TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

Saat Kayış / Bilezik ve Kilit Sistemleri

İsviçre ve Avrupa Mekanizmalı Saat İncelemeleri ve Kutu Açılışları Bölümü
Forum kuralları
Sayın Üyeler TSF'ye Hoş Geldiniz, İsviçre Saat İncelemeleri Bölümümüzde Üyelerimizin ve TSF'nin İncelediği İsviçre ve Avrupa Üretimi Mekanizmalı Saat Marka ve Modellerinin Kutu Açılış, İzlenim, Teknik Mekanizma Verileri, Makro Fotoğraf, Video, Tavsiye ve Yorumlarını Kapsayan Birçok Değerlendirme Kriterine Ulaşabilirsiniz.

İyi Forumlar Dileriz

TSF

Saat Kayış / Bilezik ve Kilit Sistemleri

Mesaj Clk » 06 Şub 2010, 17:35

Merhaba Arkadaslar,

yine baska bir istek üzerine cesitli markalara ait kilit sistemleri ve kayis/bilezikler üzerine bir inceleme yapmak istiyorum.

Inceleyecegim saatlerin resimleri toplu olarak asagidadir. Inceleme toplu olarak zaman alacagi icin parca parca ekleyecegim.

Resim

Ilk saat celik bilezik ve yeni kilit sistemine sahip olan Datejust. Datejust ve Milgauss ayni kilit sistemine orta baklalari parlatilmis olan bilezige sahip. Kullanim konforu acisindan cok cok üst düzey diyebilirim. Ancak, parlak orta baklalarda cok fazla saati kullanmasaniz bile 100lerce cizik görmeye kendinizi hazirlayin.

Kilit sistemi bu bilzekte gercekten ince düsünülmüs ve inanilmaz bir kullanim kolayligi sagliyor. Sanki eski sistem cok zormus gibi konustum ama tirnaklari kisa biri iseniz yada tirnak yiyen birisi o zaman ne demek istedigimi cok daha kolay anlayabilirsiniz.

Kilit sistemi tek bir parmak hareketi ile aciliyor ve bitti. Diger sistemlerde ki gibi önce ilk kilidi ac, sonra ikinci kiliti daha sonrada bileginden cikar yok. Kilidi actiginiz gibi bilezik bilekten cikmaya hazir :)

Bir baska önemli nokta saati herhangi bir alete ihtiyac dumadan yarim bakla kücültüp büyütme olanagi. Ilk resim yarim baklanin acik oldugu hali. Ikinci resim ise bilekte ki pozisyonu

Resim

Resim

Alttaki resim yarim baklanin kapali halini gösteriyor ve son resimde bilege nasil oturdugunu. Özellikle siki saat sevmeyenler icin agir birsey tasima yada bilek hareketlerine ihtiyac durumunda cok yararli bir özellik.

Resim

Resim
TÜRK'üm!!! Ülkem TÜRKIYE CUMHURIYETI, bayragim TÜRK BAYRAGI ve milli icecegim RAKI'dir...
Kullanıcı avatarı
Clk

Re: Kayis/Bilezik ve Kilit Sistemleri

Mesaj Clk » 06 Şub 2010, 17:52

Sirada ki saatler deri kayisli olan modeller.
Panerai Luminor Marina Base Logo (L serisi)
Breitling Colt Ocean Automatic
Meister Singer Perigraph

Normalde kim ki 44 mm capli ve 24 mm genislikte bilezigi olan celik bir saat düsünse herhalde kolda rahatsizlik verecegini dusunur ama inanilmaz bir sekilde Panerai hem 38 mm'lik Breitlingten hem de 43 mm'lik Meister Singer'den daha konforlu. Bunun ilk nedeni kullanilan deri cinsi ve kalitesi. Panerai cok ihtisamli gözükmeyen ancak yüksek konforlu ve yumusak deri bir kayis kullaniyor. Breitling ise maalesef orijinal kayisini kullanamiyor artik. Üzerindeki kayis yine orijinal Breitling ama bu saate ait degil. 500 metre WR'li bir saatte zaten Paneraida ki gibi ikinci bir kayis vermeden deri kayis ile piyasaya sürmezler. Breitling konforda ikinci geliyor. Deri biraz kalin oldugu icin kola alismasi uzun zaman istiyor ama hem saatin hafifligi hemde kayisin 18 mmlik genisligi bu zaafi kapatiyor.

Gelelim Meister Singer'e. Basimin belasi olan bu saatin dizaynina bayiliyorum ama aldigimin 3. gününden itibaren kayis kolda rahatsizlik vermeye basladi ve bu halen devam ediyor. Saat ile ilgili en ufak bir sorunum yok ama kayis beni öldürüyor. Almayi düsünen arkadaslar illaki kolda uzun süreli denesin derim. Kayis 21 mm genisliginde.

3 saatten kilit kismi en genis olan Panerai ve en dar olan Breitling. Saatlerin boyutlarina göre bu normal ama konforda yine Panerai 1 numara. Bazen saatlerin neden bu kadar cok para ettigini mekanizma, dizayn yada kaliteye nazaran baska yollar ilede anlayabiliyoruz :)

Resim
TÜRK'üm!!! Ülkem TÜRKIYE CUMHURIYETI, bayragim TÜRK BAYRAGI ve milli icecegim RAKI'dir...
Kullanıcı avatarı
Clk

Mesaj Clk » 06 Şub 2010, 18:11

Simdi Rolex Submariner. Submarinerin kilit mekanizmasi gercek anlamda bir dalgic mekanizmasi degil. Bu anlamda ki en güzel saat ayni zamanda profesyonel dalgic saati olarak kullanilabilecek Sea Dweller Deep Sea modeline ait. Deep Sea gercek anlamda ek bir bilezige sahip. Rolex bu ek baklalari o kadar güzel bir sistem ile saklamis ki Bond'tan rica edecegim Deep Sea bilzegine ait PDF dosyasini buraya yükleyecek birazdan.

Gelelim Sub bilezigine, her ne kadar parlatma islemi olmadigi icin yeni bilezikler yaninda optik anlamda biraz pasif kalsada bence gercek Sub severler hicbir zaman parlatilmis bir bilezige sahip olmak istemeyeceklerdir. Bu saatin kendine özgü bir güzelligi var ve bu sabit tutulmali. Mat ama Brushed optik bilezik hem kolda inanilmaz güzel duruyor hemde kullandikca güzellesiyor.

Kilit mekanizmasi güvenlik adina muhtesem bu saat icin koldan cikma yada kilidin acilma ihtimali yok. Kilit sistemini acmak icin iki hamleye ihtiyac duyuyorsunuz. Ölcü ayarlamasi kolay yapilabilecek sekilde dizayn edilmis ama dedigim gibi Deep Sea bu konuda apayri bir kategori olusturuyor.

Kilit mekanizmasi normal saatlere oran ile biraz yüksek konumlandirildigi icin özellikle kilit sistemi üzerinde ki cizikleri görmezden gelmeniz gerekecektir. Bu güne kadar Submarineri kolda rahat bulmayan yada bir sekilde sikayet eden kimseyi tanimadim, tanisabilecegimide zannetmiyorum.

Resim

Resim

Resim

Kullanıcı avatarı
Clk

Mesaj Clk » 06 Şub 2010, 18:50

Daytona. Bugüne kadar bircok kez yazdim, celik/altin tamamen zevk meselesi ama ciziklere maalesef katlanmak zorundasiniz. Sistem burada biraz daha farkli. Yine cift kilit mekanizmali ama bence kullanilmasi en zor sistem. Ilk kilit mekanizmasinin pozisyonu parmagin ikinci kiliti acmak icin yeterli derinlige inmesine biraz mani oluyor. Tabiki bu yazdiklarimin tamami göreceli.

Resim

Update'li Daytonalar ise resimde gördügünüz kilit sisteminden biraz daha farkli bir sistem kullaniyor. Aradaki farki baska bir resimler ile aciklayalim

Update Daytona kilit sistemi
Resim

Update öncesi Daytona kilit sistemi
Resim

Hali hazirda 6-7 yasinda ve ciziklerden anlayacaginiz üzere yogun olarak taktigim bir saat ama ne kilit mekanizmasinda nede bilezikte hicbir gevseme yada lackalasma yok. Hangi ortamda olursa olsun kolda güzel bir hissi var ve chronometre ile denize girebilme sansini veriyor. Almayi düsünen herkese tavsiye edebilecegim bir saat.

Resim

Buda gecen gün Flash altinda cektigim igrenc resimden sonra (saati temizlemedim ama) güzel bir resim olsun :)

Resim
Kullanıcı avatarı
Clk

Mesaj Clk » 06 Şub 2010, 19:17

Bu Day-Date bence hem saat, hem de kayis olarak Rolex kalitesinin en büyük göstergesi. Saat 30 yasinin üzerinde ama halen bilezikte ki bosluklar kabul edilebilecek durumda. Makine haric hic bakim görmedi ve hic parlatma islemi yapilmadi. Sadece bilezik ile saatin bulustugu noktada belli bosluklar olustu ki buda sadece pimlerin yenilenmesi ile asilacak bir problem.

Resim

Bu bilezik Almanca Borke, Türkce karsiligi Kabuk olarak adlandiriliyor. Orta baklalarin seklinden dolayi bu bilezige bu isim verilmis. Bulunmasi cok zor olan ve tasiyabilmek icin ciddi sekilde agir giyinilmesi gereken bir saat. Hani tabiri caiz ise kiyafete göre saat degil, saate göre kiyafet :) Resimde bos kolda 50 cent gibi durdugunu söylememe gerek yok herhalde :) Ancak özellikle siyah, gri ve lacivert takim elbise ile geceleri inanilmaz hos duran ve los ortamda ki isik altinda göz alan bir saat. Ancak gercek saat hastalarinin bu saatte ilgilendigi tek nokta bilezigi.

Kilit sistemi Daytonanin kolay sekli. Yine köprü üzerindeki male/female sistemi ile calisan kilit inanilmaz kolay kapanip aciliyor ve benim acaba acilir da kaybedermiyim korkularimi 30 sene sonra bile (saati 4 sene önce aldim) bosa cikartmayi basariyor.Kilit sistemi üzerindeki Rolex amblemi kiliti acmak ile görevlendirilmis.

Resim

Hem kullanirken farkli, hem de takarken farkli bir saat. Bu bilezik ile cok daha farklilasiyor.

Resim
Kullanıcı avatarı
Clk

Mesaj Clk » 06 Şub 2010, 19:20

Bugünlük yeter. Arkasi yarin :)

Yarin incelenecekler

Pasha de Cartier
Seiko LM
Chronotech
Jacques Le Mans F1 Special
Kullanıcı avatarı
Clk

Mesaj nickynick » 06 Şub 2010, 20:25

clk ben en son saati yengenin sanmistim ya :) incelemeler icin tesekkurler bu arada,
Time is a great teacher, but unfortunatelly it kills all its pupils.
Kullanıcı avatarı
nickynick

Mesaj Clk » 06 Şub 2010, 20:53

Bu saatin hikayesini Bond anlatir sana :) Ben bu aksam disari cikiyorum. Ama kisa aciklamasi su, hem esimin hemde benim takabilmem icin altin bezeli cikarttirip yerine pirlanta bezel taktirdik. Bu arada bilgi olarak söyliyeyim, dünyanin her yerinde president tarzi saatler var ve bu saatler hatunlar icin degil. Rolex President yazip biraz arastirirsan anlayacaksin ne demek istedigimi :)
Kullanıcı avatarı
Clk

Sonraki

Dön TSF İsviçre Saat Kullanıcı İncelemeleri - Swiss Watch User Reviews

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: csgoz ve 337 misafir

TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista

Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      

All brand names and trademarks are the property of their respective owners