Maalesef tanımlar yerine verdiğim örnekler üzerinde durulmuş. Aslında konuyu "segmentleri o şekilde ayırman yanlış", ve "o marka o segmentin tanımına uymuyor" şeklinde ikiye ayırabilirsek daha verimli bir tartışma olabilir.
Egzotik saatleri "Yüzyıllardır en iyi saatleri üreten köklü firmalar ile teknolojinin sınırlarını zorlayan komplikasyonlar üreten markalar bu grupta yer alır." diye tanımlamıştım, Patek Philippe ve Vacheron Constantin ilk gruba (Yüzyıllardır en iyi saatleri üreten köklü firmalar), DeWitt ikinciye (teknolojinin sınırlarını zorlayan komplikasyonlar üreten markalar) giriyor. "200 senelik firma ile 10 senelik yan yana konmaz" diye bir kural olduğunu bilmiyordum. Belki en üst segmenti dikine olarak "en prestijli markalar" ve "acayip komplikasyonlar üreten küçük firmalar" diye ikiye ayırmalıyız.
DeWitt'i yüceltmek gibi bir amacım yok, örnek olarak F. P. Journe ya da Richard Mille de yazabilirdim. Aralarında benzeri olmayan komplikasyonlar da bulunan saatlerden senede sadece 1000 tane üretip en ucuzunu 50.000 dolara satan bir marka bence egzotiktir. DeWitt ürettiği saatlerin şatafatı ve ulaşılmazlığı ile köklü markaların yanındadır, prestij ve tarih olarak aynı mahallede bile bulunmaması bunu değiştirmemelidir.
Alt segmentte durumun oldukça bariz olduğunu zannediyordum, anlaşılan yanılmışım. Aşağıda örnek olarak verdiğim markalardan birer model var:

Bu saatlerin Amerika'daki liste fiyatları 575 ile 975 dolar arasında, aynı mekanizmaya sahipler, aynı çelikten yapılmışlar, camları safir. O halde hangisi hangi özelliği ile farklı segmente girecek? Hamilton, 100 sene önce Omega'dan önde yer almış bir marka olabilir (markaların zaman içinde yer değiştirebileceklerini söylemiştim), Tissot'un en alınası modeli "fiyakalı bir G-Shock"a benzeyen T-Touch olabilir ama bu söz konusu markaların benzer özelliklerdeki saatleri benzer fiyattan sattıklarını değiştirmez.
"Orta lüks sınıf" diye tanımladığım segmentin ortak yanı bu markaların senede yüzbinlerce saat üretmesi, fonksiyonel amaçlarla tasarlanıp üretilmiş mekanizmalarının hassaslık olarak daha yukarıdakileri pek aratmayacak kalitede olması ve diğer başlıktaki Fransız dalgıç gibi abartmazsanız sahibinden uzun ömürlü olacakları. Ben "Breitling, Rolex ile aynı kalitede saat üretiyor." demiyorum, Benzer özelliklere sahip saatleri benzer yöntemler ile ürettiklerini söylüyorum. Marka sayısı kadar segment olamayacağına göre her segmentin rakiplerinden daha iyi saatler üreten bir lideri olması doğal.
Blancpain'in iyi bir örnek olmadığını kabul edebilirim fakat ben de onu Vacheron ve Patek'in yanına koymak istemem. Bunun sebebi 80'lerde Swatch grubu tarafından satın alınan kadar başkaları için mekanizma üreten yarı ölü bir marka olması. Aslında oraya önce Ulysse Nardin'i yazmıştım, son anda "Hala saatlerinin çoğuna modifiye ETA koyan bi markayı Rolex'in üzerine yazarsam demediklerini bırakmazlar" diye düşünüp Blancpain ile değiştirmiştim.
Son olarak şunu söylemek istiyorum; Swatch grubu Blancpain ve Omega da dahil olmak üzere tam 18 markaya sahip. Bunları kendilerine göre 4 segmente ayırmışlar ve Omaga, Blancpain ile beraber en üst segmentte. Nicolas Hayek'e mesaj atıp "Ağa, mal senin ama anlamıyon bu işten" demek isteyen var mı?