Tissot Tissonic (1973) İnceleme

İsviçre ve Avrupa Mekanizmalı Saat İncelemeleri ve Kutu Açılışları Bölümü
Forum kuralları
Sayın Üyeler TSF'ye Hoş Geldiniz, İsviçre Saat İncelemeleri Bölümümüzde Üyelerimizin ve TSF'nin İncelediği İsviçre ve Avrupa Üretimi Mekanizmalı Saat Marka ve Modellerinin Kutu Açılış, İzlenim, Teknik Mekanizma Verileri, Makro Fotoğraf, Video, Tavsiye ve Yorumlarını Kapsayan Birçok Değerlendirme Kriterine Ulaşabilirsiniz.

İyi Forumlar Dileriz

TSF

Tissot Tissonic (1973) İnceleme

Mesaj mucadeleci » 23 Eki 2016, 01:55

Tissot Tissonic :

Selamlar dostlar, aşağıda incelemesini okuyacağınız saat, epeydir edinmek istediğim “Tuning Fork” mekanizmalı bir saat, aklımda Bulova Accutron vardı ama çok şükür Allah’a ki daha da iyisi nasip oldu. Beni epeydir bu kadar heyecanlandıran bir saat olmamıştı.
Saatimiz “Tuning Fork” mekanizmalı ve hem çok temiz kondüsyonu, hem de kadran konfigrasyonu ile çok nadir denk gelen/gelebilecek bir “Tissot Tissonic” elbette hemen saatimizi incelemye geçmek isterim. Fakat herhangi bir “Tuning Fork” mekanizmalı bir saatin incelemesini yaparken bu sistemin mucidi olan Bulova firmasının Accutron modeline değinmeden geçmemeli diye düşündüm ve incelemeye bu efsane modelden bahsederek başlamak istedim.

Temelleri 1875 yılına dayanan ve Çek asıllı bir Amerikalı tarafından New York merkezli olarak kurulan Bulova firması, 1950 yılında saflarına yetenekli bir İsviçreli mühendis olan Max Hetzel’i kattı. Bu yetenekli abimiz 1952 yılında Elgin ve Lip firmalarının ürettiği ve tanıttığı elektrikli/elektronik saatleri incelemekle görevlendirildi.

Bahsi geçen Elgin 725 mekanizma;
Resim

Bahsi geçen Lip R27 mekanizma;
Resim

Max Hetzel gerekli incelemelerini yaptı ve o döneme kadar saatçilik endüstrisindeki sözde! en önemli buluş olarak tanıtılan/reklam edilen bu saatlerin aslında çok da hassas zaman tutmadığını ve de daha iyisini yapabileceklerini firmasına rapor etti. Kabaca raporunda şöyle dedi; Bu arkadaşlar elektronik kol saati yaptık diye yaygara kopartıp piyasadan parsayı toplamak istiyorlar ama yaptıkları saat halen bildiğimiz klasik balans çarkı ile çalışıyor, ve zaman tutması da herhangi mekanik saatten daha iyi değil, aslında yaptıkları; tulumba çarkı yerine pil ve bobin kullanmaktan öte bir şey değil. Dedi :) ve oturdu masasına çalıştı, çok çalıştı, çabaladı ve sonunda 1955 yılında “Tuning Fork” mekanizmalı ilk prototipini İsviçre’de yaptı, bu prototip 1/10mm aralıklı 120 adet dişliden müteşekkil, bakır bobinlerin de yardımı ile saniyeyi 200 eşit parçaya bölebilen, 1,5V kuru pil ile çalışan bir örnekti.

İlk Accutron prototipi ahşap bir kasa içine çalışılmış.
Resim

Bu temel üzerine çok çalışan Max Hetzel ve arkadaşları 1959 yılında Accutron 214 ismi verdikleri elektrikli/elektronik saatlerini, günlük maksimum 2 saniye, aylık 2 dakika sapma değerinde çalışabilir hale getirdiler, mekan ise Maiden Lane/New York’daki Bulova firması idi. 1960 yılında mekanizmanın tanıtımını yapıp aynı yıl seri üretime geçtiler.

İlk seri üretim Bulova Accutron 214 mekanizması:
Resim

Şimdi ise yavaş yavaş gelelim Tissot Tissonic saatimize doğru :)
Temelleri 1853 yılına dayanan Tissot firması, saat endüstrisindeki istikrarlı ve başarı getiren duruşu ile kendisini 1970’li yıllara taşımış ve kaliteli saatlerini nispeten uygun fiyata müşterileri ile buluşturarak başarısını pekiştirmekteydi.

1970’li yıllarda pek çok firmanın yaptığı gibi, Tissot firması da yukarıda bahsettiğim ve Bulova patentli Accutron mekanizmayı bugün için özel saydığımız bazı modellerinde kullandı. ETA firmasında, yine mucidi Max Hetzel tarafından geliştirilip, ulaşabileceği en üst seviyeye getirilmiş, adeta mükemmelleştirilmiş bu mekanizma “Tuning Fork” aleminin adeta Rollce Roys’u yada benim değişimle Cadillac’ı olarak görülüyordu. Bu mekanizma saniyeyi 300 eşit parçaya bölebilen ve günlük 1sn. aylık 1dk.’nın altındaki sapma değerlerine kavuşarak son halini almış ve yeni ismi olan ESA 9162/9164 numaraları ile anılıyordu, bu iki mekanizma arasındaki tek fark ise; 9162: sadece tarih, 9164 ise: tarih ve gün göstergelerine sahiptir bu neden ile tek bir mekanizma olarak da anabiliriz ki bizim saatimizdeki örnek 9164’dür.

Omega firması da aynı mekanizmayı bazı modellerinde kullanıp kadranına 300hz.’e ithafen 'f300hz' yazmakta idi. Kullandığı bu mekanizmaya da kalibre kodu olarak 1260 numarasını işliyordu.

Örnek bir Omega Geneve f300 modeli;
Resim

Bu fotoda da mekanizması mevcut. Omega firmasının değişi ile cal.1260;
Resim

Benim açımdan işin güzel yanı ise; Omega’nın kullandığı mekanizmalar prinç malzemeden mamul iken, Tissot Tissonic modellerindeki mekanizmalar çelik üzerine rodyum kaplamalı olarak üretiliyordu. Tissot firması da Tissonic saatlerinin mekanizmalarını 2010 kalibre kodu ile envanter edip, yine mekanizmalarının üzerine bu kodu işliyordu.

Bazı Tissonic mekanizma örnekleri;
Resim
Resim
Resim

Elimizdeki saatimize gelirsek; :arrow:
[url=http://hizliresim.com/A3lGgB]Resim

Saatimiz yastık kasa yada nam-ı diğer cushion case ve kasası çelik, çelik kasanın üstü fırçalı/mat ve kenarları parlak, kasanın üzerinde, mika camı çevreleyen tırtıklı bezeli (fluted bezel) mevcut ki, bu bezel parlak ve göz alıcı görüntüsünü alabilsin diye, prinç üzeri beyaz altın kaplama olarak üretilmiş. Peki neden çelik bir saatte bu parçayı prinç kullanmışlar diye soracak olursanız; prinç malzeme altın kaplamayı çeliğe kıyasla daha iyi ve uzun süreli tutar.

Bu arada, saatimize elimdeki mavi kayışlardan birini taktım ve karşılıklı kahvemizi içtik :D
Resim

Kadrana gelince tek kelime ile can alıcı (pardon, iki kelime oldu :) ). Kadranın ışığa göre farklılık gösteren ve dile getiremeyeceğim güzellikte bir tona sahip mavisinin içine elektrik rezistör figürünü siyaha çalan koyu gri ve parlak bir renk ile zevk ve ustalık ahengi içinde işlemişler. Bu mavi kadranın üzerini rodyum kaplı parlak çelik indisler ve logo süslüyor ki bu indisler ve logonun üzerine beyaz boya ile yapılan trimler/son dokunuşlar müthiş keyifli bir uyum getirmiş saate. En başta belirttiğim gibi saatimizin kondisyonu yaşına göre çok çok iyi ve bu yaştaki saatlerin ortalamasının çok üzerinde ve bunun bize bir avantajı da saatimizin üzerindeki, cam, tepe ve toka elimize orijinal olarak ulaşmış durumda. Tepenin üzerinde Tissonic kelimesinin ‘T’ harfi bulunmakta zira Tissot’un ‘T’ si logo karakterinde olur ve ortasında bir çizgi olur o yıllarda. Tokamızda da yine ‘TISSOT’ yazısı mevcut.

Aşağıda toka ve tepe detayları da dahil olmak üzere bazı fotoğraflar ile sizleri baş başa bırakıyorum dostlar. Bu saat ve mekanizması üzerine yazacak pek çok şey var daha ama şimdilik sizleri sıkmamak adına incelemeyi biraz kısa kestim. İmkan buldukça saatimizin fotoğraflarını ekleyeceğim inşallah. Umarım beğenerek okumuşsunuzdur.
Saygı ve Hürmetlerimle... :thumbup:

Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Zamana and olsun ki.....
Kullanıcı avatarı
mucadeleci
 
Mesajlar: 7271
Yaş: 42
Kayıt: 23 Kas 2011, 07:18
Konum: İzmir / İstanbul

Re: Tissot Tissonic (1973) İnceleme

Mesaj jstein » 23 Eki 2016, 02:16

mucadeleci harika bir inceleme olmuş eline sağlık, tekrar hayırlı olsun. Diğer önemli markaların aklıma gelen "tuning fork" serileriyle naçizane ufak bir katkıda bulunayım.
Movado/zenith electronic
Longines ultronic
Rado electrosonic
Universal geneve unisonic
Eterna sonic
Certina certronic
Bir de tabi omega'nın mekanizmayı geliştirmesiyle saniyeyi 720 eşit parçaya bölen omega megasonic var.
En son jstein tarafından 24 Eki 2016, 18:47 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
One Timex digital watch, broken.
Kullanıcı avatarı
jstein
 
Mesajlar: 1250
Kayıt: 11 May 2015, 13:39

Re: Tissot Tissonic (1973) İnceleme

Mesaj mucadeleci » 23 Eki 2016, 02:22

Teşekkür ederim *jstein :) :thumbup:
Zamana and olsun ki.....
Kullanıcı avatarı
mucadeleci
 
Mesajlar: 7271
Yaş: 42
Kayıt: 23 Kas 2011, 07:18
Konum: İzmir / İstanbul

Re: Tissot Tissonic (1973) İnceleme

Mesaj SeiKinetic » 23 Eki 2016, 02:53

Nadir modellerden, oldukça temiz ve bakımlı görünüyor. Tebrikler. İnceleme için ayrı bir parantezle, ayrı bir teşekkür etmek isterim. Keyifle okudum. Güzel günlerde kullanın.
Tutto ha una maniera.
Kullanıcı avatarı
SeiKinetic
 
Mesajlar: 867
Kayıt: 08 Tem 2016, 10:14
Konum: Ksk

Re: Tissot Tissonic (1973) İnceleme

Mesaj sedir » 23 Eki 2016, 04:19

Çok -ama çok- güzel bir inceleme ve saat.
Güle güle, güzel günlerde kullanman dileğiyle...
Vakit nakittir.
Kullanıcı avatarı
sedir
 
Mesajlar: 3229
Yaş: 61
Kayıt: 07 Nis 2010, 21:03

Re: Tissot Tissonic (1973) İnceleme

Mesaj eraslani » 23 Eki 2016, 08:03

Eline saglik mücadeleci :champ:


SM-G930F cihazımdan gönderildi
Kullanıcı avatarı
eraslani
 
Mesajlar: 4339
Yaş: 47
Kayıt: 26 Oca 2012, 13:03

Re: Tissot Tissonic (1973) İnceleme

Mesaj kethuda57 » 23 Eki 2016, 08:16

Musa abi ellerine sağlık harika bir inceleme olmuş.
Güzel günlerine eşlik etsin inşallah :champ: :champ:
Senin kuşların olurdu mevsimi yolculuklara çağıran...
İnstagram : kethuda57
Kullanıcı avatarı
kethuda57
 
Mesajlar: 1904
Yaş: 40
Kayıt: 26 Tem 2011, 21:02
Konum: İstanbul-Anadolu

Re: Tissot Tissonic (1973) İnceleme

Mesaj Khan » 23 Eki 2016, 08:19

Çok temiz ve güzel bir inceleme, hayırlı olsun :)
God is good! Eski Kullanıcı Adı Nethuistr
Kullanıcı avatarı
Khan
 
Mesajlar: 1560
Kayıt: 25 Mar 2016, 12:17

Sonraki

Dön TSF İsviçre Saat Kullanıcı İncelemeleri - Swiss Watch User Reviews

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 140 misafir

   
   
TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista
                                          

     Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      
 

All brand names and trademarks are the property of their respective owners