bence de rolex ve seiko gerçekten de farklı kulvarların markalarıdır. her ikisi de kendi kulvarlarında son derece kaliteli ve başarılıdırlar.
rolex'in başarısı, asla taviz vermeden yıllardır sürekli olarak elit kesime hitap eden ürünler piyasaya sürmesi ve bu pazarlama stratejisi ile yıllardır sektörün mihenk taşlarından biri olmasıdır (belki herhangi bir saat meraklısının alabileceği fiyatlı benim bilmediğim rolex modelleri vardır. ama halktan biri olarak bendeki rolex tarifi budur). rolex sektördeki sağlam yerini korurken aynı zamanda pek çok kişi için de erişilmezdir. ama bu erişilmezlik kişinin rolexe olan ilgisini körükler ve markaya mistik bir hava verir. zira bir rolex kimine göre son noktadır.
aynı şekilde, seiko da yıllara meydan okuyan ve kalitesi geçen yıllarla pekişen ürünler piyasaya sürer. bu yönüyle seiko da sektördeki yeri son derece sağlam firmalardandır. ama seikonun farkı, sektördeki bu sağlam yerini korurken aynı zamanda halkın büyük çoğunluğu tarafından erişilebilir olmasıdır. bu durum belki de hi-beat saat üretmenin de ötesinde bir başarıdır seiko için. o, yıllardır istikrarını koruyan bir markadır ve aynı zamanda ona herkes ulaşabilir. hem iyi bir marka olup hem de herkes tarafından ulaşılabilir olmak sanıldığından daha zor bir stratejidir. bu duruma güzel bir örnek de Ray-Ban markasıdır. toplumda pek çok kişi eğer isterse ABD başkanı ile aynı gözlük markasını kullanabilir. bu marka Ray-Ban'dır.
bu iki farklı pazarlama ve üretim taktiği sayesinde alıcıların markalara karşı bir bakış açısı oluşur.
gelinen noktada seiko, grand seiko ile bu açının dışına çıkıp yüksek teknoloji mekanizmalarla elit segmentte ben de varım demek istiyor. ancak bu varoluş seikonun başına grand getirilerek çözülebilecek kadar kolay değil. hatta bana kalırsa seiko ile organik bağı olduğu bilinen bir başka marka yaratarak çözülecek kadar da kolay değil. bu ancak evrimsel olarak bir kaç on yıl içinde sektör alıcılarında kendi kendine yerleşecek bir algı ile mümkün. dolayısıyla öyle sanıyorum ki şu an için seiko değil grand seiko, grand saloon seiko da üretse hala bizim seiko...
*yazıda herhangi bir teknoloji, yenilik ya da üstünlük karşılaştırması yapmamaya çalıştım. zira bu konuda oldukça kısıtlı bilgşye sahibim. sadece üretim, pazarlama ve algı yönlerinde fikrimi açıklamaya çalıştım.