Ziyaliv yazdı: Son olarak ekliyorum forumda eğer ki yazdıklarımızın sonucunda türk saat sektörüne olan endişe devam edecek ve hala Türk ekonomisi desteklenmesi yerine yurtdışı satış birimleri tercih edilecekse, en azından Lütfi Liv Saat yetkilisi olarak benim burada yazı yazmamın bir manası kalmayacaktır.
Ziyaliv öncelikle şunu belirtmek isterim TSF forumlarında kurallarda belirtildiği üzere firma yetkilisi titri ile kurumsal firma temsilicileri ve tüzel kişilik üyelikleri kabul edilmemektedir. Burdaki her üye sahış olarak TSF'de bulunmaktadır, bu sebeple sen bir saat firması sahibide olsan TSF'de yazıların sevdiğimiz bir üyemiz ve şahıs tarafından gelen paylaşımlar olarak değerlendirilmektedir. Bu durumun aksi altyapısı hazırlanmış ve ilerde faaliyete geçecek olan farklı bir bölümde olacaktır. Aynen Timezone ve WUS forumlarında olduğu gibi.
Bizler bu forumu Türkiyede insanları bilinçlendirmek ve bilgi vermek üzere geliştiriyoruz, hemde kendi tarzımıza göre biçimlendirerek burada paylaşım yapmaktan zevk alıyoruz. Hiç destek olmuyorsunuz manasına gelen bir sitem görüyorum ama herşeyden önce bu kalitede ve düzende böyle bir yerin olması bile başlıbaşına destektir. İnternette onlarca bulunan saat siteleri, blogları, forumlarında sahte ürünlere destek verilmekte ve hatta saat firmalarını kötüleyerek onlarca, yüzlerce yıllık tarihlerine, çalışanlarına saygısızlık edip, tesis yatırım, kalite kontrol seviyelerini ve pazarlama tanıtım aktivitelerini hiçe sayarak hayali rakamlarla kar marj maliyet analizleri yaparak insanların markalı saatlerden soğutmaya çalışanlar var. Hatta ne üdüğü belirsiz, faturasız, vergisiz, hiç bir resmiyeti olamayan uydurmasyon markalarla evde printerdan sahte sertifika basarak kanunları hiçe sayıp halk arasında replika tabir edilen ürünlerden farksiz saatleri üretip pazarlamaya çalışan kişilere dahi şahit oluyoruz. Sahibinden GittiGidiyor gibi sitelerde dahi birçok şikayet olmasına rağmen bu ürünlerin pazarlanmasına destek oluyor. Açıkça yazayım bizim bu 1.5 senede gördüğümüz şu; kimse bir bilinçlendirme yada yapıcı iş peşinde değil, herkes malı nasıl götürürümün peşinde.
Az önce kontrol ettiğim verilere göre TSF'ye yurtdışından kayıt olmuş ve zaman zaman farklı ülkelerdeki lokasyonlardan bağlanarak erişim yapmış olan 611 adet üye bulunmakta. Biz bu üyelere veya Türkiyede ikamet eden kişilere Türkiyeden saat alın diye baskı kuramayız yada yabancı satış sitesi linklerinin paylaşımını kısıtlayamayız. Seninde bildiğin gibi en başından beri tavsiye niteliğinde her zaman ülkemizden faturalı ve garantili ürünlerin alınması konusunda yapıcı telkinde bulunuyoruz ve bunun avantajlarınıda belirtiyoruz. Fiyat her sektörde ve her segmentten tüketici için ilk sıralarda yer alan bir tercih sebebi. Artık günümüzde en üst ekonomik sosyo/kültürel grupta dahi zaman zaman fiyatlandırma seviyesi hizmet ve alınan servis kalitesi ne kadar yüksek olursa olsun ön plandaki bir kriter olabiliyor. Ayrıca kim yeri gelince dışardan alışveriş yapmıyor, hatta senin dahi eski mesajlarında Türkiyede bulamadığım bir saati ebayden aldım çok uygun geldi diye paylaşımların olması lazım. Yeri geliyor bir ürün burada bulunmuyor, distribütor dahi getirmiyor tüketici elbette yurtdışından bu saati alabilmelidir.
İlerleyen zamanlarda aynen global yabancı forumlarda olduğu gibi sponsor marka forumlarında üyelere bilgi vererek tanıtım yapan firma temsilcileri olursa onların verdiği bilgilerde her zaman doğru olmak zorunda olacaktır. Biz kendi çıkarımız yada başkalarının çıkarı için burada asla hatalı bir bilginin verilmesini kabul etmeyiz. En adı duyulmamış saat markasını soran tanımadıkları bir üye için dahi burada birçok işi gücü olup, vakti dar ve değerli olan iş adamları, üniversite profesörleri, inşaat firması sahipleri, vb kişiler bile araştırarak tamamen iyi niyetle yardım amaçlı bilgi vermeye çalışıyor. Elbette biz üyelerin yazdıklarından sorumlu değiliz ama kendimizde bir şey yazarken çok dikkat edip araştırıyor ve öyle yazıyoruz, hatalı bir bilgide yazarsak, gene kurallarda belirtildiği şekilde resmi bir kaynaktan istek yada şikayet gelirse bunları düzeltiyoruz.
Armani konusuna gelirsek diğer konuda belirtiğim gibi burada senin bir hatan yada kötü niyetin yok, sende burdaki üyelere verilen bilgiyi aktararak bilinçlendirmeye çalışıyorsun ama sana bu bilgiyi veren firma çalışanın yaklaşımı son derece hatalıdır ve etik bulmuyorum. Firma böyle kabul ediyor diye bir kavram olamaz çünkü herşey yasalara ve iş ahlakına uygun olarak yapılmak zorundadır. Armani İtalya'dan telefonla aldığımız bilgi haricinde Armani USA Globalden e-mail yolu ile aldığımız bilgide aynı. Gelen bilgi Armani firmasının İtalyada üretim tesislerinin bulunmadığı ve ürünlerin mekanizma parçalarının Japonyadan gelmekte olduğu ve bunun haricinde İtalya, Almanya, İsviçre gibi ülkelerden gelen parçaların/aksesuarların Çin'de montajlanma ve üretim sürecine tabi tutulduğu şeklindedir.
Ayrıca şunuda belirtmek isterim; burdaki durum günümüz ekonomisinde belirtilen marka için gayet mantıklı ve şaşırtıcı olmayan bir üretim sürecidir ve bu seviyedeki bir firmanın Çindeki üretim tesislerinin kontrol şartları ve üretim ekipman kaliteside gayet yeterlidir. Bir malın Çinde üretilmesi onun kötü olduğu manasına gelmemekte fakat ne yazık ki toplumda bu tarz bir bilinç oluşmuştur. Bununda gene sorumlusu sahte ve kalitesiz ürünlerdir. Burda bahsettiğimiz ürün o kapsama girmemektedir ve satış fiyatlarıda global seviye olarak üretim ve marka segment yapısına uygundur. Armani saatlerin arka kapaklarında CE belgesi bulunmakta buda o ürünün AB kalite normlarına uygun olduğu ve AB ülkelerinde dolaşım ve satışına yasal olarak izin verildiğini simgelemektedir. Kalite/performans değerleri kişisel yorumlarla tartışılabilir veya tercih edilip edilmemesi kişilere göre değişir ve kendi kararlarıdır ama üstteki diğer bilgiler yorum değildir.
Bunları neden yazdım; Daha önceki konularda saat sektörünün durumu ve çalışanların eğitim kalitesinin yetersizliğinden yakınıldı. Bu konulara sende destek verdin, sektörden birçok kişide katıldı. Zaman zaman tartışmalar ve fikir ayrılıklarıda oldu ama siz gençler olarak yeni kuşak saat firma sahipleri bu durumu değiştirecek olan kişilersiniz. Seni burda herkes seviyor ve saygı duyuyor ama bir çok mesajında konuya bir marka temsilcisi ve satıcısı olarak yaklaşman iyi niyetli olmana rağmen antipatik algılanıyor. Bağlı olduğun yada ürünlerini sattığın firmayı gözü kapalı savunmak yerine daha objektif yaklaşman benim şahsi görüşüme göre daha samimi karşılanacak ve mesajında belirttiğin saplantı ve ön yargıların yıkılımasına sebep olacaktır.
Armani müşteri hizmetleri yetklisinden gelen mail alıntısı ekte; Bu mesajı muhatap alması gereken kişi İtalya fabrikası bilgilerini sana veren XYZ firma elemanıdır. TSF'nin ne Armani ile nede herhangi bir saat firması ile bağlantısı bulunmamakta. Bu mail paylaşımını kişisel algılamamalısın sonuçta sen XYZ firma elemanından aldığın bilgiye dayanarak ciddi bir açıklama yazmışsın ve bizede seni ciddiye alarak bu açıklamaya cevap vermek düşer. Yoksa normal bir üye X saat Almanyada üretiliyor Çinde değil diyerek kendi düşüncesini ve yorumunu belirtse; sadece hayır Çinde üretiliyor bilgileri okuduk, gördük diyerekte cevap verebilir üyeler ve bizler. Zaten bu tarz yorumlar ve düşünceler yüzlerce mesajda bulunmakta. Armani saat kullanılmasına, satılmasına yada alınmasına karşıda değiliz, isteyen herkes her markayı almakta ve tercih etmekte özgürdür. Çindeki yasal üretimlerede karşı değiliz, karşı olduğumuz ürünler vergisiz, kanunsuz şekilde taklit olarak üretilen Çin kaynaklı sahte ürünlerdir.
Dear Sir,
Thank you for contacting Armani!
The movement is from Japan and watches are assembled in China plant, we don't have any manufacturing facility in Italy but the components come from all over the world including Switzerland, Italy and Germany.
For further questions, please call our customer care team at 1-800-842-8621. They are there to assist you Monday - Friday, 8-6 CST.
Thanks for writing,
Armani Customer Service
emporioarmani@fossil.comwww.armaniwatches.com800.277.4013