TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

Saat Markaları ve Segmentler

Tüm Genel Saat Konuları Üzerine Paylaşımlar
Forum kuralları
Sayın Üyeler TSF'ye Hoş Geldiniz. Genel Saat Sohbeti Bölümümüzde Saatlerle İlgili Diğer Spesifik Konu Başlıklarımız Haricideki Sohbet ve Paylaşımlarınızı Yapabilirisiniz. Düzenli ve Anlaşılabilir Bir Ortam Olması Amacı ile Lütfen Mesajlarınızı Yazım Kurallarına Uygun Formatta Yazmaya Gayret Ediniz.

İyi Forumlar Dileriz

TSF

Saat Markaları ve Segmentler

Mesaj Bilo » 13 May 2010, 15:58

Sedir'in Saatleri başlığında konuşulduğu gibi saatleri kendi düşünceme göre segmentlere ayırdım. O başlıkta segment konusu otomobiller ile ilgili açıldığı için segmentlerin otomobil dünyasındaki karşılıklarını da belirtmeye çalıştım.

Timezone gibi yabancı forumlarda bu konudaki tartışmalar çok ateşli geçtiği için genelde bu konuları açanlara "ateşe dayanıklı elbiseni giy" gibi nasihatlar verilir genelde. Keşke Nomex kıyafet ile fotografım olsaydı, buraya koyardım :)

Egzotikler: Her şeyin en iyisini isteyenler için en pahalı hammaddeler ve en iyi işçilik ile üretilmiş saatlerdir. Yüzyıllardır en iyi saatleri üreten köklü firmalar ile teknolojinin sınırlarını zorlayan komplikasyonlar üreten markalar bu grupta yer alır. Kasa açılmadan görülmeyecek olsalar bile elle dekore edilerek eşsiz güzelliğe getirilmiş mekanizmalar, büyük komplikasyonlar ve tourbillionlar bu segmentin tipik özellikleridir.
Örnek: Patek Phillipe, Vacheron Constantin, A. Lange und Söhne, DeWitt
Otomobil dünyasındaki karşılıkları: Bentley, Ferrari, Pagani, Koenigsegg

Üst lüks sınıfı: İlk bakışta egzotiklere benzeseler de gerek üretim yöntemleri (parça yapımı ve montajda el işçiliği yerine otomasyona ağırlık verilmesi), gerek üretim hacmi gerekse fiyat bakımından egzotiklerden farklıdırlar. “grande sonnerie” gibi aşırı komplikasyonlar üretmeseler de bu markaların çift kronograf, 8 gün güç rezervi gibi komplikasyonları bulunmaktadır.
Bazıları aslında böyle bir sınıfın olmadığını, benim bu gruba yazdığım markaların alt modelleri ile bir alt sınıfta, komplike modelleri ile egzotik sınıfta rekabet ettiğini de iddia edebilir; bence oldukça geçerli bir görüştür.
Örnek: Panerai, Blancpain, Jaeger-LeCoultre
Otomobil dünyasındaki karşılıkları: Porsche, Jaguar

Orta lüks sınıfı: En son teknolojinin sağladığı kalite ile seri üretim yöntemlerini birleştirerek kaliteli, hassas ve orta sınıfın ulaşabileceği fiyatta saatler sunan markalar bu segmenttedir. Kronograf, 2. zaman dilimi gibi günlük hayatta işe yarayan komplikasyonlar, fazla dekore edilmemiş olsalar da COSC sertifikası alacak kalitede mekanizmalar bu segmentin tipik özellikleridir.
Örnek: Rolex, Omega, Breitling, Zenith
Otomobil dünyasındaki karşılıkları: Mercedes, BMW

Alt lüks sınıfı: Kuvars saatler çıkana kadar çalışan sınıf için düşük fiyatlı ancak kaliteli saatler üreten markalar, 10-20 liralık saatlerin çıkması ile (biraz da mecburen) lüks sınıfına çıkmışlardır. Genelde kuvars veya ETA 2824 ve 7750 gibi sıradan sayılabilecek mekanizmalar kullanırlar.
Örnek: Oris, Tissot, Hamilton, Victorinox
Otomobil dünyasındaki karşılıkları: Volkswagen, Fiat, Renault

Bu sınıflandırmalar sübjektiftir, kişiden kişiye değiştiği gibi (eminim ki clk Rolex’in, Omega’nın değil Jaeger-LeCoultre’un yanında olması gerektiğini söyleyecektir) zaman içinde de değişebilir.
Kullanıcı avatarı
Bilo

Re: Markalar ve segmentler

Mesaj Clk » 13 May 2010, 16:24

Su cep telefonumdan kurtulup bilgisayarimin basina geceyim de rolex'i vacheronun yanina koyacagim :) saka bir tarafa genel anlamda dogru ama cok genel bir siniflama bu. Bekleyin ortaligi karistiracagim
TÜRK'üm!!! Ülkem TÜRKIYE CUMHURIYETI, bayragim TÜRK BAYRAGI ve milli icecegim RAKI'dir...
Kullanıcı avatarı
Clk

Mesaj 2fast4u » 13 May 2010, 16:56

Bu siralamada Rolex in bir ust basamaga cikmasinin yani sira oris in de pilli saat ureticilerin yanindan kurtulmasi acil gerekmektedir.
The world is yours .
" serial flipper"
Kullanıcı avatarı
2fast4u

Mesaj Bilo » 13 May 2010, 18:07

"Pilli saat" deyip geçmemek gerek bence.

Resim
Kullanıcı avatarı
Bilo

Mesaj Zemberek » 13 May 2010, 19:17

Nerede ZZR-1100, R1, Goldwing Seiko, Casio, Orient, Citizen :D, latife yapıyorum kızmayınız. Bu başlık çok karışacak gibi geliyor :D. Sınıflandırmanın subjektif olduğunu zaten söylemişsiniz ama egzotikler kısmında DeWitt'e katılıyorum ama Urwerk, de GRISOGONO, Azimuth ve benzerlerinin de egzotik olarak anılması gerekmez mi?
Kullanıcı avatarı
Zemberek

Mesaj Clk » 13 May 2010, 19:43

Döndüm. Simdi ortaligi karistirabilirim. Bilo arkadasimizin yapmis oldugu siralama maalesef sadece kendisince yaptigi bir siralama.

Internet önemli bir bilgi kaynagi ama yanlisi ve dogrusu ile direkt olarak dogru kabul edilmemesi gereken bir kaynak.

Simdi yapilan siralamaya geliyorum.

Egzotik, Üst Lüks Sinif, Orta Lüks Sinif ve Alt Lüks Sinif :) Bu durumda diger baslikta tartismis oldugumuz Seiko direkt alt sinifa giriyor ki o baslik altinda yapmis oldugumuz tartismanin bir anlami kalmiyor.

Diger bir olay, nasil oluyor da Breitling ile Rolex ayni kategori altinda yer aliyor? Patek, Vacheron, Lange gibi markalarin yaninda Dewitt markasinin ne isi var? Hangi mantiga göre oraya yerlestirilmis? Kistas ne? Tarihi mi? Komplikasyonlari mi? Kaltesi mi? Isciligi mi? Mühendisligi mi? Imaji mi? Kusura bakmazsan Bilo su soruyu yöneltecegim. Vacheron, Patek ve Lange ile Dewitt markasini bir tutarak bu tarihi markalara mi hakaret etmek istiyorsun? yoksa Dewitt markasina kilif uydurmaya ve yüceltmeye mi?

JLC ve Panerai hangi mantik ile ayni baslik altinda yer aliyor? Kistas ne? Blancpain neden dekategorize edilmis? Blancpain'in vacheron'dan farki ne ki bir alt kategoride yer aliyor? Hangi mantik ile Tissot ile Victorinox bir tutuluyor ve daha da vahimi Oris ve Hamilton gibi tarihe mal olmus ve kaliteleri ispatlanmis markalar ile ayni kefeye konuluyor?

Zenith, Rolex ile her zaman bas edebilecek bir marka. Peki hangi mantik Omega ve Breitling'i bu iki marka ile es tutuyor? Nedenlerini ögrenebilirsem sevinirim. Zenith ve Rolex gibi yaraticiliklari mi var? Kaliteleri bu iki marka kadar yüksek mi? Kendi mekanizmalarini mi üretiyorlar? Omega son 10 senedir Co-Axial makine ile ki kendi buluslari degil. Mekanizmalarda söz sahibi olmaya basladi. Omaga markasi her zaman düsük bütceli yüksek kaliteli olarak gecer. Nasil oluyorda saat sektörünün tarihine derin imzalar atmis iki marka ile ayni kefeye konuluyor? Breitling hakkinda hic konusmuyorum bile :)

Bir karsilastirma yapilirken yada markalar kategorize edilirken belli kistaslara göre ele alinir. Genel manada yapilan degerlendirme cok cok yanlis olmamak ile beraber ciddi handikaplar icermekte.

Eger Bilo arkadasimiz bu sorularin cevaplarini kaynakli olarak verebilir ise Modern60 ve ben detayli olarak aciklamalari yazacagiz. Ancak, bu sekilde "bana göre budur" ile Milyar dolarlik sektör yürümüyor maalesef.
TÜRK'üm!!! Ülkem TÜRKIYE CUMHURIYETI, bayragim TÜRK BAYRAGI ve milli icecegim RAKI'dir...
Kullanıcı avatarı
Clk

Mesaj Frax » 13 May 2010, 19:58

Herkesin kendi sıralamasını yapmasına müsade var mı bilemiyorum ancak BENCE:

Breguet,Patek,Vacheron,Blancpain,JLC,Lange
Rolex,IWC,Zenith,Glashütte
Omega,Panerai,Breitling
Oris,Tag,Baume&Mercier
Tissot,Hamilton,Certina

gibi olabilir diye düşünüyorum :)

Dewitt,Urwerk,Richard Mille,Romain Jerome ise apayrı bir grupta.
Kullanıcı avatarı
Frax

Mesaj 2fast4u » 13 May 2010, 21:49

clk sorulacak tum soruları sormus ekstra olarak Audemars pıguet acaba saat markası degıl mı dıye sormak ıstedım.Son olarak frax ın sıralamasına katılmakla bırlıkte patek ıle beraber Ap yı de eklemek ısterım.Saygılar
The world is yours .
" serial flipper"
Kullanıcı avatarı
2fast4u

Sonraki

Dön TSF Genel Saat Sohbeti - General Watch Discussion

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 36 misafir

TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista

Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      

All brand names and trademarks are the property of their respective owners