cct,
tekrar yazmaktan sıkıldım ancak benim rolex ile ilgili yaklaşımım şuydu ki, çok kaliteli ve in-house saatler üretse de yaygınlığı ve modellerinin çok temel olması bana bu markanın artık stil ve kişisellik yansıtamayacak kadar -genel- oluğu hissi veriyor. yaygınlığı ikinci el değeri açısından nasıl avantajsa bu benzeri dezavantajlı noktalar da oluşturuyor. tabi bu kadar basit bir farklı değerlendirmeye dahi garip tepkiler geldikçe ben de markanın olumsuz algısını da paylaştım. bu benim fikrimdir, bence böyledir anlamında değil, ama eğer bu markaya laf söyletmemeye çalışacak bir yaklaşımınız varsa, o zaman genel algı olarak varlığı sabit sizin de belirttiğiniz bazı yakıştırmaların da terazide göz önüne alınması gerekir. rolex yazısı nasıl bir statü simgesiyse, -çoğunlukla üst gruba yakın kesimlerin olumsuz bir algısı da var. nasıl ki seiko'nun marka değeri isviçre markaları kadar yüksek değilse, bu hatta bu saate bu kadar para verilmez tarzı yaklaşımlar gs sahiplerini rencide etmiyorsa, rolex severleri de markalarının çok genel olduğuna dair algının dile getirilmesi rencide etmemeli. çünkü bu benim oluşturduğum bişey değil zaten. yoksa rolex takmış, şunu takmış bunu takmış ne önemi var bunun, biz bu forumda ortak zevkimiz bunlar olduğu için sanki dünyanın en önemli meselesi bunlarmış gibi tartışıyoruz. seiko'nun marka değeri düşük olabilir ama rolex'in forumda yere göğe koyulamayan marka değeri içinde bunlar da - olarak var. nasıl ki gs'i çok seven birinin ama seiko yazısı ucuz gösterir mi endişesiyle almaması normal bulunabiliyorsa, dile getirilmesine çok kızılsa da bir insanın rolex takınca beni sonradan görme bulmasınlar endişesiyle bu tercihinden vazgeçmesi de doğaldır. Benim eleştiriğim lüks ürünlerin kişiselliği ve nadirliği konusunda bu markayı olumlu bulmamam. yoksa rolexim var, geçmişte altını da vardı, vintage bir daytona, veya mavi-platin çok özel bir modeli vardı daima hayal ederim.
gs'ye bazı eleştirilirinize katılsam da fazla olumsuz bir çerçeveden bakmışsınız. talep edilen fiyat genel anlamda muadillerinden %15-20 ucuz gibi hissettim ben. kaynak da vereyim yine neye göre diye saldırılmasın, watch wars'daki rakibi omegadan öyle diye hatırlıyorum, zenithler'den de ucuz. yoksa elime liste alıp tek tek karşılaştırmadım. bu da diğer arkadaşların da belirttiği marka değeri dezavantajı makul bir fiyat avantajıyla dengelenmiş demektir.
tarkani,
belirttiğim gibi benim bir ayrımcılığım yok.
fergus
sizin batman bezel gerçekten ilerde vintage olabilecel güzel bir model
gs için ise marka olgusu kısımlarına hem katılıyorum hem katılmıyorum
grand seiko, seikodan farklı bir marka da olsa sonuçta belli gerçekler var. pazarlamaaki amaç belki de gs lansmanından ziyade genel japon saati ve seiko algısını yükseltmektir, bilemiyorum. tag heuer ne kadar saat markası mesela artık, ama tag heuer modelleri bu kadar marka bazlı tartışılmıyor. saat bence kişisel bir üründür, markasından çok uzaktan bakanlara stili daha dikkat çekicidir. gs alan birisi de seiko yazısını görse de saatinin zaten kıymetli olduğunu, özel bir makine olduğunu bilecektir. japon tarzına karşı bir sempatisi varsa bu ona hoş bile gelebilir.
breitling'in de kasa yapıısnı, pilot tarzını çok beğenip çok üst düzey saat alırken tercih edebilecek de neden olmasın diye düşünüyorum. aslında ap ve panerai'de benzer durum var, ancak aynı kasanın uç fiyatlı tourbillonlu modelleri ( ki gerçekten bu olay iyi mi yoksa boş bişey mi forumda birisi alsa da anlatsa

) olmasına karşın başlangıç modelleri de yuksek olduğu için göze çok batmıyor.
lexus-toyota karşılaştırması gs- seiko'yu çok iyi yansıtsa da lfa yeni bir model sanırım, geçmişi mirası yok, ama ferrari'ye yakın fiyatlara nissan skyline alanlar olabiliyor. ki gs'de sonuçta bu kadar üst banda göz kırpan bir marka değil sanırım, sonuçta omega ayarında, hatta %10-15 fiyat avantajlı durumda.
herşeyi bu kadar marka algılı bakmak saatçilerin gözlük, kalemcilerin saat üretmesine sebep oluyor, markadan ziyade daha zanaat ağırlıklı bakmalı bence