.
.
Arkadalar u s覺ralar profesyonel olarak saat kay覺覺 iine girdim. Yani bu iin ticaretini yapaca覺m. Amac覺m uluslararas覺 da覺t覺m a覺 olan bir marka ile, saatleriniz i癟in 繹zel olarak tasarlan覺p; m羹mk羹n olan en y羹ksek kalitedeki derilerden 繹zenle 羹retilmi kay覺lar覺 sizlere ve t羹m d羹nyadaki saatseverlere ulat覺rabilmek.
Bu ie girerken edindiim tecr羹beleri, sizlerin penceresinden bakarak forumda paylamak istiyorum. Yani kay覺 al覺rken nelere dikkat etmeliyiz? Benzeri konular mevcut lakin bu bal覺覺 daha 癟ok bir tutorial. Bir eksper olmasam da u anda kay覺larla 癟ok fazla zaman ge癟irdiim i癟in yard覺mc覺 olabileceimi d羹羹n羹yorum. Bal覺k alt覺nda kafan覺zdaki her t羹rl羹 soruyu sorabilirsiniz.
Malzeme
ncelikle malzemeden balayal覺m. Gerek deri olsun, gerekse baka malzemeler, dayan覺kl覺l覺k ve kalite g繹rsellikten daha 繹nemlidir. Malzeme kalitesini de derinin kendi kalitesi ve deriye verilen emek belirler. Herhangi bir yerden al覺nan deri direk olarak ilenebilir ve sat覺labilir ama bu pek de sal覺kl覺 deildir. Teknolojinin de gelimesiyle deriye uygulanan finisaj teknikleri de gelimitir. Tanning'den sonra su ge癟irmezlik, dayan覺kl覺l覺k, antibakteriyel koruma gibi bir 癟ok uygulama yap覺labilir. Yani daha kesmeye bi癟meye balamadan 繹nce, derinin 羹zerinde bir 癟ok ilem uygulamak gerekiyor ve bu ilemlerin derinin yap覺s覺n覺 bozmamas覺 gerekiyor. Malzemeden bahsederken kay覺覺n astar覺nda kullan覺lan malzeme, i癟erisinde kullan覺lan malzeme de 繹nem ta覺yor. Astarda kullan覺lan malzemenin teri emmesi tercih sebebidir. Tere dayan覺kl覺 bir 癟ok malzeme teri ge癟irmez. Bu da alerjiye sebebiyet verebilir. Astar覺n hem teri emmesi hem de nefes almas覺 gerekir.
Bunun yan覺nda derinin t羹r羹ne g繹re de 繹zellikler farkl覺l覺k g繹sterebiliyor. Mesela k繹pek bal覺覺 derisi dayan覺kl覺l覺覺, su ge癟irmezlii ve bakteri tutmayan yap覺s覺 ile 繹n plana 癟覺kar. G羹zellii ile en 癟ok tercih sebebi olan timsah derisi, aksine 癟ok dayan覺kl覺 deildir. zellikle s覺rt b繹lgesinden yap覺lan kay覺larda se癟imler doru yerlerden yap覺lmazsa ve deriye baz覺 uygulamalar yap覺lmazsa k覺r覺lmalar olabilir. G繹bek b繹lgesi ekseriyetle daha dayan覺kl覺d覺r. Veya deri elde edilen b羹y羹kba hayvan覺n ya覺, derinin hayvan覺n hangi b繹lgesinden elde edildii gibi bir 癟ok fakt繹r de kay覺覺n覺z覺n kalitesine dorudan etki eder.
Sonu癟: Kay覺 sat覺n al覺rken sizlere deri veya malzeme konusunda da yeterli bilgileri salayabilen 羹reticileri tercih etmeniz 癟ok 繹nemli. Bu, 羹reticinin deri hakk覺nda bilgisi olduunun bir ispat覺 olacakt覺r.
襤癟ilik
襤kinci olarak i癟ilie gelelim. Kay覺 fiyatlar覺 internette ortalama 70 Dolar'dan bal覺yor, y羹zlerce dolara kadar 癟覺kabiliyor. Peki bunlar覺n ka癟覺n覺n fiyatland覺rmas覺 doru yani ka癟覺 verdiiniz paray覺 hak ediyor? ahsi fikrim, bir 羹r羹n羹n deeri, o 羹r羹ne verilen emekle doru orant覺l覺d覺r. Tabi emek derken, benim oturup 4-5 saatte yapt覺覺m kay覺覺n emeiyle 40 y覺ll覺k ustan覺n 4-5 saatte yapt覺覺 kay覺覺n emeini k覺yaslamamak laz覺m. Olay kestim katlad覺m diktim kadar basit gibi g繹r羹nse de bununla uzaktan yak覺ndan alakas覺 yok.
Kay覺覺 sat覺n almadan 繹nce, i癟ilikte bakmam覺z gereken noktalar覺:
Tasar覺m
Diki
Kenar i癟ilii eklinde bal覺ca 3'e ay覺rabiliriz.
Tasar覺m 繹nemlidir 癟羹nk羹 ortaya 癟覺kan kay覺覺n hem kendi i癟inde kusursuz olmas覺, hem de saatinizle b羹t羹n olduunda uyumlu olmas覺 laz覺md覺r. Kendi ba覺na 癟ok g羹zel g繹r羹nen bir kay覺, saatinize takt覺覺n覺zda 癟ok alakas覺z durabilir. Bu sebeple de kay覺 al覺rken saatiniz veya benzer kasa ve kadran yap覺s覺ndaki bir saatle olan resmini veya ger癟eini g繹rmeniz 繹nemlidir. Bunu 羹reticinin internet sitesinde de g繹rebilirsiniz, al覺p kendi saatine takm覺 bir m羹teride de g繹rebilirsiniz.
Diki 繹nemlidir 癟羹nk羹 el dikii ve makine dikii aras覺nda dayan覺kl覺l覺k fark覺 vard覺r. El dikiinde s繹k羹k olmas覺 durumunda yaln覺zca bir diki s繹k羹l羹r. Makine dikiinde ise s繹k羹k olmas覺 halinde bir ka癟 s覺ra birden s繹k羹l羹r.
Bunun yan覺nda, dikiin bitirme noktas覺 da 繹nemlidir. Arkada kocaman olarak b覺rak覺lan diki bitirme noktalar覺 i癟ilikteki kalitesizlii g繹sterir. Bu demektir ki diki bitmi, usta 癟akma覺 癟ak覺p dikii yakm覺 ve 癟eki癟le d羹zeltmi. Bunun yerine, sadece diki bitirmeye onlarca dakika harcanabilir ve sonunda da ipin balang覺癟 noktalar覺 dahi se癟ilemez. El dikiinin onlarca taktii, y繹ntemi var.
襤pin t羹r羹 de 癟eitlilik g繹sterebilir. 襤pin malzemesi, mumlu olmas覺, kat say覺s覺 gibi.
Bu noktada da kay覺 elinize ge癟tiinde saati inceler gibi dikiini nak覺覺n覺 incelemelisiniz

Kenar 襤癟ilii
Arkadalar kenar k覺sm覺na bir ka癟 uygulama yap覺labilir. Bunlar kesimden sonra olduu gibi b覺rakmak, polisaj yapmak veya boya atmak olabilir. Ne t羹r bir boya at覺l覺rsa at覺ls覺n, bir s羹re sonra mutlaka bu boya atma yapacakt覺r. Tere y羹zde y羹z dayan覺kl覺 bir boya mevcut deildir. Deri esnedik癟e boyan覺n aras覺 a癟覺labilir ve i癟eri ter alarak yap覺s覺 bozulur. G繹r羹n羹m a癟覺s覺ndan boya daha g羹zel g繹r羹n羹r.
Bundan baka deriyi olduu gibi b覺rakmak uzun vadede daha sal覺kl覺d覺r lakin eer gerekli ilemler uygulanmazsa kenarsan su veya ter giren boya deride ime yapar, derinin dayan覺kl覺l覺覺na etki eder. Kenara yap覺lan en g羹zel ilem imdilik polisaj ve ek malzemelerle getirilen su ge癟irmezlik ve dayan覺kl覺l覺k olarak g繹r羹n羹yor.
Kay覺 al覺rken cafcafl覺 boyalarla boyanm覺 kay覺lar覺 ederken bir kez daha d羹羹nebilirsiniz.
Pazarlama
Bu noktada kendini m羹teriye en effaf ve en doru haliyle ifade edebilen sat覺c覺 kazan覺yor. 襤nternetten sat覺 yapan 癟ou 羹retici, koyduklar覺 fotoraflarla bile yolda kalabiliyor. Mesela adam 150 dolara satt覺覺 canvas bir kay覺覺n fotoraf覺n覺 koymu ama kay覺覺n baz覺 k覺s覺mlar覺nda kesimdeki hatalardan dolay覺 ip s繹k羹羹 olumu. Bu demektir de benim size satt覺覺m kay覺lar ileride 癟orap s繹k羹羹 gibi gelebilir

Yani ne ilemler yap覺lm覺sa veya size nas覺l bir 羹r羹n gelecekse, 羹reticinin bunu en effaf haliyle t羹keticiye yans覺tmas覺 gerekir. Ancak bu noktada alaca覺n覺z 羹r羹nden emin olabilirsiniz.
imdilik yazabileceklerim bunlar. Sizlerin sorular覺yla veya akl覺ma geldik癟e bu bal覺k alt覺nda eklemeler yap覺labilir. Sorular覺n覺 burada sorabilirsiniz.
Arkadalar aff覺n覺za s覺覺narak bir dipnot ekleme gerei g繹r羹yorum. Yapmaya 癟al覺t覺覺m eyi ger癟ekletirmek ad覺na T羹rkiye'nin en b羹y羹k kurumsal irketlerinden birindeki iimden ayr覺ld覺m. Yani u anda yegane iim saat kay覺覺 ii. Amac覺m sevdiim ii yapmak ve bu iin ger癟ekten de hakk覺n覺 vermek. 襤nallah baar覺l覺 olurum da sizlerin ve t羹m saat severlerin kar覺s覺na 癟ok kaliteli, ayn覺 zamanda 癟ok g羹zel 羹r羹nlerle 癟覺kar覺m. Dikkat ederseniz siz TSF 羹yelerini baka saat severlerden hep ayr覺 tutuyorum 癟羹nk羹 aram覺zda ticaretten 繹nce dostluk ilikisi var. Ben u anda b羹y羹k bir 羹retici konumunda deilim. G繹n羹l isterdi ki fabrikam olsun, 羹retim yapay覺m, sizleri gezdireyim, evlerinizde uraman覺z i癟in gerekli b羹t羹n el aletlerini deriyi ipi sizlere temin edeyim, neyin nas覺l yap覺ld覺覺n覺 anlatay覺m, bundan keyif alay覺m ama malesef durum b繹yle deil. Bu ie giren veya girmeyi planlayan kardelerimiz ne konumdaysa ben de u anda o konumday覺m. Tek fark, ben bu ie g羹nd羹z羹m羹, gecemi, emeimi, sermayemi, k覺sacas覺 hereyimi veriyorum. Takdir edersiniz ki bu noktada paylaabileceim tek ey hereyimi vererek edindiim bu bilgiler ama bu bilgileri ticari olarak sizlerle paylamam覺 istemeniz yaln覺zca beni 癟ok zor durumda b覺rak覺r. Herhangi bir siteden bir kay覺 almak istiyorsan覺z, bu kay覺la ilgili istediinizi sorabilirsiniz, elimden geldiince yard覺mc覺 olmaya 癟al覺覺r覺m ama ticari anlamda bilgi payla覺m覺 yapmak beni zor durumda b覺rak覺r.
Sayg覺lar覺mla,