da neredeyse tüm panerai lerde görmeye alıştığımız bir durum. Kadran sandviç diye tabir edilen çift katmanlı bir tasarıma sahip. Yani bir nevi 3 boyutlu derinlik hissine sahip numaralar ve çubuklar kullanılmış.Oldukça hoş bir detay. Luminova kaplaması ise son derece kaliteli, karanlıkta adeta bir el feneri. Luminovanın beyazı ile kasa-kadran-kayış üçlüsünün siyahının mükemmel bir zıtlık ve beraberinde okunulabilirlik oluşturduğunu düşünüyorum. Saat ilk çıktığında saat 6 konumunda küçük bir denizaltı kabartması vardı. 2. dünya savaşı sırasında kullanılan İtalyan ordusu tarafından geliştirilen insanlı torpidolar italyancada maiale olarak geçmekte. İngilizce de ise pig yani domuz kadran olarak anılıyor bu kadran modeli. İlk çıkan J serisi (toplam 1000 adet) nden sonra Panerai radikal bir kararla bu kabartmayı kadrandan kaldırdı. Böylece bilerek yada bilmeyerek standart üretim bir modeli limitli üretim yapmış oldu. Bu konuyu istinye parktaki rhodium mağazasında tesadüfen karşılaştığım ortadoğu panerai marka sorumlusuyla paylaştım. O da neden böyle bişey yapıldığını bilmediklerini ancak bu sayede J serisi radiomir ceramiclerin değerlerinin bir anda arttığını söyledi. Kişisel fikrim J serisi modellerin göze daha hoş göründüğü yönünde. Ayrıca ince yapısı sayesinde kasa, bilekle çok iyi bir uyum yakalıyor.

Resim
Resim
Resim

Bir başka panerai ye özgü ayrıntılardan biri ise kayışın kasayla birleşme yeri. Panerai ler genel olarak çok kayış seçeneği ve kolay değişimin yapılabilmesiyle bilinir. Luminor kadar olmasa da Radiomir için de bu durum geçerli. Saatlerini kişiselleştirmek isteyenler için binlerce farklı seçenek mevcut. Radiomirde de kayış değişimi kasanın arkasındaki küçük vidalar sayesinde rahatça yapılabiliyor. Özgürce bu değişimi yapabilmek ve alternatif kayış bolluğuda kullanıcı açısından güzel bir durum. Kayış tokası ise bilindik Panerai geleneği biraz kaba ama oldukça sağlam bir duruşu var.

Resim
Resim

Saatin her yeri seramik değil. Arka kapak, ayar pimi, vidalar ve toka pvd kaplama çelikten imal edilmiş. Bu malzemelerin rengi kasanın renginden biraz daha koyu bir tonda. Çok beğendiğim diğer bir ayrıntı da bu.

Resim

Gelelim mekanizmaya. Bilindiği üzere Panerai hem kendi mekanizmalarını hem de ETA dan aldıklarını modifiye ederek saatlerini imal ediyor. Bu seneki Basel de Panerai giriş seviye kurmalı mekanizmasını tanıttı. Bu radiomir de ise Unitas 6497-2 tabanlı OP XI mekanizması kullanılıyor. 17 taşlı 56 saat güç reservi olan kurmalı bir mekanizma. 21600 bph hızında çalışan adeta klasikleşmiş bir model. Saat 9 yönündeki küçük saniye hoşuma giden bir başka özeellik. OP XI in 2002 yılında tanıtımı yapıldı ancak unitas ın geçmişi çok daha eskilere dayanıyor. Aslen cep saatleri için üretilmiş bir mekanizma bu yüzden sağlamlığından şüphem yok ancak panerai nin kendi tasarım ve üretimleri olmadığı için saati daha üst seviyelerdeki modellerle kıyaslamamı engelliyor. ETA nın kendi marka ailesi dışındaki markalara mekanizma ve parça teminini keseceğini açıklamasıyla diğer markalarında ileride kendi tasarım ve üretim mekanizmalarını çıkaracğını sanıyorum.

Resim

Toparlamak gerekirse; geçmişi ve izlediği politika bence yabana atılmaması gereken bir marka panerai. Son yıllarda, saat sektöründeki atağını da görmezden gelmemek lazım. Tasarım, marka değeri, kalite ve daha birçok konuda başı çeken firmalardan biri. Kendi fiyat kategorisinde iyi bir konumda olduğuna inanıyorum. Radiomir Ceramic le ilgili son derece şık, aynı zamanda spor olabilen az sayıda modelden biri. Kasasındaki yenilikçi malzemenin kullanılışının onun için hem avantajı hemde dezavantajı var. Elbette ki kırılacak korkusuyla cam fanusda saklayacak değiliz. Zaten bahsettiğim olaylar öyle kolay kolay normal bir kullanıcının başına gelebilecek cinsten değiller. Şimdiki asıl merakım PAM 339 modelindeki kompozit materyelin yapısı. Bunu da ilerleyen zamanlarda göreceğiz. PAM292 bir kaç ay önce yaklaşık 6000 € luk bir etikete sahipti. Bu haliyle her cebe uygun değil ancak imkanı olanlar için denenmesi hatta saklanması gereken bir model olduğunu düşünüyorum.

Resim

Bir başka favorim ise PAM339 :D

Resim

Not: Fotoğraflar alıntıdır.
En son drk tarafından 24 Nis 2010, 22:41 tarihinde düzenlendi, toplamda 3 kere düzenlendi.
Kullanıcı avatarı
drk
 
Mesajlar: 11874
Kayıt: 20 Nis 2010, 23:24

Re: Officine Panerai Radiomir Black Seal PAM292

Mesaj Clk » 24 Nis 2010, 21:49

Drk, yine güzel bir inceleme olmus. Yalniz bir ekleme yapmak istiyorum. Panerai PAM339'da kullanilan malzemenin IWC Top Gun serisinde kullanilan malzeme ile hicbir ilgisi yok. Panerai'da (PAM339) kullanilan malzemenin adi composite ve yine Panerai patentli. Composite ana malzemesi ise Aluminiyum.

viewtopic.php?f=13&t=2485&p=26266&hilit=panerai#p26266

Paylasimin icin tesekkürler
TÜRK'üm!!! Ülkem TÜRKIYE CUMHURIYETI, bayragim TÜRK BAYRAGI ve milli icecegim RAKI'dir...
Kullanıcı avatarı
Clk
 
Mesajlar: 9669
Kayıt: 17 Kas 2009, 02:03

Re: Officine Panerai Radiomir Black Seal PAM292

Mesaj nickynick » 24 Nis 2010, 22:14

Harika bir inceleme olmuş Doruk, emeğine sağlık, ilgiyle okudum.
Time is a great teacher, but unfortunatelly it kills all its pupils.
Kullanıcı avatarı
nickynick
 
Mesajlar: 7292
Kayıt: 16 Kas 2009, 22:44

Re: Officine Panerai Radiomir Black Seal PAM292

Mesaj Frax » 24 Nis 2010, 22:30

Drk teşekkürler gerçekten ayrıntılara çok iyi değiniyorsun :)
Kullanıcı avatarı
Frax
 
Mesajlar: 7085
Kayıt: 27 Ara 2009, 15:36

Re: Officine Panerai Radiomir Black Seal PAM292

Mesaj Bond » 06 Mar 2011, 03:36

Doruk Panerai ve saat hayranları için ayrıntılarla dolu ve fotoğraflarla desteklenen çok güzel bir inceleme olmuş. Eline sağlık.
Kullanıcı avatarı
Bond
Administrator
 
Mesajlar: 14072
Yaş: 49
Kayıt: 14 Eki 2009, 21:36

Re: Officine Panerai Radiomir Black Seal PAM292

Mesaj drk » 06 Mar 2011, 14:33

Rİca ederim herkese. Her ne kadar darbelerde kırılma ihtimali yüksek olsada, seramik panerailere çok yakışıyor. :)
Kullanıcı avatarı
drk
 
Mesajlar: 11874
Kayıt: 20 Nis 2010, 23:24

Re: Officine Panerai Radiomir Black Seal PAM292

Mesaj nickynick » 06 Mar 2011, 17:14

8 Giorni Brevettato yazısı çok havalı ;)
Time is a great teacher, but unfortunatelly it kills all its pupils.
Kullanıcı avatarı
nickynick
 
Mesajlar: 7292
Kayıt: 16 Kas 2009, 22:44


Dön TSF İsviçre Saat Kullanıcı İncelemeleri - Swiss Watch User Reviews

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 69 misafir

   
   
TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista
                                          

     Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      
 

All brand names and trademarks are the property of their respective owners